Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Krantenoverzicht: selfpubber Paulien Cornelisse, sciencefiction en de tol van 9 jaar in een azc

door Sander (Hebban Crew) 1 reactie
Elke week maakt Hebban een rondje langs de belangrijkste kranten en tijdschriften op zoek naar de beste en interessantste artikelen over boeken en schrijvers.

De Volkskrant - 23 januari 2016

Zelf je boek uitgeven voor gevorderden

Na jaren van malaise krabbelt de boekenmarkt weer (een beetje) op. In deze korte serie praten uitgevers over de veranderingen in hun vak. Schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse geeft in april haar eigen boek De verwarde cavia uit.

In de Volkskrant een groot interview met de ‘selfpubber’. 

Hoewel Cornelisse tevreden was over uitgeverij Atlas Contact die haar voorgaande boeken bracht (van Taal is zeg maar echt mijn ding gingen zevenhonderdduizend exemplaren over de toonbank), had ze er vooral zin in de productie meer in eigen hand te hebben. Zoals ze gewend is in het ongesubsidieerde theater. Daar is ook zelf de producent. ‘Ik heb een impresario en ik draag aan haar een percentage van mijn inkomsten af. In de uitgeverijwereld is het omgekeerd, daar krijg je als schrijver een percentage. Ik had er zin in zelf de productie meer in handen te hebben; dan is het ook logisch dat je anderen een uurloon of een percentage van je inkomsten betaalt, en niet dat je zelf een percentage krijgt.’

Ziet ze zich zelf dan nu ook als uitgever? ‘Daar twijfel ik een beetje over. Ik moest mezelf bij het Centraal Boekhuis wel als uitgever registrereren. Maar een uitgever is iemand die ook andermans boeken uitgeeft. Daar ben ik niet toe geneigd. Wat ik doe, is een boek uitgeven zonder uitgeverij. Het gaat mij echt om wat ik maak; ik wil gewoon schrijven en spelen.'

Lees het hele interview op Blendle (€ 0,25)  

Ook in de Volkskrant:

Zwartromantische bloedbroeders
Nederlandse schrijvers krijgen ongenadig onder uit de zak in de brieven die Nanne Tepper schreef in zijn bloeiperiode. Alleen in Geerten Meijsing vond hij een zielsverwant, blijkt uit hun roerende briefwisseling. Hun beider motto: alles voor de kunst. (door Arjan Peters). 

‘Het is niet makkelijk gelukkig te zijn onder een andere hemel’ 
In Boedapest spreekt de in Roemenië geboren György Dragomán over zijn romans, over het leven onder een tiranniek bewind en over het huidige Hongarije. ‘We verkeren in een staat van collectief geheugenverlies.’ (door Jaap Scholten)

 

NRC Handelsblad - 23 januari 2016

De toekomst is sciencefiction

Stel je een meters hogere zeespiegel voor. Wonen we dan hutjemutje in de bergen? Sciencefiction schrijven is een populaire methode om de toekomst te verkennen. Hoe? Je begint met het sciencegedeelte. Je kiest één ontwikkeling of element waar je je op wilt focussen. Nu ga je vanuit de kennis die we nu hebben een paar jaar of decennia vooruit. Daarna keer je terug naar het nu en bedenk je welke stappen die toekomst dichterbij brengen. 

Lees het hele artikel op Blendle (€ 0,29) 

Ook in het NRC:

Met verwondering naar de ontroering kijken
Woensdag wordt Nederlands beste poëziebundel bekroond. Tussen de vijf genomineerden schuilt een krachtige winnaar. (door Arie van den Berg, editie vrijdag 22 januari)


  

Trouw - De verdieping - 23 januari 2016

Thuis is een moeilijk woord voor me

In zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg, geschreven in de kringloopwinkel van Zwolle, vertelt Rodaan al-Galidi over de negen jaar die hij in een asielzoekerscentrum doorbracht. 'Nederlanders zijn goed in het temmen van mensen. Ze halen je ballen weg zonder dat het pijn doet.'

De enige Nederlandse taalles die Al-Galidi ooit kreeg duurde een maand. Zijn docent was een 10-jarig meisje in Assen, dochter van een boer bij wie hij werd ondergebracht toen er niet genoeg bedden waren in het opvangcentrum. Hij heeft vijftien boeken en dichtbundels geschreven. In het Nederlands. In 2011 kreeg hij de prijs voor literatuur van de Europese Unie voor de roman 'De autist en de postduif'. In hetzelfde jaar zakte hij, bizar genoeg, voor het inburgeringexamen.

Lees het hele artikel op Blendle (€ 0,29)

 


Algemeen Dagblad - 23 januari 2016

Het geheim van 4,5 miljoen boeken 

Met meer dan 4,5 miljoen verkochte boeken en duizend geschreven kinderliedjes is het schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder in menig huishouden een begrip. Bijna iedereen lijkt wel voorleesverhalen of een boek over prinses Liselotje op de plank te hebben staan.

Marianne: 'Het geheim van ons succes ligt wellicht in het feit dat we een veilig en beschut wereldje scheppen voor peuters en kleuters. Een soort ontsnapping aan de boze buitenwereld. En daar helpen de illustraties natuurlijk ook bij.'

Lees het hele artikel op Blendle (€ 0,25)

Waar zijn de sterren gebleven? 

Geen sterren meer in het krantenoverzicht. Het complete overzicht van alle besproken boeken in de Nederlandse en Vlaamse media en de sterren, bollen en hartjes die daarbij horen publiceren we in de Hebban Sterrenparade update. Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1055 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Krantenoverzicht: selfpubber Paulien Cornelisse, sciencefiction en de tol van 9 jaar in een azc

 

Gerelateerd

Over

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker, cabaretière en columniste. In ...

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een schrijver voor alle seizoenen. Zijn dichtbundel De ...

Gesponsorde boeken