Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kooktijdschriften: voor elk wat wils!

Zoals er stapels nieuwe kookboeken uitkomen, zo wordt ook elke maand de kiosk gevuld met nieuwe glimmende kooktijdschriften. Voor ieder wat wils; wil je graag bakken, Italiaans koken, gezond of goedkoop? Wil je glossy, veel recepten of juist achtergrond artikelen?

Stapels en stapels tijdschriften, want net als bij boeken, doet koken het goed. Maar wanneer kies je voor welk tijdschrift? Het kan dus naar onderwerp, naar moeilijkheidsgraad of naar de lay-out die je prettig vindt. Geven prijs en aantal recepten per nummer de doorslag? Of wil je juist lekker bladeren en lezen over eten in plaats van zelf de keuken in gestuurd te worden? Echt voor ieder (gat in de markt) kan je een tijdschrift vinden op de plank. In dit artikel worden de grotere, algemene kooktijdschriften besproken.  

Elle Eten  
Nieuw begin. Elle Eten is gerestyled, zo noemen ze het zelf. En het is te zien. Het eerste wat opvalt is ander papier waardoor het tijdschrift veel dikker lijkt (schijn), rustiger, veel artikelen over eten en mensen die daar gepassioneerd over zijn en een hoop mooie gerechten. Stiekem is het blad wel 2 euro duurder geworden. Een blad waar je van de uitstraling vrolijk wordt, rustig wordt. Tot je echt in de index duikt en tot de conclusie komt dat er voor een kooktijdschrift wel erg weinig recepten in staan, namelijk 36 (nr 1. 2015).
De recepten lopen van makkelijk, het merendeel, via te doen tot een uitdaging.
Het is een fraai ogend tijdschrift om te lezen over eten en om mooie foto’s te bekijken. De artikelen gaan over kookboeken, restaurants, reizen, interviews, hebbedingen voor in de keuken, experimenten met eten en columns.
6 keer per jaar / € 7,99    

Delicious
 
Delicious werkt veel met vaste (buitenlandse) koks die hun rubriek hebben in het tijdschrift. Denk bijvoorbeeld aan Jamie Oliver, Bill Granger, Valli Litttle en Janneke Philippi. Het tijdschrift bulkt van de recepten, 69 (nr. 1 2015), die zijn ingedeeld op onderwerpen zoals ontbijt, doordeweeks, seizoen, puur, snel op tafel, een gastchef, een thema, klein geluk en zoet. Daarnaast zijn er dan de vaste koks. De indeling laat dus veel aan de verbeelding over en geeft het tijdschrift de ruimte om er elke maand iets anders van te maken. Er zijn een paar bladzijdes gewijd aan hebbedingen, kookboeken, restaurants e.d. Het oogt druk. Foto’s overlappen elkaar veel, veel verschillende lettertypes, veel kleur. Maar absoluut van elk recept een duidelijke en aantrekkelijke foto.
Zelf zeggen ze niets over de moeilijkheid van de recepten, maar er is voor ieder wat wils. Simpel tot voor de meer gevorderde (hobby) kok.
13 keer per jaar / € 6,95

Jamie Magazine
Ja, wat zullen we daar eens over zeggen? Jamie Magazine is Jamie! Het ademt Jamie. Zijn vrolijke hoofd straalt van meerdere pagina’s af. Het is enthousiast, robuust, wat stoerder eten; een vis inpakken in de krant en op de barbecue, ook in de winter. Artikelen en verhalen over mensen die hun passie voor food willen delen met iedereen. Net Jamie; passie en delen met iedereen. Ook hier van elk recept een duidelijke foto en receptuur. En veel, zo’n 80 per nummer.
De moeilijkheid van een recept wordt niet aangegeven, maar ligt niet heel hoog. Wanneer je de kookboeken van Jamie kent, zijn de recepten vergelijkbaar en dan nog aangevuld met eenvoudige recepten voor een doordeweekse avond. Zo staan achterin weekideeën voor de komende weken tot het volgende nummer weer uitkomt.
8 keer per jaar / € 6,50    

Foodies   Een lichter, ruimer opgezet blad. De bladzijdes stralen meer rust uit. Grote foto’s en recepten op aparte bladzijdes, niet over elkaar heen gezet. Eén lettertype voor het hele nummer. Het is het goedkoopste blad in deze reeks en met een gemiddeld aantal recepten komt het blad dus goed weg. Er staan minder pagina’s in.  Foodies schenkt aandacht aan onderwerpen als een boek, een restaurant en een hebbeding voor in de keuken. De rest van het tijdschrift is geheel gereserveerd voor het zelf koken.
Elk nummer is samengesteld rond een thema: comfort food, buiteneten voor het ultieme lentegevoel, aan tafel, herfst in Italië en denk zo verder. Wel een thema, maar zo ruim dat ze je met van alles kunnen verrassen. En dat gebeurt ook.
Er wordt gewerkt met één, twee of drie sterren. De recepten met drie sterren zijn niet van die graad dat een gemiddelde thuiskok daar moeite mee heeft en nemen maar een klein deel van het geheel in. Niet al te ingewikkeld koken dus.
Een mooi blad ter inspiratie, heerlijk onderuit op de bank of wanneer het thema het toelaat in de tuinstoel.
12 keer per jaar / € 5,45

Allerhande
Het meest gelezen tijdschrift van Nederland. En het gaat echt alleen maar over eten; recepten, nieuwe producten en héél veel reclame…over eten. Niet te koop bij de kiosk, dus ligt niet te stralen tussen de andere tijdschriften, maar gratis mee te nemen tijdens het boodschappen doen bij dé supermarkt.
Wat echt anders is aan koken uit de Allerhande is dat er veel gebruik wordt gemaakt van pakjes en zakjes en dat zie je in de andere tijdschriften niet terug. Natuurlijk is dat logisch (de producten dienen tenslotte verkocht te worden), maar het voelt voor een beetje kok als makkelijk en niet erg gezond. Maar hé, we hoeven niet elke dag te excelleren in de keuken en wij zijn ook wel eens moe en dan biedt Allerhande vaak uitkomst op een makkelijke en zeer aantrekkelijke manier.
12 keer per jaar / gratisOver de auteur

Maaike Ebbinge

49 volgers
281 boeken
11 favoriet


Reacties op: Kooktijdschriften: voor elk wat wils!

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken