Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Krantenoverzicht: postapocalyptische Anna en de nieuwe van Wigman

Elke week maakt Hebban een rondje langs de belangrijkste kranten en tijdschriften op zoek naar de beste en interessantste artikelen over boeken en schrijvers.

NRC Handelsblad - 5 februari 2016

'Ik schrijf wat ik wil'

Niccolò Ammaniti's nieuwste boek is uit, Anna, een roman over een postapocalyptische wereld, waarin een virus alle volwassenen doodde. Het liet het dertienjarige meisje Anna achter, samen met haar broertje Astor, voor wie ze nu verantwoordelijk is. Ammaniti is volgens eigen zeggen enigszins geobsedeerd door het obscure en zijn boeken zijn dan ook vaak donker, morbide en naargeestig. Het schrijven vanuit een jonge vrouwelijke hoofdpersoon ging hem niet makkelijk af en hij geeft dat aan als reden dat het hem jaren kostte om met een nieuw boek te komen. De schrijver, die in Rome als een kluizenaar leeft, haat de aanloop naar het daadwerkelijke schrijven. Het opzetten van de structuur van de roman vindt hij een gruwelijk proces. Pas daarna schrijft hij hele dagen en is zijn productie enorm: 'Op die momenten ben ik blij en gelukkig, maar in de aanloopperiode haat ik schrijven.'

Lees het hele interview op Blendle (€0,29)

Anna in de 7Days Reading Challenge

Anna is het eerste boek in de net opgestarte 7Days Reading Challenge, waarin we in een jaar tijd twaalf Young Adult-titels gaan lezen. Tot 12 februari kun je nog meedoen met de winactie voor dit boek.

De Volkskrant - 6 februari 2016

'Ik snap eigenlijk steeds minder van poëzie'

Van dichter Menno Wigman verscheen in januari een nieuwe bundel, Slordig met geluk. Wigman belandde in 2014 in het ziekenhuis met een zeer zeldzame hartkwaal, die hem bijna het leven kostte. In de Sir Edmund vertelt hij heel eerlijk over wat poëzie hem gekost heeft, wat hij zichzelf ervoor heeft ontzegd. Tegenwoordig leeft hij niet meer 's nachts en drinkt en rookt hij minder: 'Nu heb ik allemaal nieuwe sensaties: geen roes meer, geen later en ik hou tijd over. Ik sta er van te kijken hoeveel bedrijvigheid er 's ochtends is.'

Lees het hele interview op Blendle (€0,29)

Slordig met geluk in de Hebban Reading Challenge

Voor de Hebban Reading Challenge is de zesde joker: poëzie.

 

De Standaard - 5 februari 2016

Herman Brood in de broodautomaat

In de Standaard der Letteren is er aandacht voor het beeldwoordenboek van Tom Schamps. In enorme platen volgen we Otto de poes door de seizoenen heen. Otto is een figuurtje dat Schamps eerder gebruikte in zijn kijk-en-zoekboeken. En wat doet Herman Brood in de broodautomaat in de supermarkt? Aan het einde van het boek lijkt het erop dat dit het laatste optreden van Otto de poes zal zijn. Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld is bedoeld voor kleine kinderen die woordjes beginnen te leren en het leuk vinden plaatjes aan te wijzen. Maar stiekem lijkt het een prima aanschaf voor volwassenen met een voorliefde voor mooie boeken. 

Lees het volledige artikel op Blendle (€0,19)

Trouw - 6 februari 2016

Max de Jong - een literaire antiheld

Eind januari verscheen het Dagboek van Max de Jong eindelijk in publicatie. De schrijver zonder oeuvre stierf in 1951 op 33-jarige leeftijd. Zijn zus hield al die tijd publicatie van zijn dagboeken tegen, maar na haar dood beslisten haar kinderen anders. In Trouw bespreekt Gerwin van der Werf het werk van ruim 800 pagina's dik. Van der Werfs wanhoop en afkeer druipt van de pagina's: 'De Jong was een neurotisch, antipathiek mens, een muurbloem, een marginaal figuur in de naoorlogse literatuur die bij vlagen goed en geestig schreef, maar te weinig naliet om wat voor status dan ook te rechtvaardigen.' Auw.

Lees het hele artikel op Blendle (€0,25)

Het Parool - 6 februari 2016

Bananafish - 'vreemd genoeg onvertaalde literatuur'

In het Parool is er aandacht voor de nieuwe uitgeverij Bananafish, dat zich richt op 'vreemd genoeg onvertaalde literatuur'. De eerste vier titels zijn nu verschenen en vier nieuwe zijn al aangekondigd. Parool interviewt de drie enthousiaste initiatiefnemers Mara Joustra, Matthijs Ponte en Wiebe Mokken. Met een bijzondere vormgeving vallen deze boeken op in de boekhandelrekken. Uitstekend materiaal voor de Challenge-categorie 'Een boek van een auteur van wie je nog nooit hebt gehoord'.

Lees het hele artikel op Blendle (€0,25)

Waar zijn de sterren gebleven? 

Geen sterren meer in het krantenoverzicht. Het complete overzicht van alle besproken boeken in de Nederlandse en Vlaamse media en de sterren, bollen en hartjes die daarbij horen publiceren we in de Hebban Sterrenparade update.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Krantenoverzicht: postapocalyptische Anna en de nieuwe van Wigman

 

Gerelateerd

Over

Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (1966) is de auteur van de bestsellers Ik haal je o...

Menno Wigman

Menno Wigman

Wigmans vorige bundel Mijn naam is Legioen (2012) beleefde zes drukken. Voor zij...

Max de Jong

Max de Jong

Max de Jong (1917–1951) geldt als een vergeten schrijver, maar zijn lange ...

Gesponsorde boeken