Hebban vandaag

Lezen /

Kun je met een dozijn eieren je vrijheid kopen? Lees mee met Stad der dieven

door Hebban Crew 1 reactie
David Benioff is vooral bekend als scenarioschrijver van onder andere Troy (2004), The Kite Runner (2007) en Game of Thrones (2011-2019). Maar ook hij is hij de auteur van het in 2009 verschenen 'Stad der dieven', dat dit jaar een heruitgave krijgt. Bekroond met 4,45 sterren op Hebban waaronder maar liefst 43x 5 sterren. De Hebban VIPs organiseren een meeleesproject: sluit je ook aan!

David Benioff (1970) was auteur voor hij scenarioschrijver werd, en heeft een duidelijke voorliefde voor het combineren van films en boeken. Zo schreef hij voor Troy, gebaseerd op de Ilias van Homerus, The Kite Runner naar het gelijknamige boek van Khaled Hosseini en bewerkte hij samen met co-showrunner D.B. Weiss de 'Het Lied van IJs en Vuur'-boeken van George R.R. Martin tot de razend succesvolle Game of Thrones-serie. Het is duidelijk dat waar hij ook gaat, de boeken altijd met hem meegaan.

‘David Benioff is een buitengewoon goede verhalenverteller. Met humor, gevoel, en soms meedogenloze spanning schreef hij een meeslepende oorlogsroman en een vermakelijk coming of age-verhaal. Stad der dieven is een fijnzinnig, informatief en – wees gewaarschuwd – vaak ook schokkend verhaal. Het valt in de categorie onweerstaanbare boeken die je bijblijven nog lang nadat je ze gelezen hebt.’ – Khaled Hosseini

Stad der dieven

Het boek verscheen in Nederland in 2009, en vertelt het verhaal van twee tegenpolen die een barre tocht moeten ondernemen. De succesvolle oorlogsroman werd een aantal keer herdrukt en is nu klaar voor een mooie nieuwe heruitgave.

Leningrad, 1942. Ten tijde van de belegering wachten twee jonge mannen in een koude kerker op hun executie. Ze zouden niet méér kunnen verschillen: de zeventienjarige Lev Beniov, een verlegen, dromerige jood, zoon van een beroemde dichter en zelf een uitmuntend schaker, en de negentienjarige Kolya, een opgewekte, charismatische deserteur uit het Rode Leger, een ladykiller en verteller van sterke verhalen.

Terwijl de stad verhongert, geeft een vooraanstaande kolonel de mannen de opdracht binnen vijf dagen een dozijn eieren te vinden voor de bruidstaart van zijn dochter. Als ze hierin slagen, zijn ze vrij en ontvangen ze als bonus een flinke voorraad voedselbonnen. Een banale, maar onmogelijke opdracht, gezien de omstandigheden.

In hartje winter beginnen Lev en Kolya een barre zoektocht door de verlaten straten van de stad naar het verwoeste land achter de Duitse linies - een gruwelijke, angstaanjagende reis. Ze moeten vraatzuchtige kannibalen zien te ontlopen, komen terecht in een kazerne vol courtisanes en sluiten zich aan bij een bende partizanen, om te eindigen in het hol van de leeuw, waar een spelletje schaak hun verdere lot zal uitwijzen.

Leesfragment

Natuurlijk hoort bij een meeleesboek ook een leesfragment, waarin je vast aan de sfeer kunt proeven en gevoel kunt krijgen voor Benioff's schrijfstijl. Lees hier het eerste hoofdstuk uit Stad der dieven:

Lees hier een sneak preview van Stad der dieven van David Benioff

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.

Meeleesclub

Wil jij meelezen met Stad der dieven op Hebban? Samen met andere Hebbanners kun je op een speciaal ingerichte spot meedoen. Ben jij enthousiast en wil je graag meedoen? Schrijf je dan snel in voor dit meeleesboek. Vanaf woensdag 8 januari kun je je om 08.00 uur inschrijven; deze blijft open tot 13 januari 23.59 uur. 

Je kunt meedoen met een eigen exemplaar, maar je kunt ook een kansje wagen; we delen namelijk 20 exemplaren uit aan deelnemers van dit meeleesboek.

Schrijf je in voor het meeleesboek

Neem alvast een kijkje op de Meeleesspot van Stad der dieven  

Lezersrecensies op Hebban

'Stad der dieven sleurde me vanaf het begin meteen het weergaloze verhaal in en liet me tot de laatste pagina niet meer los. Het is het begin van een absurd en meeslepend avontuur vol ongedachte plotwendingen. Natuurlijk wordt het diverse malen allemaal zeer grimmig en gruwelijk, in die rauwe realiteit van de oorlog, maar Benioff weet de toon toch merkwaardig licht te houden.' - Christian Deterink, 5 *****

Uitgever Nelleke Geel over Stad der dieven

'Stad der dieven publiceerde ik lang geleden al eens en de wens dit boek ooit nog eens uit te geven bestond al heel lang. Tegenstrijdige kwalificaties zijn van toepassing op Stad der dieven: schokkend, lichtvoetig, ontroerend, gruwelijk, onweerstaanbaar. Je bent een hele grote als je de banale aspecten van de puberteit, een dozijn eieren, of de bravoure van een bijna-man kunt samenbrengen met de inktzwarte situatie van Leningrad in 1942, zonder afbreuk te doen aan een van die aspecten. Benioffs vanzelfsprekendheid in dezen intrigeert me nog steeds. Tijd voor nieuwe lezers!'Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kun je met een dozijn eieren je vrijheid kopen? Lees mee met Stad der dieven

 

Gerelateerd

Over

David Benioff

David Benioff

David Benioff (1970) is geboren en getogen in New York. Na zijn middelbares...

Hebban Spots

Meeleesboek: Stad der dieven

28 volgers

Welkom bij het Meeleesboek 'Stad der dieven' van David Benioff (Meridiaan Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanmeeleesboek. Heb je een vraag over dit meeleesboek, mail dan naar: vandaag@hebban.nl....


Gesponsorde boeken