Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Krant schrapt prijs voor debutanten

De Britse krant The Guardian stopt na zeventien jaar met zijn literaire prijs voor schrijvers die hun eerste roman hebben gepubliceerd. Volgens het dagblad zijn er zo veel literaire onderscheidingen voor debutanten in omloop dat er geen ruimte meer is voor zijn First Book Award.

De prijs werd in 1999 ingesteld en was bedoeld voor debuterende auteurs die in de Engelse taal publiceerden. Voor de winnaar lag aan het eind van de rit een cheque met een geldbedrag van 10.000 Britse pond (ruim 12.000 euro) klaar. 

Boekenredacteur Claire Armitstead van The Guardian kondigde gisteren aan dat de First Book Award zijn langste tijd heeft gehad. 'Na bijna twee decennia hebben we besloten de prijs niet langer te organiseren. Het prijzenlandschap is de afgelopen jaren aanmerkelijk uitgebreid. Er zijn nu tal van evenementen waarin ontluikend literair talent wordt bekroond.' Armitstead verwees onder meer naar debutantenprijzen als de Goldsmiths Prize en de Ted Hughes Award en merkte op dat er op de twintig titels tellende shortlist van de Bailey Women's Prize niet minder dan elf debuten staan. 

Volgens The Bookseller is het besluit om met de First Book Award te stoppen mede ingegeven door een bezuinigingsoperatie bij de krant, waar de kosten met twintig procent omlaag moeten. Vorig jaar won Andrew McMillan (foto) de First Book Award. Hij was de eerste dichter aan wie de prijs werd toegekend. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen Zadie Smith en Jonathan Safran Foer.

(Bron: The Bookseller)Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Krant schrapt prijs voor debutanten

 

Gesponsorde boeken