Hebban vandaag

Interview /

Kort en krachtig: Marita van der Vyver

In 'Kort en krachtig' beantwoorden auteurs zeven vragen. Soms van lezers, soms van de redactie. Altijd kort, altijd krachtig. In deze aflevering de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marita van der Vyver. Onlangs verscheen 'Koud opgediend' bij uitgeverij Orlando.

De succesvolste Zuid-Afrikaanse schrijfster Marita van der Vyver (1958) woont sinds 1999 met haar man en kinderen in de Provence in Zuid-Frankrijk. Zij publiceerde vele romans, waaronder Vergenoeg enStiltetijd. Haar boeken zijn in vele landen in vertaling verschenen, voor het theater bewerkt en verfilmd. Het scenario van Dis koue kos (Koud opgediend) is geschreven door thrillerauteur Deon Meyer, en wordt momenteel verfilmd. Vertaalster Riet de Jong Goossens werd voor haar vertalingen uit het Zuid-Afrikaans naar het Nederlands bekroond met de Martinus Nijhoff-prijs.

 

Hoe is het verhaal van Clara, in Koud opgediend, ontstaan?

Ik was bezig met het schrijven van een kookboek, samen met mijn Franse man, toen ik het idee kreeg om een boek te schrijven over wraak en in vorm van brieven. Net als het wereldberoemde boek Les Liaisons Dangereuses. Toen viel alles op zijn plaats: ik herinnerde me het oude gezegde dat wraak een gerecht is dat koud wordt opgediend, de belangrijkste persoon in het boek moest dus een foodie zijn net als dat eten een belangrijke rol moest spelen in het verhaal…

Clara schrijft zelf naar Marita, ben jij dat ook of…?

Interviewers vragen altijd of mijn boeken autobiografisch zijn en of ik de hoofdpersonage ben. Daar werd ik zo moe van dat ik daar een oplossing voor bedacht: ik schreef mezelf in het verhaal. Als iemand me nu vraagt of Clara geïnspireerd is op mij dan kan ik nee zeggen en dat ik de personage Marita ben, waar ze brieven naar schrijft. 

Koud opgediend wordt verfilmd, gefeliciteerd, welk gedeelte uit het boek mag niet ontbreken in de film?

Ik wil dat alles in de film komt! Echt alles. Maar dat is juist het moeilijkste als een boek wordt verfilmd, je moet in feite je lievelingen vermoorden. Meedogenloos scenes en personages uitschrijven. Dat doet pijn en ik kan het weten: ik ben medeschrijver van het script… Naast het schrappen wordt juist het thema eten veel groter in de verfilming, een gerecht kun je op zo’n verleidelijke manier vastleggen.

Waar schrijf je het liefst?

Thuis, achter mijn computer in mijn kantoor met mijn geliefde boeken als gezelschap. Al moet ik zeggen dat ik altijd notities en ideeën opschrijf waar ik dan ook mag zijn. In een café, onderweg in de trein, de auto: inspiratie vind ik als ik aan het reizen ben.

Wat is het beste advies betreft schrijven dat je hebt gekregen?

De Afrikaanse schrijver Elsa Joubert vertelde mij jaren geleden, toen ik zelf bezig was met een boek waar ik geen afstand van kon nemen, dat een boek nooit klaar is en dat je het moet loslaten. 

Welk boek ligt momenteel op je nachtkastje?

Altijd meer dan een boek en in meerdere talen: Engels, Afrikaans, Frans en Nederlands. Ik heb net Vergeten reus van Kazuo Ishiguro uitgelezen en ben begonnen in Voyage au bout de la nuit van Louis-Ferdinand Celine. Daarnaast ligt Salman Rushdie’s nieuwe boek Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten te wachten om gelezen te worden.

Waarom moeten we allemaal Koud opgediend lezen?

Koud opgediend is heel grappig en ik vind dat we allemaal wel wat meer mogen lachen. Net als dat de hoofdpersonage Clara erachter komt dat ze sterker is dan ze altijd had gedacht. We houden allemaal van lekker eten en daar draait dit boek om. Het boek wordt verfilmd, dat zegt best veel toch? En heel belangrijk: Clara is het verhaal van elke vrouw, althans dat wordt beweerd door heel veel vrouwen. Dat ze Clara’s pad zelf hebben bewandeld. 

  

 

 Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kort en krachtig: Marita van der Vyver

 

Gerelateerd

Over

Marita Van Der Vyver

Marita Van Der Vyver

Marita van der Vyver werd op 6 mei 1958 geboren in Kaapstad. Ze studeerde A...

Gesponsorde boeken