Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Laat ze strips lezen!

Een van de meest populaire vormen van lezen onder jongeren is het lezen van strips. Het stripverhaal is een van de oudste vormen van literatuur en wordt gevormd door een aantal van afbeeldingen die een verhaal vormen. Een typisch Amerikaanse vorm van een stripverhaal is de comic waarbij Marvel Comics veel bekende stripboeken met onder andere superhelden heeft voortgebracht. Een bekende Japanse versie van het stripverhaal is de manga.

De komende periode gaat Hebban Young Adult wat meer in op het stripverhaal, waarbij we interviews met bekende striptekenaars en scenarioschrijvers zullen publiceren, maar ook dieper ingaan op de verschillende vormen van het stripverhaal.

Dat kinderen en jongeren graag strips lezen zal niemand verbazen. Naast het normaal lezen, wat jongeren nog steeds erg graag doen, is aangetoond dat een groot deel van de jongeren hun leestijd doorbrengen met het lezen van stripverhalen. 

Jan Cumps en Kurt Morissens schreven in Laat ze strips lezen!  'dat ze aan de hand van korte essays met bijbehorende tips en opdrachten willen aantonen dat er veel meer in strips zit dan men op het eerste gezicht zou denken.'

Dat de uitspraak 'Laat ze strips lezen' niet altijd vanzelfsprekend is geweest staat buiten kijf. Vaak werd er gedacht en soms nog steeds, dat strips moreel verderfelijk zouden zijn en zonde van je tijd. Literair gezien steek je er niets van op en taalkundig, nou ja, laten we daar maar niet op in gaan. Kortom, het lezen van strips werd voornamelijk gezien als tijdverlies en op z'n minst ontmoedigd.
Toch is deze mening veranderd de laatste jaren. Strips zijn niet alleen geliefd bij jongeren, ze kunnen er zeker wat van opsteken. Daarbij zijn er verschillende redenen om een strip te willen lezen. Gewoon lekker even ontspannen, of wat denk je van een literaire strip, waarbij de boekversie is omgezet in een beeldverhaal. De strip wegzetten als onzin is simpelweg niet meer mogelijk. Ook omdat jongeren tegenwoordig anders lezen dan vroeger.
Kortom, genoeg redenen voor Hebban Young Adult, die zich richt op de leeswereld van jongeren, om eens wat meer aandacht te besteden aan het stripverhaal. Graag willen we van onze lezers weten wat zij van stripverhalen vinden en wat jullie zelf lezen. We horen het graag!


Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Laat ze strips lezen!

 

Gerelateerd

Over

Jan Cumps

Jan Cumps

Laat ze strips lezen! Informatie en suggesties voor school thuis en bibliotheek ...

Kurt Morissens

Kurt Morissens

Hij was of is in de voorbije jaren actief geweest als eindredacteur van Bra...

Overig

Strips voor Young Adults

op 28 november 2014 door Natasza Tardio 4 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken