Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Kritisch recenseren

3 reacties
Als boekbloggers zijn wij het gewend om onze mening over boeken te delen met de bezoekers van onze respectievelijke blogs. Hoewel we allemaal een eigen manier van recenseren hebben, vermoed ik dat we het over één ding eens kunnen zijn: recensies moeten 100% eerlijk zijn.

Onlangs werd ik mij bewust van een interessante discussie die momenteel gaande is in de Booktube community. Een onderwerp dat zich volgens mij perfect leent voor de dinsdag-discussie van deze week.

Onderwerp van deze discussie zijn recensenten die uitsluitend aandacht schenken aan boeken die zij drie of meer sterren toekennen.

Hecht jij minder waarde aan recensies van bloggers die vooral positieve recensies plaatsen?

Wanneer je zo veel leest als een boekblogger is het niet realistisch om aan te nemen dat elk boek dat je leest je wereld op zijn kop zet. Er zullen ongetwijfeld ook tegenvallers op je pad komen.

Het schrijven van een negatieve recensie is voor sommige bloggers erg lastig – en het wordt nog eens extra lastig wanneer je...

  • een negatieve ervaring hebt met een recensie-exemplaar.

  • een negatieve ervaring hebt met een boek dat anderen geweldig vinden.

  • een negatieve ervaring hebt met een boek waarvan je de auteur persoonlijk kent.

Sommige bloggers kiezen er dan ook voor om boeken waar zij een negatieve ervaring mee hebben niet te behandelen op hun blog. Persoonlijk vind ik dat een onverstandige keuze.

Mijn mening

Mensen bezoeken een boekenblog vooral omwille van advies over interessante boeken. Het grootste verschil tussen een boekrecensie op een blog en een recensie in de krant is dat bezoekers van jouw site – aan de hand van je recensies – kunnen bepalen in welke mate jouw smaak aansluit op die van hen. Op basis daarvan zullen zij een zekere waarde hechten aan je recensies.

Wanneer je louter positieve recensies plaatst kan een bezoeker van je blog onmogelijk een degelijk beeld vormen van jouw leesvoorkeuren, wat er in resulteert dat zij minder waarde zullen hechten aan je recensies.

Mijn mening is dan ook dat negatieve recensies – mits eerlijk – een belangrijk onderdeel zijn van elke boekenblog. Blogs met uitsluitend positieve recensies vind ik erg lastig om op waarde te schatten.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie hierover denken.

Hecht jij minder waarde aan recensies van bloggers die vooral positieve recensies plaatsen?Over de auteurReacties op: Kritisch recenseren

 

Gesponsorde boeken