Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Klopjacht op moordenaars na geraffineerde uitbraak

De staat New York heeft een beloning van honderdduizend dollar over voor de tip die leidt tot de aanhouding van twee ontsnapte moordenaars. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

In de Amerikaanse staat New York, is een klopjacht gaande op twee ontsnapte gevangenen uit de zwaarbeveiligde Clinton State Prison. Bij de zoekactie zijn 200 agenten en militairen betrokken. 

De gedetineerden, Richard Matt (48) en David Sweat (34), worden als levensgevaarlijk betiteld. Matt is veroordeeld tot 25 jaar cel voor drie moorden, drie ontvoeringen en twee overvallen. Sweat zit een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de moord op een politieman. De twee hadden een cel naast elkaar. Ze boorden een gat in de stalen muur aan de achterzijde van hun cel en konden zo door een intern gangenstelsel van het cellencomplex kruipen. Uiteindelijk kwamen ze door het riool via een putdeksel op straat naar buiten.

Om te maskeren dat ze er tussenuit waren geknepen, legden de mannen kleding en spullen op het bed. Zo leek het voor de cipiers alsof ze in bed lagen te slapen. Pas toen 's ochtends de gevangenen zich bij hun cel moesten opstellen voor het dagelijkse appèl werd ontdekt dat ze weg waren. Op een rioolbuis waarlangs zij ontsnapten liet het duo een briefje achter met de tekst 'Have a Nice Day'.

Volgens de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, is het voor het eerst in het 150-jarige bestaan van de Clinton State Prison dat het gevangenen is gelukt te ontsnappen. De politie heeft foto's verspreid van Matt en Sweat.

Papillon
Henri Charrière schreef met Papillon zijn onvergetelijke levensverhaal. De Fransman die in de onderwereld bekend stond als Papillon, werd in 1931 gearresteerd voor een moord die hij niet had gepleegd en levenslang veroordeeld. Papillon wordt op transport gesteld naar Frans Guyana. De gedachte aan ontvluchten wordt een obsessie voor hem en tweeënveertig dagen na zijn aankomst   gaat hij ervandoor. Maar hij wordt weer gevangengenomen en naar het Duivelseiland gezonden. Nooit ontsnapte iemand uit die beruchte gevangenis totdat Papillon zich van het eiland laat wegdrijven op twee zakken vol kokosnoten. In de loop van dertien jaren weet hij negen keer aan zijn bewakers te ontkomen.

Charrières verhaal werd een everseller. Het boek werd in 1973 succesvol verfilmd. De hoofdrol werd vertolkt door Steve McQueen.

De ontsnapping
Een andere opvallende uitbraak werd beschreven in De ontsnapping, een thriller uit 2014 van David Baldacci. Wanneer een storm over destaat Kansas trekt, valt in een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van de VS de stroom uit. Vervolgens geeft de back-up generator de geest en gaan alle celdeuren tegelijk open. De volgende ochtend blijkt een zeer prominente gevangene de kuierlatten te hebben genomen. Het gaat om een voormalig majoor die wegens hoogverraad levenslang heeft gekregen. Zijn broer, special agent John Puller, zit achter hem aan. Maar gaandeweg de klopjacht ontdekt hij steeds meer onduidelijkheden over de strafzaak tegen zijn broer.

Gesloten kamer
Een zeer tot de verbeelding sprekende gevangenis is Ashecliffe Hospital, een inrichting voor psychopatische misdadigers o
p het afgelegen Shutter Island voor de kust van Boston. De instelling speelt een prominente rol in Gesloten kamer, een thriller uit 1999 van Dennis Lehane. Het is 1954 wanneer de US marshall Teddy Daniels aankomt op het eiland. Hij moet een voortvluchtige moordenares weer zien te pakken. Daniels stuit tijdens zijn onderzoek op heel wat problemen. Zo willen de psychiaters John Cawley en Jeremiah Naehring niet voldoende meewerken. Lehanes boek werd in 2010 onder de titel Shutter Island meesterlijk verfilmd door Martin Scorsese. De rol van Daniels werd vertolkt door Leonardo DiCaprio.

Hier vind je een overzicht van alle Hebba.n Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Hebban Crew

2383 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Klopjacht op moordenaars na geraffineerde uitbraak

 

Gerelateerd

Over

Dennis Lehane

Dennis Lehane

Dennis Lehane (1965) is een Amerikaanse bestsellerauteur van een aantal alo...


Gesponsorde boeken