Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Kookboekenweek 2015

Na de Boekenweek, de Kinderboekenweek en de Maand van het Spannende Boek kon een Kookboekenweek niet uitblijven, door de sterk toegenomen belangstelling voor het culinaire boek. Vandaag begint de Kookboekenweek. Tot en met zondag 1 november staat het kookboek in de spotlights op Hebban, met nieuws, dossiers én giveaways!

Eerste Kookboekenweek  

Er is een nieuwe feestweek van start gegaan voor lezers, boekwinkels, bibliotheken en uitgeverijen. Naast de reeds bestaande Boekenweek en de Kinderboekenweek is er dit jaar voor het eerst een Kookboekenweek. Geen verrassing voor de lezers van Hebban Culinair want wij weten allang dat kookboeken een bijzondere en eigen plek innemen. Ook anderen hebben nu de culinaire wereld ontdekt. Kookboeken, kookrubrieken in kranten en tijdschriften, en kookprogramma’s op tv zijn allemaal even populair. De CPNB vindt het hoog tijd dat alle mooie kookboeken die worden uitgegeven een week lang in het zonnetje worden gezet. Vandaag begint de eerste Kookboekenweek en deze duurt tot en met zondag 1 november.  


Magazine  

Voor alle eetlezers heeft het CPNB een Kookboekenmagazine laten maken ter gelegenheid van de allereerste Boekenweek. In plaats van een Boekenweekgeschenk kun je bij de boekhandel of bibliotheek het Kookboekenmagazine vol culinaire inspiratie ophalen. Hierin staan o.a. de culinaire trends voor 2016, een interview met de dames achter Chickslovefood en de opmerkelijkste kookboeken.

Het Gouden Kookboek  

Vandaag zal worden bekendgemaakt wie Het Gouden Kookboek zal winnen. Deze prijs zal dit jaar voor het eerst worden uitgereikt aan het beste en mooiste kookboek van Hollandse of Vlaamse bodem.
De genomineerde kookboeken voor dit jaar zijn:
- De mijne is de beste van Filip Jans en Jurgen & Sven Campens,
- Liever Lokaal van Annette van Ruitenberg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn,
- De nomadische keuken van Raïnaraï van Laurent Med Khellout.  

Over dit laatste boek heeft een Hebbanrecensent het volgende geschreven: ‘Het resultaat van het koken is een heerlijke eenvoudige soep die zeer verwarmd op een druilerige dag als vandaag. Het boek verrast de kok met zulke recepten. Ik zou nooit een dergelijke hoeveelheid olijven in de soep doen, ik zou eenvoudigweg niet op het idee komen. Maar het is erg lekker!’  

In de recensie over Liever lokaal staan de volgende woorden: ‘Een boek om niet alleen snel een recept in op te zoeken maar zeker ook slow in te lezen en inspiratie op te doen. Ga op lokaal avontuur!’  

Kookboeken zijn natuurlijk vaak schitterend met mooi foto’s, sfeerbeelden en beschrijvingen van belevingen of betreffende culturen. Het kan er allemaal nog zo mooi uitzien, het moet natuurlijk ook in de praktijk uitvoerbaar zijn en heerlijk smaken. Vandaar dat de jury ook daadwerkelijk meerdere recepten per boek bereid heeft. De jury bestond dit jaar uit: Jonah Freud (De Kookboekenhandel, Amsterdam), Roos Schlikker (journaliste, auteur en kookboekenliefhebster) en Just Enschedé (directeur Stichting De Best Verzorgde Boeken).

Uitgelichte kookboeken

Onderstaande boeken zijn door het CPNB uitgelicht en worden tijdens de Kookboekenweek extra onder de aandacht gebracht.

Jamie´s Super Food voor elke dag - Jamie Oliver
‘Jamie’s super food voor elke dag’ is het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Gezond eten en je goed voelen wordt een koud kunstje, met deze recepten voor een healthy en happy leven. Het ultieme boek voor iedereen die een gezonde eet- en leefstijl wil. Word de beste versie jezelf!

Groene sapjes - Fern Green
Heerlijke, gezonde groene sapjes maak je zelf. Met heel veel vers fruit en groenten, maar ook met minder voor de hand liggende ingrediënten als aloë vera, superfoods en andere verantwoorde ingrediënten.

NOPI - Yotam Ottolenghi en Ramael Scully
NOPI bevat ruim honderd nieuwe recepten die hij samen met zijn chef-kok Ramael Scully schreef. Scully’s onmiskenbaar Aziatische roots gecombineerd met de Midden-Oosterse stijl die we van Ottolenghi kennen leveren onweerstaanbare gerechten op als Geroosterde eendenborst met hazelnoot-bierboter en de NOPI-klassieker Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie.

Simple Smart Cooking - Julius Jaspers
In dit boek zet Julius Jaspers 17 basisproducten in de schijnwerpers. Met elk product maakt Julius 10 recepten: 5 ‘echte’ recepten die stap voor stap worden uitgewerkt en 5 ‘lekker maken’ ter inspiratie. Oude, vertrouwde smaken in oude én nieuwe gerechten. De basis staat centraal. Niet te veel poespas.

