Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kinderhelden

Waar gaan kinderen van nu in op? Wie zijn hun boeken- en televisiehelden? Als volwassenen kunnen wij ons in hun helden herkennen. Frans Heinen (columnist en auteur) in de Volkskrant: 'Het lijkt erop dat wij - de volwassenen - onze kinderen datgene geven waar we zelf ooit zo van hebben genoten. In de cyclische wereld van de jeugdheld geldt dat in het verleden behaalde resultaten in de meeste gevallen een garantie voor de toekomst zijn.'


Boekenhelden:

Jip en Janneke van A.M.G. Schmidt zijn bij kleuters nog altijd populair. (Groot)ouders kennen het duo nog uit hun eigen jeugd en de tijdloze avonturen van het duo zijn universeel. Er moet hooguit af en toe een woord als 'kolenkit' of 'gulden' 'vertaald' worden bij het voorlezen en dat moeder de afwas doet en vader zich met de auto bezighoudt, daar staat niemand na de feministische golf in de jaren zeventig nog bij stil.

Kinderen vanaf een jaar of 8 zweren bij Geronimo Stilton, een uitgeversmuis die vaak, en meestal onbedoeld, reist en onderweg allerlei avonturen meemaakt. In een speelse typografie is nagenoeg elke pagina voorzien van felgekleurde, groot afgedrukte woorden, versieringen of illustraties. Dat maakt de boeken ook populair bij mindergrage lezers. In de uitgebreide reeks die verschijnt bij uitgeverij De Wakkere Muis worden ook klassiekers bewerkt.

De grootste held voor lezers vanaf een jaar of tien is eigenlijk een antiheld: de sullige Bram Botermans uit de serie 'Het leven van een loser' van Jeff Kinney. De verhalen worden grotendeels verteld door de cartooneske tekeningen, waardoor de boeken ook voor mindergrage lezers te behappen zijn: 'graphic novels' volgens uitgever De Fontein.

Kinderhelden buiten de boeken:

Vlogger Enzo Knol, een blogger met een videocamera die iedere dag een (onbeduidende) activiteit van zichzelf op YouTube zet. Een vlog van Enzo Knol wordt gemiddeld ongeveer een half miljoen keer bekeken, met als 'hoogtepunt' dat hij een gieter in een boom gooit.

Op televisie blijven Sesamstraat, het Jeugdjournaal en het Klokhuis het goed doen, evenals Buurman & Buurman, een poppenanimatie-serie over twee onhandige, maar vindingrijke klussers. En voor oudere kinderen de schoolsoaps op NPO 3: SpangaS en Brugklas.

En natuurlijk de Disneyfilms, op dit moment Frozen, gebaseerd op een sprookje van Andersen.

Bron: Frank Heinen, 'Bijzonder gemiddeld' in Vonk, Volkskrant 27 december 2014.Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kinderhelden

 

Gerelateerd

Overig

Tekst-beeld boeken

op 22 oktober 2014 door Hebban Crew 8 boeken 0 volgers 0 reacties