Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Kwetsbaar meisje of strijdbare tiener?

Jeanne d'Arc (1412-1431) is wellicht de bekendste vrouw uit de Middeleeuwen. Een legende bij leven, een icoon na haar dood. Ze werd legeraanvoerder, haar soldaten hielden van haar en ze bracht de Franse koning Karel VII op de troon. Op negentienjarige leeftijd werd Jeanne als heks werd verbrand. Wie was het meisje achter het icoon?

Leesfragment
In juni 1429 schreef Perceval de Boulainvilliers, een raadsheer van de Franse koning Karel VII, een brief aan de hertog van Milaan waarin hij onder meer roddelde over een jong meisje dat twee maanden eerder aan het hof van de koning was verschenen:

Ze werd geboren in een dorpje dat Domrémy heet [...] aan de rand van het Franse koninkrijk, langs de rivier de Maas nabij Lotharingen [...] Op de avond van Driekoningen, als de christenen vreugdevol het leven van Christus herdenken, zag zij voor het eerst het licht van deze sterfelijke wereld. [...] Het kind kreeg de borst, groeide op en werd zeven jaar [...] Haar familie liet haar op de schapen passen. Onder haar hoede verdween zelfs het kleinste dier niet; geen enkel schaap werd aangevallen door wilde beesten.

Zo begon de legende van Jeanne d’Arc. Boulainvilliers is de enige die een geboortedatum van Jeanne noemt.

Over het boek
Dat Jeanne d’Arc, zes eeuwen na haar geboorte, strijd tegen de Engelsen en dood door verbranding, nog altijd tot de verbeelding spreekt, bewijst het nieuwe boek over het boerenmeisje Jeanne d’Arc dat bij leven al een legende was. Dit keer is het van de hand van de Amerikaanse historicus Larissa Juliet Taylor. Jeanne werd een icoon voor uiteenlopende groepen; van katholieken tot feministes tot nationalisten. Maar wie is het meisje achter dat icoon? Een kwetsbaar meisje of een strijdbare tiener? Een vraag die Taylor centraal heeft gesteld in haar boek. Taylor concentreert zich op de 'historische Jeanne', van wie we dankzij het overvloedige bronnenmateriaal verbazingwekkend veel te weten kunnen komen. In haar boek gaat Taylor op zoek naar de Jeanne d’Arc die echt geleefd heeft. Daarvoor gaat Taylor terug in de tijd; terug naar de wereld van Jeanne, de wereld waarin zij leefde. Het was een wereld waarin heksen bestonden en heiligen aan gewone mensen konden verschijnen.

Quote
‘Het is een adembenemend portret geworden. Jeanne is intelligent, sterk, uitgesproken en vooral inspirerend. Dit is hét boek dat duidelijk maakt hoe deze opmerkelijke tiener voor elkaar kon krijgen wat ze bereikt heeft – Mack P. Holt, auteur van The French Wars of Religion  

Over de auteur

Larissa Juliet Taylor doceert geschiedenis aan Colby College in Waterville, Maine. Als medievist is ze gespecialiseerd in het Franse katholicisme. Ze promoveerde op Soldiers of Christ (1992) en publiceerde Heresy and Orthodoxy in Sixteenth-Century Paris. (1999). Op dit moment doet ze in Europa en het Midden-Oosten onderzoek naar de geschiedenis van de angst, van de Oudheid tot 1900.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Kwetsbaar meisje of strijdbare tiener?

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken