Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Koken tussen de vulkanen is Kookboek van het Jaar 2014

Koken tussen de vulkanen van Ko Sliggers is Kookboek van het Jaar 2014, zo werd donderdag 13 november bekendgemaakt in Hotel De Goudfazant in Amsterdam. De vijfkoppige vakjury koos dit boek omdat "het wars is van alle clichés hoe een kookboek er uit dient te zien."
De publieksprijs De Gouden Garde ging naar 'Melk & Dadels' van Nadia Zerouali. Een boek waarin 20 Marokkaanse moeders hun beste recepten delen en vertellen over eten, koken maar ook over hun leven.


Uit het juryrapport over Koken tussen de vulkanen:
Het boek is wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Te beginnen bij de fotografie die vaak al kokende ontstaan lijkt te zijn. Vermoedelijk met een smartphone, recht van boven in de pan geschoten. Het resultaat is niet altijd even smakelijk maar illustreert treffend de werkwijze van de kok-ontwerper-onderzoeker-fotograaf-schrijver: spontaan, gedreven en eerlijk. Zo toont zich ook het omslag, of beter gezegd het ontbreken ervan. Een slap, bruin karton die van de bodem van een kist met sinaasappelen gevist lijkt te zijn. Wie een boek zoekt dat met een vochtig doekje kan worden afgenomen is bij deze auteur aan het verkeerde adres.
Wie de moeite neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen en wordt beloond met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië. De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft kan wel boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek!
Ko Sliggers is alles in een. Kok, ontwerper, onderzoeker, fotograaf en schrijver. Compacter kan het productieteam van een kookboek haast niet. Ko en niet te vergeten Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis hebben lef.

Gouden Garde
Na de tv-uitzending van De Wereld Draait Door afgelopen maandag, waarin de drie Nederlandse genomineerden voor Kookboek van het Jaar 2014 te gast waren, ontplofte de mailbox van de organisatie. De stemmen stroomden binnen. De maaksters van Melk & Dadels, Nadia Zerouali en Rose Stories, hadden een uitgebreide campagne gevoerd via de sociale media om stemmen te winnen. En dat is goed gelukt, maar liefst een derde van de stemmen was voor Melk& Dadels.

Meer awards

Er werden ook drie andere awards uitgereikt. De Youth Food Movement loofde een 'groene' prijs uit voor het Meest Duurzame Kookboek van 2014. Deze ging naar Het nieuwe kliekjesboek (Xander uitgevers) van Puck Kerkhoven.
Elle Eten reikte een award uit aan de allerbeste kookboekenfotograaf of -vormgever in Nederland & Vlaanderen: Meneer Wateetons met zijn Over rook (Good Cook). 
Pierre Wind, onlangs uitgeroepen tot 'Chef des vaderlands', ontfermt zich over een bijzondere categorie: kookboeken die gemaakt zijn voor of door een goed doel. Deze prijs ging naar Street Food Kosovo van Mirjam Letsch (uitgave in eigen beheer).Over de auteur

Hebban Culinair

99 volgers
1 boek
0 favorieten


Reacties op: Koken tussen de vulkanen is Kookboek van het Jaar 2014

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken