Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Programma Middag van het Fantastische Boek - UITVERKOCHT!

door Hebban Crew 17 reacties
Lezerscommunity Hebban.nl, Bibliotheek Utrecht en de Stichting Fantastisch Genre slaan de handen ineen voor de Middag van het Fantastische Boek op 25 februari 2023. Er is een gevarieerd programma, waarin veel aspecten van de fantastische genres aan bod komen. Het hoogtepunt van de Middag is de uitreiking van de Harland Awards 2022.

Alle kaartjes voor de Middag van het Fantastische Boek zijn inmiddels uitverkocht!

De Markt en het Filmprogramma zijn apart toegankelijk. De Markt is openbaar, voor de films kun je een apart kaartje kopen.

Bekijk hieronder het programma:

In de grote hal van Bibliotheek Utrecht aan de Neude vindt een openbare markt plaats, met speculatieve boeken (van boekhandel Broese, de bibliotheek, kleine uitgeverijen en zelfpublicerende auteurs) en cosplay. Ook kun je je eigen boeken laten verkopen of het spel Dungeons & Dragons meemaken.

Nederlandse fantasygrootheid Tais Teng geeft een schrijfworkshop (inmiddels volgeboekt) met als thema 'Ziltpunk' (het door hem en Jaap Boekestein bedachte sciencefiction-subgenre). Ook gaan vier oud-winnaars van de Harland Awards verhalenwedstrijd met elkaar in gesprek over schrijven, de wedstrijd, de speculatieve genres en de toekomst van het fantastische genre in de Lage Landen.

Van drie uur tot half vijf wordt tijdens een spectaculair programma - met film, optredens en een magisch duo - in de Theaterzaal de Harland Awards 2022 uitgereikt.

Het complete programma:

13.30 – 18.00 uur · Markt
13.30 – 14.30 uur · Ziltpunk schrijfworkshop door Tais Teng – UPDATE: deze workshop is volgeboekt!
13.30 – 14.30 uur · In gesprek met oud-winnaars van de Harland Awards
15.00 – 16.30 uur · Uitreiking Harland Awards met special guests
16.30 – 18.00 uur · Borrel, Grote hal

De Middag is inmiddels uitverkocht!

De kaartverkoop gaat hard, dus zorg dat je niet achter het net vist!
Deelnemers en voorselecteurs van de Harland Awards 2022 krijgen vijftig procent korting en kunnen hun kaartje voor vijf euro aanschaffen.

Markt

In de hal staan boekenkramen van boekhandel Broese en van Stichting Fantastisch Genre (met boeken van bezoekende auteurs, meld je hier aan), cosplayers zijn aanwezig en je kunt het spel Dungeons & Dragons meemaken. Iedereen die dat leuk vindt, kan in toepasselijke outfit deelnemen aan de Middag.

Ziltpunk schrijfworkshop door Tais Teng (inmiddels volgeboekt)

Tais Teng is schrijver en illustrator van heel veel fantasy en sciencefictionboeken. Ziltpunk is een subgenre binnen de sciencefiction. Teng bedacht en introduceerde ziltpunk samen met Jaap Boekestein. Een voorbeeld ervan is de bundel Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars.

'Ziltpunkverhalen zijn grootse sciencefictionideeën gemengd met onvervalste Hollands Glorie. De zee, dijken, windmolens, handelsgeest en bombastische megatechnologie. Dat is ziltpunk! Het gaat om typisch Nederlandse toekomstverhalen; klimaatfictie (clifi) over de komende broeikaswereld. Het is geen utopie en geen dystopie. Het gaat erom in de toekomstige wereld te overleven, maar wel met verve. Ziltpunk gaat over normale Nederlanders die overleven in de toekomst op een “normale” manier in die omstandigheden en tijd. Ziltpunk is zowel hightech als woest barok.' – Tais Teng

In de Ziltpunk schrijfworkshop duik je met Teng diep de toekomst in. Tot welk verhaal kom jij?

