Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Leef! van Laura Maaskant op het toneel

Op haar vijftiende krijgt Laura Maaskant de diagnose kanker. Ze geneest, maar krijgt op haar twintigste te horen dat de ziekte terug is. Ze schrijft er een boek over, ‘Leef!’. Dit autobiografische verhaal is vanaf 14 januari te zien als toneelvoorstelling.


Actrice Jamie Grant, bekend van o.a. de tv-series Flikken Maastricht en In Therapie, speelt de rol van de twintigjarige ernstig zieke Laura Maaskant, die besluit zichzelf niet te laten behandelen maar optimaal te genieten van de tijd die haar nog gegeven is. Het script komt van Marc Veerkamp, de regie is in handen van Benno Hoogveld.  

De solovoorstelling gaat niet alleen over het leven met kanker, maar vooral over de schoonheid van het leven zelf. De belangrijkste reden om Laura’s verhaal op het toneel te brengen is dat haar boodschap heel universeel is. Dat zegt de regisseur in de uitzending van RTL Late Night waarin Laura en Jamie in februari vorig jaar te gast waren.  

‘Ik moest heel erg wennen aan het idee dat het boek in een andere vorm kon worden gegoten, en dat iemand met z’n eigen creativiteit dacht: ‘dit boek moet ook op het toneel,’ vertelt Laura in dezelfde uitzending. ‘Voor mij was heel erg van belang dat de intentie waarmee ik het boek heb geschreven, om te delen over de schoonheid van het nu en te delen over de keuzes die je zelf kunt maken in welke omstandigheden dan ook, dat die intenties ook de intentie waren om het theaterstuk te maken, en dat bleek zo te zijn. Toen dacht ik: ‘Wauw, ja, een en een is twee en dit gaat het worden.’’  

Geniet van de schoonheid van het nu, dat is de boodschap. Het zijn volgens de schrijfster hele kleine dingen waarvan zij geniet. ‘Dat zijn inderdaad heel gewone dingen. Ik heb bewust geen bucketlist gemaakt, een lijst met dingen die ik nog wil doen, grootse meeslepende reizen of wat dan ook, omdat ik me realiseerde op het moment dat ik opnieuw kanker had dat geluk voor mij zit in goede gesprekken met familie, of een goed glas wijn, een bloem die bloeit op mijn tafel, een wandeling in het bos met m’n hond Tirza, en dát zijn de gelukmomenten.’      

Uitzending gemist

De uitzending van RTL Late Night waarbij Laura Maaskant en Jamie Grant in februari te gast waren, vind je hier. Op maandag 4 en maandag 11 januari was Laura te zien is in het nieuwe tweeluik Kijken in de ziel (NPO2), waarin mensen die terminaal zijn worden geïnterviewd. Die afleveringen zijn hier terug te zien.    

Speellijst

De speellijst van de voorstelling Leef! is hier te vinden.

Leef! lezen én naar de voorstelling? Doe mee aan de winactie.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Leef! van Laura Maaskant op het toneel

 

Gerelateerd

Over

Laura Maaskant

Laura Maaskant

Laura Maaskant schrijft op haar blog www.lauramaaskant.nl over de manier waarop ...

Gesponsorde boeken