Hebban vandaag

Nieuws /

Kroniek over moordaanslag op Bob Marley op shortlist Man Booker Prize

door Hebban Crew
Een beknopte geschiedenis van zeven moorden van de Jamaicaanse schrijver Marlon James is een van de zes boeken die genomineerd zijn voor de prestigieuze Man Booker Prize. De winnaar, die geldbedrag van 50.000 Britse pond ontvangt, wordt op 13 oktober bekendgemaakt.

In zijn derde roman schrijft Marlon James onder meer over de aanslag op reggaezanger Bob Marley op 3 december 1976. Zeven gewapende mannen bestormden Marleys huis in Kingston en losten enkele schoten op de zanger, die gewond raakte, maar niet in levensgevaar verkeerde. James' roman beslaat drie decennia en speelt zich af op meerdere continenten. In James' roman zijn er heel wat personages, die de zanger van onder anderen Stir it up niet mogen. 'Ja, misschien dat de rest van de wereld Bob Marley altijd liefhad', zegt de auteur in een recent interview op Hebban. 'Op Jamaica was dat zeker niet het geval. Heel wat mensen, onder wie mijn vader, hadden een hekel aan hem.'

De Britse schrijver Tom McCarthy is genomineerd voor zijn roman Satin Island. In deze roman, die volgende maand in Nederlandse vertaling verschijnt, draait alles om hoofdpersonage U. Hij is een getalenteerd maar ongemakkelijk figuur die voor een hoog aangeschreven consultancykantoor in Londen werkt. Zijn werkgever geeft advies aan grote bedrijven en regeringen en verwacht van de bedrijfsantropoloog - U. dus - dat hij hen helpt de wereld om hen heen te ontcijferen, vooral nu er een gigantisch project wordt aangeboden. Maar in plaats van onderzoek te verrichten, loopt U. zijn tijd te verdoen en raakt hij geobsedeerd door de beelden die de wereld dagelijks op hem loslaat.

Uit Nigeria komt de derde genomineerde schrijver: Chigozie Obioma. Zijn debuutroman The Fishermen (in Nederlandse vertaling vanaf december verkrijgbaar onder de titel De verboden rivier) speelt zich af in een klein dorpje in het westen van Nigeria. Daar ontsnappen vier broers aan het strenge toezicht van hun vader. Ze gaan vissen in de rivier die voor alle dorpelingen verboden is. Daar komen ze een dorpsgek tegen, die een vreselijke voorspelling doet: Ikenna, de oudste broer, zal door een van zijn jongere broers vermoord worden. Deze voorspelling zet hun onderlinge band op het spel en ontketent een aantal tragische gebeurtenissen.

In The Year of the Runaways vertelt de Britse schrijver Sunjeev Sahota het verhaal over dertien mannen uit India die met z'n allen leven in een huis in Sheffield en op zoek gaan naar een beter leven. Ook genomineerd is de Amerikaanse Anne Tyler met haar roman De blauwe draad waarin ze de levens volgt van drie generaties van de familie Whitshank. Abby en Red wonen in een huis dat al van de familie is sinds grootvader Whitshank het aan het begin van de twintigste eeuw bouwde. Door onverwachte omstandigheden ziet Steel, de jongste van hun vier kinderen, zich gedwongen met zijn eigen gezin bij Red en Abby in te trekken. Tegelijk is duidelijk dat Abby en Red niet meer de jongsten zijn. Kunnen zij nog wel voor zichzelf zorgen, en zo nee, wat is dan het lot van het huis?

De laatste op de shortlist is Tylers landgenote Hanya Yanagihara, wier roman A little life focust op de vriendschap tussen vier afgestudeerde jongeren die naar New York trekken. Met 736 pagina's is A little life het dikste boek op de shortlist. Alle genomineerden krijgen 2500 Britse pond en een speciaal gebonden editie van hun roman. Vorig jaar werd de Man Booker Prize gewonnen door de Australische auteur Richard Flanagan met zijn zesde roman The Narrow Road to the Deep North. 

(Bron: The Bookseller)Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kroniek over moordaanslag op Bob Marley op shortlist Man Booker Prize

Gesponsorde boeken