Simply Nigella - Nigella Lawson
Kan koken je leven leuker en eenvoudiger maken? In Simply Nigella geeft Nigella Lawson overtuigend antwoord op die vraag met ruim 150 inspirerende én praktische recepten die moeiteloos in ons drukke leven passen. Simply Nigella bevat lichte, eenvoudig te bereiden recepten voor elke dag maar ook rijke en extravagante gerechten voor speciale gelegenheden. Alles boordevol ingrediënten waar zowel je lichaam als je geest gelukkig van wordt.

The Dumpling Sisters – Amy en Julie Zhang
Van kleine gerechtjes (Yum cha) zoals dumplings en gestoomde broodjes met vlees tot en met grootse Kantonese buffetten; van makkelijk en snel te bereiden gerechten (Chineasy) tot diverse uiteen- lopende noedelgerechten en desserts: van dim sum, mapo tofu tot en met tijgercake. Bovendien geven The Dumpling Sisters goede uitleg over de typische Chinese kooktechnieken, de voorraadkast en tips & trucs.

Koken con Amore - Sophia Loren
In dit inspirerende, authentieke kookboek – oorspronkelijk verschenen in de jaren zeventig – geeft Sophia Loren meer dan 200 typisch Italiaanse recepten. Van pizza en risotto tot gefrituurde courgettebloemen en Napolitaanse carnavalskransjes: de allerbeste gerechten en lekkernijen uit Italië.

Puur Eten dat je gelukkig maakt 2 - Pascalle Naessens
De boeken van Pascale Naessens hebben werkelijk een beweging op gang gebracht: mensen genieten weer in alle vrijheid van eten, terwijl ze gezonder en slanker worden. Haar romantische stijl van koken slaat aan vanwege de heerlijke, eenvoudige recepten die voor iedereen haalbaar zijn. Jong en oud, iedereen is enthousiast.

Soep - Janneke Philippi
Voor lunch, borrel en diner. Voor lunch, borrel, diner. Soep voor de eerste kille herfstdag of voor sneeuwwitte winterdagen. Met prille lentegroenten of wanneer de overvloedige zomeroogst op de markt je toelacht. Soep voor het hele gezin, soep-voor-twee, of wat te denken van een soepbuffet voor als het feest is? Met homemade grissini, Franse kaassoesjes, pestobroodjes, panfocaccia, geitenkaaskroketjes en meer voor erbij. Janneke vertelt over de soepen die ze voor haar gezin maakt, over de herinneringen aan haar kindertijd en haar werk als kookboekenschrijfster en foodstyliste. Met dit boek gunt ze je een bijzondere blik in haar keuken!

Lekker opscheppen! - Karin Luiten
Met de gerechten in dit kookboek maak je een verpletterende indruk op je ouders, vriendjes, opa en oma… Bovendien staan er allerlei leuke eetweetjes in het boek om iedereen aan tafel te verbluffen. Thaise loempiaatjes, gemarineerde kipkluifjes, zalmpakketjes uit de oven of brownietaart, alle recepten zijn makkelijk om zelf te maken en zo lekker dat je gegarandeerd nog een keer mag koken!

Powerfood van Friesland tot New York - Rens Kroes
Rens Kroes biedt opnieuw een verzameling recepten voor een happy & healthy lifestyle! Haar jeugd in Friesland legde de basis voor Rens’ kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten. New York is de stad die ten grondslag lag aan Rens’ wens om voedingskundige te willen worden. Het is de stad die haar eindeloos inspireert. De stad die bovendien bakermat is van vele gezondheidstrends.

Havermoutje - Pascalle Bonnier en Mathijs Kok
Havermout is gezond, eenvoudig te bereiden, verrassend lekker en veelzijdig in gebruik. Maar wat kán je er eigenlijk allemaal mee? In 70 recepten tonen Pascalle Bonnier en Mathijs Kok de oneindige mogelijkheden met haver als basis. Van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuccino, van pasta tot pannenkoek. Voor elk moment op de dag is er een havermoutje!

De vrolijke tafel - Karin Luiten
Samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega’s of de buren. Maar hoe pak je dat aan, koken voor een gezelschap? Hoeveel mensen je ook over de vloer krijgt, dit nieuwe, sfeervolle kookboek van Karin Luiten biedt volop inspiratie voor de meest uiteenlopende eetfeestjes. Haar kleurrijke, vrolijke gerechten zijn ideaal om met elkaar te delen, maar ook om samen te maken. Vooraf bereiden of meenemen? Ook geen punt. Karins recepten kenmerken zich bovendien door een mix van verse ingrediënten en goed verkrijgbare producten uit de supermarkt.  

Kookboeken7daagse  

Het is wellicht verwarrend, maar naast deze kookboekenweek georganiseerd door de CPNB is er ook de Kookboeken7daagse. Deze laatste wordt georganiseerd door De Wonderneming van Fusina Verloop. Deze week vindt plaats van 7 november t/m 15 november 2015. Hierin wordt er van alles georganiseerd rondom kookboeken en kookboekenmakers onder meer bij kookwinkels, kookboekwinkels en de Bijenkorf.

Donderdag 12 november wordt voor de negende keer het Kookboek van het jaar en De Gouden Garde Publieksprijs uitgereikt. 

www.kookboekvanhetjaar.nl

 



Over de auteur

Maaike Ebbinge

47 volgers
334 boeken
11 favoriet


Reacties op: Kookboekenweek 2015