De workshop is gratis en alleen toegankelijk met een kaartje voor de Middag. De workshop is in het Laboratorium op de Begane Grond.

UPDATE: Aanmelden voor de schrijfworkshop is niet meer mogelijk, het maximum aantal deelnemers is bereikt.

In gesprek met oud-winnaars

Hoe zorg je voor een winnend verhaal? En een goede clou? Oud-winnaars Mascha Schoonakker (2018), Jeroen de Leeuw (2020) en Gerthein Boersma (2021) gaan in gesprek met auteur Roderick Leeuwenhart, die in 2016 zelf ook de Harland Awards won.

Harland Awards uitreiking

De kers op de taart is de uitreiking van de Harland Awards 2022. Het wordt een spannende show, waarbij het bekendmaken van de top 5 afgewisseld wordt met een korte fantastische film, een panel over klimaatfictie, een optreden van Magic Tom en Yuri (bekijk die filmpjes!) en futurist Christiaan Fruneaux van De Chrononauten! We sluiten natuurlijk af met het bekendmaken van de winnaar (die de hoofdprijs van 500 euro en eeuwige roem ontvangt)!

We dagen alle deelnemers uit om de beste alinea uit hun inzending te selecteren, zodat als ze bij de top 5 zitten, dat stukje kunnen voordragen (of laten voordragen) op het podium.

De vijf topverhalen worden na de Middag op Hebban gepubliceerd in een gratis te downloaden ebundel. Ook wordt het juryrapport, inclusief alle beoordelingen van de voorselecteurs, in de week na de bekendmaking aan alle deelnemers toegezonden.

De finalejury buigt zich op dit moment over de vijftien beste verhalen die uit de voorselectie naar voren kwamen.

Na de uitreiking kan er onder het genot van een borrel in de grote hal gevierd, getreurd en nagepraat worden (openbaar toegankelijk). We verwachten dat er ook heel wat alinea's uit verhalen voorgedragen zullen worden!

Film

Filmzaal Hoogt in bieb Neude zorgt, samen met Imagine Film Festival voor een passend fantastisch filmaanbod. Het programma bestaat uit drie internationale speculatieve films: Vesper, Attachment en Sick of Myself. Kaartverkoop is los van de Middag van het Fantastische Boek.

Boeken te koop aanbieden

Heb je een sciencefiction, fantasy- of horrorboek uitgebracht? Als deelnemer aan de Middag van het Fantastische boek kun je maximaal 3 titels inbrengen voor de verkoop. Meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier.

Meer schrijfwedstrijden

De Boekenweek schrijfwedstrijd 'Ik ben alles' loopt nog een paar dagen, totenmet 29 januari. Stuur een verhaal van maximaal 300 woorden in en maak kans op 1.000 euro en twee kaartjes voor het Boekenbal op 10 maart!

Voorwaarden en inzendformulier vind je op Hebban/Ikbenalles

De Harland Awards schrijfwedstrijd wordt in 2023 aangevuld met nóg drie grote schrijfwedstrijden. Allereerst de Goeken Prijs voor spannende verhalen (voorheen de Zilveren Strop) en in januari maken we de naam van de komende Literatuur Prijs bekend! In oktober 2023 is dan weer de deadline voor de Harland Prijs en tussendoor maken we nog een Themaschrijfwedstrijd bekend.

Deze schrijfwedstrijden worden georganiseerd door Hebban.nl en de voorwaarden zijn vergelijkbaar met die van de Harland Awards: maximaal 7.500 woorden, een geldprijs en publicatie van de beste vijf verhalen.

Inzenden voor de Goeken Prijs kan vanaf 17 februari 2023 via een formulier op Hebban.nl en de deadline is op zondag 5 maart.Over de auteur

Hebban Crew

2524 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Programma Middag van het Fantastische Boek - UITVERKOCHT!