Hebban vandaag

Nieuws /

KNMI-wetenschapper schrijft sciencefiction

Richard Bintanja is in het dagelijks leven als onderzoeker verbonden aan het KNMI. Van zijn hand kwamen tientallen wetenschappelijke artikelen over het veranderende klimaat. Dat hij ook op een andere manier naar de toekomst kijkt, blijkt uit de publicatie van zijn boek Het verleden voorbij, het eerste deel van een sciencefictiontrilogie.

Richard Bintanja werd in Amsterdam geboren, woonde een tijdje op Ameland, maar bracht het grootste deel van zijn jeugd in Twente door. Op zijn website meldt hij dat hij al vroeg wist dat hij 'iets met het weer en klimaat' wilde gaan doen. Zijn passie volgend ging hij meteorologie studeren aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen in 1990 volgde een promotie-onderzoek over het Antarctische klimaat. Hij nam deel aan drie wetenschappelijke expedities naar Antarctica. Dit jaar was hij ook betrokken bij een door het NOS Journaal vastgelegde expeditie naar Spitsbergen.

Na zijn promotie in 1995 werkte Bintanja als klimaatonderzoeker achtereenvolgens bij het KNMI, de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit Brussel en weer bij het KNMI. Hij heeft meer dan 70 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan, onder meer in Nature en Nature Geoscience. Met enige regelmaat publiceert hij ook in populair wetenschappelijke tijdschriften.

Zijn Antarctische ervaringen inspireerden hem tot het schrijven van zijn eerste roman Poolreizen (2006), waarna het schrijven hem niet meer losliet. Zijn tweede roman Gedachtenrijk kwam in december 2011 uit en zijn derde boek, Zoeken naar stilte, verscheen in maart 2013.

In het eerste deel van zijn sciencefictiontrilogie maakt de lezer kennis met ene Kate. Ze wordt helemaal alleen wakker, zonder herinneringen. Ze heeft geen idee hoe en vooral waarom ze in het onbekende, woestijnachtige landschap is terechtgekomen en wat haar te doen staat. Al snel realiseert ze zich dat overleven haar allereerste prioriteit is.

Dan ontmoet ze John, die zijn weinige water en voedsel met haar deelt, waarna ze samen optrekken. Tijdens hun tocht door het steeds vreemdere en vijandige landschap vol onbekende gevaren ontmoeten ze nog enkele lotgenoten. Mede dankzij hen leert Kate haar verleden, en daardoor tevens zichzelf, steeds beter kennen. Na talloze ontberingen staat ze eindelijk oog in oog met haar ontvoerders en realiseert ze zich dat de waarheid, evenals de toekomst, nog onwerkelijker is dan ze al vreesde...

Het verleden voorbij is verschenen bij uitgeverij Van Dorp. 


Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: KNMI-wetenschapper schrijft sciencefiction

Gesponsorde boeken