Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Lampje' opnieuw verkozen tot favoriete kinderboek aller tijden

door Hebban Crew 24 reacties
'Lampje' van Annet Schaap is voor het tweede jaar op rij gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden in een verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban.nl. Het boek voert De Grote Vriendelijke 100 van 2022 aan. Anders dan vorig jaar staan ook op nummer 2 en 3 recente boeken: 'Films die nergens draaien' van Yorick Goldewijk en 'Gozert' van Pieter Koolwijk. De lijst is samengesteld door meer dan 3.000 lezers, die hun 5 favorieten instuurden.

Opvallend is dat de top 3 volledig bestaat uit boeken die in de afgelopen jaren een Gouden Griffel wonnen. Annet Schaap kreeg de prijs in 2018 voor Lampje, dat inmiddels in meer dan 20 landen is verschenen. De VPRO zendt vanaf 2 januari 2023 een vierdelige tv-bewerking van het boek uit. Schaap werd tijdens de feestelijke bekendmaking van De Grote Vriendelijke 100 gefeliciteerd door hoofdrolspeelster Lotte Jonker. Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk won dit jaar de Gouden Griffel en Gozert van Pieter Koolwijk werd in 2021 met de prijs bekroond.

LEES VERDER: Dit zijn de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel

De rest van de top 10 bestaat uit klassieke favorieten als De brief voor de koning van Tonke Dragt, Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Koning van Katoren van Jan Terlouw. Op plek 9 staat de hoogste nieuwe binnenkomer van dit jaar: Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom, een van de acht titels in de lijst die dit jaar zijn verschenen.

De Grote Vriendelijke 100

Lezers gaven massaal gehoor aan de oproep om een top 5 kinder- en jeugdboeken in te sturen waaraan zij warme herinneringen bewaren of die ze recentelijk hebben ontdekt. De Grote Vriendelijke 100 bestaat opnieuw uit een mix van klassieke en moderne kinderboeken. Vijfenvijftig boeken uit de lijst zijn verschenen na het jaar 2000 en vijfenveertig daarvoor.

De Grote Vriendelijke 100 is een initiatief van De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur, in samenwerking met online lezerscommunity Hebban, onderdeel van Stichting CPNB. De feestelijke bekendmaking van de lijst vond plaats in Theater De Liefde in Haarlem en is hieronder als podcast te beluisteren.

Bekijk de poster Download de poster

De top 12

De GV100 Challenge

Doe jij mee aan De Grote Vriendelijke 100 Challenge van Hebban? Voor jou verandert er niets: voor de Challenge lees je de 100 boeken uit de eerste editie van de Grote Vriendelijke 100. Deze lijst vind je hier. Meer weten over de Challenge? Lees het hier.

Naar de volledige top 100

De bijzonderheden van De Grote Vriendelijke 100 editie 2022 op een rijOver de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Lampje' opnieuw verkozen tot favoriete kinderboek aller tijden

 

Gerelateerd

Over

Annet Schaap

Annet Schaap

Met Lampje debuteert Annet Schaap (1965) als schrijver. De succesvolle illustrat...

Yorick Goldewijk

Yorick Goldewijk

Schrijver van Films die nergens draaien, Duizend & ik, Hier zijn draken en Billy...

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk (1974) is een fantasyfanaat. Zijn korte verhalen zijn in verschi...