Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

De rust van koken met wat je in huis hebt

door Sia Vogel 3 reacties
Ans Withagen draait het om in haar kookboek 'Thuis in de keuken': niet langer ingrediënten kopen bij het recept wat je wilt maken, maar koken met wat je al hebt staan in de koelkast en keukenkastjes. Sia Vogel sprak met haar over dit opvallende uitgangspunt en over hoe je kookstress kunt verminderen.

Uit Thuis in de keuken blijkt een grote interesse in de dagelijkse maaltijd met veel groenten. Waar komt die interesse uit voort?

'Ik ben opgegroeid in de jaren 60/70, op een boerderij in Brabant. Mijn moeder kookte iedere dag: soep, daarna groente/aardappelen/stukje vlees en als laatste pap! Veel groente, want die hadden we zelf, dus dat was goedkoop. Vlees/vis waren duur en werden gezien als bijproducten. Alleen mijn vader, die veel fysiek werk moest doen, had recht op een groot stuk vlees. Dagelijks koken was vanzelfsprekend. De dagelijkse maaltijd was een belangrijk moment, iets om naar uit te kijken. We zaten altijd lang aan tafel. 

Tegenwoordig lijkt het dagelijkse koken eerder een corvee geworden, waar je zo snel mogelijk vanaf moet zijn. In mijn boek probeer ik te laten zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om dagelijks te koken. Dat het meer om aandacht gaat dan om tijd.'

Er staan heerlijke gerechten in Thuis in de keuken. Hoe ben je op het idee gekomen om geen recepten, maar mogelijkheden te beschrijven?

'Als je kunt koken met wat je in huis hebt geeft dat een enorme rust. Je wordt creatiever, krijgt meer zelfvertrouwen en wellicht ook steeds meer zín om te gaan koken.

Een tijd lang schreef ik recepten bij een streekkrat. Als ik in een recept aangaf ‘een paar takjes bieslook’ of ‘een handje geraspte kaas’ , kreeg ik steevast het verzoek terug om in grammen aan te geven hoeveel bieslook of kaas dan precies. Maar hoe relevant is dat? Zo leer je toch niet koken? Het gaat er ook om dat je je eigen zintuigen gaat vertrouwen.' 

De adviezen in dit boek zijn met name gericht op het voorkomen van stress in de keuken en toch een goede maaltijd op tafel zetten. Is het jouw ervaring dat koken stress kan opleveren?

'Ja, dat denk ik wel. Als koken iets wordt dat je niet al doende hebt geleerd en nauwgezet van een recept moet worden opgevolgd, dan levert dat veel stress op. Omdat je denkt dat je het niet zélf kan.

Je maakt gebruik van een eigen tuin. Veel mensen hebben geen tuin en geen Turkse winkel of Toko bij de hand. Bestellen bij webwinkels is al snel duurder dan gewone spullen kopen bij de supermarkt. Is het boek te gebruiken voor iedereen?  

'Het fijne van de lang houdbare voorraad is nu juist dat-ie lang houdbaar is! Dus je hoeft echt niet elke week naar de Turkse winkel. Het is meer een kwestie van goed plannen en uitzoeken wat bij je (levensstijl, woonsituatie) past. Zelf pak ik ook de auto om naar Nieuwegein te rijden voor die ene supergoede Toko, ik neem mijn boodschappenlijstje mee en zie het als een ochtendje ‘shoppen’.  En kruiden doen het ook prima op een balkon, hé! Als je wilt, is overal een mouw aan te passen, toch?' 

Kortgeleden zijn de nieuwe voedingsadviezen van de Gezondheidsraad gepubliceerd. In Thuis in de keuken maak je gebruik van vleeswaren, gerookte vis, room, boter. Hoe kijk je als deskundige naar dit soort adviezen?

'Voor mij staat één regel voorop: ‘alles met mate’. De producten die u hierboven noemt, zijn steeds bijproducten in de recepten. Verder denk ik dat als je iedere dag zelf kookt, je al heel goed bezig bent!'Over de auteur

Sia Vogel

6 volgers
108 boeken
0 favorieten


Reacties op: De rust van koken met wat je in huis hebt

 

Gerelateerd

Over

Ans Withagen

Ans Withagen

Ans Withagen houdt al haar hele leven van lekker koken en eten. In 2000 besloot ...

Gesponsorde boeken