Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Leden FIFA kiezen nieuwe voorzitter

Alle ogen zijn vandaag gevestigd op de FIFA-stemming in Zürich, maar gezien de huidige ontwikkelingen zullen daar ongetwijfeld vele boze ogen tussen zitten. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

In het Zwitserse Zürich is het 65e FIFA-congres in Zürich van start gegaan. Het congres werd door zittend president Sepp Blatter geopend en ondanks de nieuwste ontwikkelingen omtrent de wereldvoetbalbond denkt Blatter er niet over om op te stappen. De 79-jarige Blatter heeft zich opnieuw voor een nieuwe presidentstermijn - de vijfde op rij - beschikbaar gesteld. Zijn enige uitdager is prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. Lang was Blatter favoriet voor een vijfde termijn, maar het huidige onderzoek van de FBI en Zwitserse justitie heeft de FIFA verder in het nauw gedreven.
Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat o.a. negen FIFA-officials zijn aangeklaagd op verdenking van afpersing, fraude en het witwassen van geld. Daarmee is het toch al iele imago van de FIFA verder bescahdigd.
Europa heeft zijn buik inmiddels goed vol van de huidige president en ziet hem het liefst vertrekken, maar omdat Blatter op veel steun uit Afrika en Azië kan rekenen, is het meer een kwestie van hoe laat we het te horen krijgen, dan of hij aanblijft als predsident van de machtige FIFA.
De stemming is pas aan het einde van het congres gepland en zal zeker twee uur in beslag nemen, aangezien alle 209 landen anoniem z'n stem zullen geven.

Blatter is al sinds 1998 voorzitter. Hoe werd Sepp Blatter in 1998 verkozen als opvolger van scheidend FIFA-voorzitter Havelange? Welke banden bestonden er tussen Havelange en Adidas eigenaar Horst Dassler?

De voetbalmaffia - David Yallop

Yallop weet diep door te dringen in het door corruptie geregeerde bolwerk van de internationale voetbalorganisatie FIFA. Voetbal is niet langer liefde, zo toont hij aan, en zelfs niet langer oorlog: voetbal is commercie. 

Vals Spel! - Andrew Jennings

Vals Spel! schetst een intrigerend beeld van de ontwikkeling van de macht en corruptie binnen de FIFA. Auteur Andrew Jennings neemt de lezer mee terug naar de jaren zeventig en toont aan hoe de privatisering van het voetbal door een kleine groep mensen is misbruikt om enorme sommen geld te verdienen. Hij laat zien hoe FIFA-president Sepp Blatter en zijn maatjes misbruik hebben gemaakt van hun positie in hun hang naar macht, controle en lucratieve deals en hoe corruptie de voetbalwereld van binnenuit verziekt.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Leden FIFA kiezen nieuwe voorzitter

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken