Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Klassiekers: De Vijf - Enid Blyton

door Natasza Tardio 4 reacties
Wie is er niet opgegroeid met de boeken van 'De Vijf', geschreven door Enid Blyton? Een spannende detective-serie over vier jongeren – twee jongens en twee meisjes – en hun hond Timmy.

De serie speelt zich af in Engeland en ze zitten allemaal op een kostschool. Bijna elke schoolvakantie ontmoeten ze elkaar. Vakanties waarin ze de meest spannende avonturen beleven. Julian, Dick, Annie, Georgina (George) en Timmy de hond maakten voor het eerst kennis met hun lezerspubliek in 1942, met het boek De vijf en het gestrande goudschip. Het zou een gigantisch succes worden en in 1943 overschreden de vijf vrienden de Nederlandse grens en werd het boek ook hier uitgegeven. Al snel groeiden de boeken uit tot een groot succes en uiteindelijk werden er eenentwintig avonturen in deze serie geschreven. Dat De Vijf nog steeds een van de succesvolste Britse jeugdboekenseries is, blijkt wel uit het feit dat er zelfs nu nog jaarlijks twee miljoen boeken van worden verkocht. Een echte jeugdklassieker dus, die ook nu nog steeds veel liefhebbers laat lezen.

De boekenserie is meerdere malen bewerkt voor radio, film en televisie. Onlangs maakte de Britse filmmaatschappij Working Title bekend dat zij de rechten heeft gekocht voor een nieuwe verfilming van De vijf.

In 2008 werd Enid Blyton verkozen tot de meest geliefde auteur in Groot-Brittannië. Grote Engelse schrijvers als Roald Dahl en J.K. Rowling, maar ook Beatrix Potter, William Shakespeare, Charles Dickens liet ze achter zich.Over de auteur

Natasza Tardio

255 volgers
252 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Klassiekers: De Vijf - Enid Blyton

 

Gerelateerd

Over

Enid Blyton

Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. In Nederland is zij vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) ...

Overig