Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Klassiekers: Oorlogswinter - Jan Terlouw

Wie is er niet opgegroeid met één van de boeken van auteur Jan Terlouw. Bekend om zijn meeslepende schrijfstijl schreef Terlouw meerdere jeugdboeken, waaronder 'Koning van Katoren' en het zeer populaire 'Oorlogswinter'. Dit laatst genoemde boek bespreken we vandaag op de Hebban Young Adult Portal.

Oorlogswinter is een in 1972 verschenen boek van de Nederlandse schrijver Jan Terlouw, maar door de tijdloze schrijfstijl en het meeslepende karakter van het boek, nog steeds een veelgelezen verhaal onder jongeren. Het verhaal gaat over de 15-jarige Michiel die in het fictieve Noord-Veluwse dorp De Vlank woont. Hij maakt de laatste winter van 1944-1945 mee, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg raakt Michiel betrokken bij illegale activiteiten en moet uiteindelijk een enorme verantwoordelijkheid dragen.

Eén van de sterke punten aan het verhaal is dat de grens tussen goed en fout enorm vaag is. Net als in het echte leven. Is een vermeende NSB'er echt wel zo slecht als Michiel denkt dat hij is? En zijn de mensen die in het verzet zitten wel met de juiste dingen bezig of zijn ze misschien wel slechter dan ze zich voordoen? Kortom, wie kan Michiel eigenlijk vertrouwen?

Oorlogswinter werd enorm populair en kreeg in 1973 zelfs de Gouden Griffel, verder verscheen Oorlogswinter in 1974 in de Honour List van de Hans Christian Andersen Award.  

Door de populariteit van het boek, startte de VARA in 1975 met het uitzenden van de televisieserie Oorlogswinter. Deze serie was gebaseerd op het boek van Jan Terlouw en werd geregisseerd door niemand minder dan Aart Staartjes. Het werd een groot succes. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij volwassenen. 

Maar daar bleef het niet bij. Het verhaal bleef door de jaren heen populair, waardoor Oorlogswinter uiteindelijk in 2008 verfilmd werd door Martin Koolhoven. De film heeft meer dan 150.000 bezoekers getrokken.

In 2011 werd van dit prachtige boek zelfs een musical gemaakt, waarbij het ensemble door leerlingen van het Nationaal Jeugd Musical Theater en een aantal externe stagiaires werd gevormd. 

Het moge duidelijk zijn  dat het verhaal van Michiel nog steeds leeft en dat Oorlogswinter van Jan Terlouw dus zeer terecht in de Hebban Young Adult lijst van klassieke jeugdboeken hoort.Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Klassiekers: Oorlogswinter - Jan Terlouw

 

Gerelateerd

Over

Jan Terlouw

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) is vooral bekend als politicus en bestuurder, voormalig parti...

Overig

Gesponsorde boeken