Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Knock-out | 7 boeken over boksen

door Soraya Vink (crew) 3 reacties
Sportboeken lijken het steeds beter te doen bij de lezer, maar soms leent juist de bijzondere sfeer rond een bepaalde sport zich voor het vertellen van een fictief verhaal. Hebban bekeek de trend rond boksen in fictie en non-fictie.

Een legende

Het is de eerste biografie van de legendarische bokser Muhammad Ali sinds zijn dood in 2016: Ali: Een leven. In het boek beschrijft auteur Jonathan Eig de mens achter de bokser Ali in al zijn complexiteit. En Eig las zich in wat betreft de samenstelling van zijn boek: meer dan 500 interviews, duizenden documenten (onder andere afkomstig van de FBI) en audiotapes vormen het raamwerk voor het intrigerende verhaal van deze man met gebreken. 

In 1974 stonden Muhammad Ali en George Foreman tegenover elkaar in de ring tijdens het wereldkampioenschap boksen voor zwaargewichten in Kinshasa, bekend geworden als the Rumble in the Jungle. Foreman straalde rust uit en oogde sluw en sereen. Hij was nog nooit verslagen. Zijn vuisten waren zijn werktuig, en die ‘hield hij in zijn zakken zoals een jager zijn geweer laat rusten in zijn fluwelen koffer’. Ali danste als een vlinder en stak als een bij. Samen schreven ze sportgeschiedenis, aangezien de wedstrijd later model stond voor de film Rocky. Norman Mailer beschreef dit gevecht op verbluffende wijze in het boek Het gevecht

Nederlands talent

Hij is pas 28 jaar, inmiddels wereldkampioen kickboksen en heeft een biografie op zijn naam staan: we hebben het hier over Rico Verhoeven. Schrijver Leon Verdonschot volgde de sporter een jaar lang intensief. Tijdens trainingen, in voorbereiding naar wedstrijden, tijdens presentaties en workshops, thuis en in zijn vrije tijd. Hij sprak vele (jeugd)vrienden, familieleden, trainers en medesporters wat leidde tot de totstandkoming van Rico. 'Ik wilde een boek waarin ik een reportagestijl zou afwisselen met interviews die diep graven, maar tegelijk zo zijn gemonteerd en gedoseerd dat het boek een enorme vaart zou behouden,' verklaarde Verdonschot in een interview met Hebban.

Mixed Martial Arts is een multidisciplinaire vechtsport die technieken uit vechtkunsten samenbrengt. De Nederlandse Marloes Coenen wist zich in deze mannenwereld op te werken naar de top. Begin 2017 is ze gestopt met vechten. In haar boek Kracht blikt Coenen terug op haar indrukwekkende carrière en vertelt ze hoe ze door te vechten ook de innerlijke kracht in zichzelf heeft ontdekt; een transformatie die haar in het dagelijks leven weerbaarder en sterker heeft gemaakt.


Vluchten

'Een roman die de lezer knock-out achterlaat,' aldus de aanprijzing van uitgeverij Podium. De Nederlandse schrijver Alex Boogers, zelf kickbokser, koos voor zijn debuut de omgeving van vechtsport. In Het waanzinnige van sneeuw stort de schuchtere Remy zich na het overlijden van zijn zusje op de vechtsport. Terwijl hij het verdriet van zich af slaat, ontvlamt in hem een felle hartstocht voor het mooie zusje van een bevriende thaibokser. Remy’s leven raakt in een stroomversnelling – tot hij in het ziekenhuis belandt.

Het serene Nevada tegenover het gewelddadige Mexico: het is de eerste tegenstelling die de lezer tegenkomt in Laat me niet vallen van Willy Vlautin. Horace Hopper is een gevoelige jongen die op de Little Reese Ranch woont, kilometers van de bewoonde ­wereld. Als tiener werd hij in huis genomen door Mr en Mrs Reese, die nu in de zeventig zijn. De gezondheid van Mr Reese gaat steeds verder achteruit en zijn wens is dat Horace de ranch overneemt. Maar Horace verlangt ernaar professioneel bokser te worden en weet dat hij de ranch moet verlaten om zijn droom waar te maken.
De roman werd in de laatste editie van het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand.

Frank Bill schetst in de roman Donnybrook met scherpe pen een wereld die stevig verankerd is in de realiteit, maar tegelijkertijd niet onderdoet voor spectaculaire Hollywoodfilms. Voor Jarhead Johnny Earl is er nog maar één mogelijkheid om eten te kopen voor zijn gezin en dat is de Donnybrook in Orange County winnen. Elk jaar in augustus komen daar de meest doorgewinterde bare-knuckle-vechters bij elkaar voor dit toernooi. Onder toeziend oog van een enthousiaste menigte vol drugs, drank, weddenschappen en hamburgers, gaan twintig mannen elkaar te lijf tot er nog maar één overeind staat. De overblijver wint de ongelofelijke prijs van honderdduizend dollar.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Knock-out | 7 boeken over boksen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken