Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Lampje' voert voor het derde jaar op rij de Grote Vriendelijke 100 aan

door Hebban Crew 29 reacties
Voor de derde keer voert het populaire kinderboek 'Lampje' van Annet Schaap de Grote Vriendelijke 100 aan, een toplijst met de meest favoriete kinderboeken aller tijden. Nieuw in de top 3 dit jaar is 'Mot en de metaalvissers' van Sanne Roosenboom, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2023. Gouden Griffel-winnaar 'Misjka' van Edward van de Vendel en Anoush Elman stijgt 32 plaatsen naar de 4e positie.

Een recordaantal van 3600 lezers en luisteraars stemden met hun persoonlijke top 5 op hun favoriete kinderboeken. Dat zijn ruim 500 stemmers meer dan vorig jaar en 1100 meer dan bij de eerste editie in 2021. De Grote Vriendelijke 100 bestaat opnieuw uit een mix van klassieke en moderne kinderboeken. De hoogste nieuwe binnenkomer is De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp, dat pas afgelopen zomer verscheen. Het oudste boek uit de lijst is Alleen op de wereld van Hector Malot uit 1878.

Download de poster

Nieuw binnengekomen

Er zijn zesentwintig nieuwe binnenkomers in de 2023-editie van de Grote Vriendelijke 100. Twintig daarvan zijn oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en zes zijn vertaald. Vijf van de nieuwe boeken wisten het zelfs tot de hoogste dertig noteringen te schoppen: De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp (8), Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak (12), Missie afbreken! van Pieter Koolwijk, Sinterklaas van Charlotte Dematons (27) en de hoogst geëindigde vertaalde binnenkomer Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh (28).

Verdwenen boeken

Met zesentwintig nieuwkomers zijn er natuurlijk ook zesentwintig boeken verdwenen. In dat lijstje van verdwenen titels vinden we twee delen van J.K. Rowlings 'Harry Potter'-serie. Zonder Harry Potter en de geheime kamer en Harry Potter en de vuurbeker zijn alleen het eerste en derde boek van de reeks nog terug te vinden in de Grote Vriendelijke 100. Ook twee boeken van Anna Woltz haalden de editie van 2023 niet: Gips en 100 uur nacht. Gelukkig blijft ook zij nog wel met twee boeken vertegenwoordigd.

Onder de klassiekers zijn Geef me de ruimte van Thea Beckman verdwenen en Geheimen van het Wilde Woud van Tonke Dragt. Beide auteurs hebben op dit moment nog drie boeken in de lijst van de 100 meest favoriete jeugdboeken aller tijden staan. Het hoogst genoteerde boek van vorig jaar dat nu verdwenen is, is het populaire prentenboek De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling. Vorig jaar stond het nog op de 32e plaats.

De meest favoriete boeken

Bekijk alle 100 boeken

Bijzondere boeken

Elk jaar zijn er boeken in de lijst waar iets bijzonders mee gebeurt. Zoals Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak. Dit boek voor 10 tot 12-jarigen gedraagt zich als een echte jojo: van plaats 34 (2021) omlaag naar plaats 92 (2022) en weer omhoog naar plaats 53 (2023). Verder zijn er twee herintreders, terug van weggeweest: de klassiekers Wij gaan op berenjacht van Helen Oxenbury (91 in 2021, nu op 90) en Otje van Annie M.G. Schmidt (51 in 2021, nu 88).

Er zijn vijftig dalers in de lijst en eenentwintig stijgers. De hoogste stijger is IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem, 44 plaatsen omhoog naar nummer 55. De sterkste daler is Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens, 46 plaatsen omlaag naar nummer 84. Drie boeken zijn vergeleken met vorig jaar op dezelfde plek blijven staan, waaronder Lampje van Annet Schaap dat al drie edities de koppositie voert. De andere zijn de nummer twee, Gouden Griffel 2022-winnaar Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk, en nummer 89, Floddertje van Annie M.G. Schmidt.

Wist je dat ...

... Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl met elk vijf boeken in de lijst de best scorende auteurs zijn? Astrid Lindgren is een goede tweede met vier boeken.

... 58 boeken na het jaar 2000 zijn verschenen en 42 ervoor? In de top 10 is het zeven om drie.

... er maar liefst zeventien Gouden Griffels (zes in de top 10), vijf Gouden Penselen en zes winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs in de lijst staan? Ook staan er zes Zilveren Griffel 2023-winnaars tussen.

... 65 boeken oorspronkelijk Nederlandstalig zijn en 35 boeken vertaald? De top 10 is zelfs volledig oorspronkelijk Nederlandstalig.

... 51 boeken door mannen werden geschreven en 50 boeken door een vrouw? Alleen Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman heeft twee auteurs.

Leeschallenge

Wil jij alle 100 boeken lezen en afvinken? Dat kan! Doe mee aan de Grote Vriendelijke 100 Challenge waarbij je jezelf uitdaagt om de volledige Top 100 aan kinderboeken te lezen. Meedoen is simpel: klik op de 'Meedoen'-knop op de GV100 Challenge-pagina. Je ziet direct hoeveel boeken jij al hebt gelezen van de lijst.

Let op: de Grote Vriendelijke 100 Challenge is gebaseerd op de honderd titels uit de allereerste GV100, die van 2021.

Naar de Challenge Bekijk de Grote Vriendelijke 100 van 2023



Over de auteur

Hebban Crew

2561 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Lampje' voert voor het derde jaar op rij de Grote Vriendelijke 100 aan