Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Lees de wereld rond in 2017: Dossier Afrika

door Debbie (Hebban Crew) 22 reacties
Het is juli 2017, we zijn halverwege het jaar en dus ook halverwege de Hebban Reading Challenge. Het thema is dit jaar 'Lees de wereld rond', een landenchallenge waarbij de uitdaging is om alle landen uit de checklist af te vinken. We hadden al een paar mooie landenlijsten voor je, maar vandaag duiken we wat dieper het continent Afrika in én kun je je inschrijven voor een leesclub met het boek dat de 'Nigeriaanse Harry Potter' wordt genoemd.

Hebban Reading Challenge 2017 | Landenchallenge  | Minichallenges | Veelgestelde vragen | Challenge nieuwsbrief | Top 100 voorgenomen boeken | Top 100 gelezen boeken

Wil jij je graag verdiepen in het continent Afrika en haar talloze verschillende culturen, volksverhalen en tradities, pak dan een roman op die zich afspeelt in Afrika, al dan niet geschreven door een Afrikaanse auteur. Wellicht heb je wel eens een thriller van Deon Meyer opgepakt en ben je dankzij zijn Bennie Griessel-reeks bekend met Zuid-Afrika. Of zit je vol spanning te wachten op de belofte van Man Booker Prize winnaar Marlon James, die aankondigde een 'Afrikaanse Game of Thrones' aan het schrijven te zijn. Misschien geniet je al jaren van de inmiddels 18 delen tellende detective-serie Mma Ramotswe van Alexander McCall Smith, dat zich in Botswana afspeelt. In dit artikel geven we je nog meer tips en inspiratie. Om een wat vollediger dossier te kunnen maken, hebben we ons in dit artikel niet alleen gehouden aan de Afrikaanse landen die in de checklist van de Hebban Reading Challenge staan.


Net verschenen

In een online Hebban Leesclub zijn vijftien lezers momenteel Recepten voor liefde en moord van Sally Andrew aan het lezen, een detective/feelgood/culiroman (inclusief recepten!). Ben je nieuwsgierig naar een boek dat zo veel beschrijvingen kan hebben? Lees hier een voorproefje. Een andere recente roman is Weg naar huis van Yaa Gyasi, waarover recensent Geertje oordeelt: 'Op een heldere manier laat ze zien hoe de slavernij ook in de eenentwintigste eeuw resulteert in een nog steeds voortdurende achterstelling van zwarten in de Verenigde Staten en dat iedere generatie wordt gevormd door de voorgaande generatie.' Een uitspraak die goed toont wat de impact is en is geweest van de lange geschiedenis rond slavernij en de nog altijd florerende rassenhaat. Iets dat ook in De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead meesterlijk wordt weergegeven. Maar daarmee gaan we alweer van ons doel af: boeken die zich afspelen óp het Afrikaanse continent.

De bestsellers

De inmiddels tien jaar oude, maar nog steeds relevante roman Wat is de wat van Dave Eggers is een uitstekende plek om te starten met je ontdekkingsreis van Afrika. Het is het indringende verhaal van Valentino Achak Deng, een jongen die noodgedwongen op de vlucht slaat voor de gruwelijkheden van de Zuid-Soedanese oorlog.

Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena’s en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen – dezelfden die op dit moment Darfoer teisteren. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd.

Swing Time van Zadie Smith speelt zich niet volledig af op het Afrikaanse continent, maar brengt wel een bezoek aan West-Afrika en bovendien is afkomst erg belangrijk in het boek. De Leesclubassistent heeft daar een opmerking en een vraag over: 'De scènes die spelen in Afrika worden door recensenten wat verschillend beoordeeld. Wat is jouw mening?' Lees je Swing Time, pak dan deze discussietips erbij.

De klassiekers

De Courtney- en Ballantyne-reeksen van Wilbur Smith

Vorige maand verscheen Schreeuw van de strijder, het 14e deel van de Courtney-serie (met in oktober het 15e deel op de voet volgend). De in Zambia geboren Smith heeft een trouwe achterban die zijn sfeervolle en spannende avonturenromans verorberen zodra ze in de schappen belanden.

Als lid van de vooraanstaande Courtney familie, weet Leon als geen ander hoe familiekapitaal kan worden verworven én verloren. Als hij na de dood van zijn vrouw bovendien plotseling alleen de zorg voor zijn dochter draagt, is hij vastberaden haar een zorgeloze toekomst te geven. Maar het dagelijks leven in Kenya is allesbehalve rooskleurig. Geweld, gevaar en intriges liggen op de loer.

Hart van duisternis van Joseph Conrad

Vanaf het vallen van de avond tot in het holst van de nacht vertelt Marlow zijn scheepskameraden het beklemmende verhaal van zijn tocht over de rivier de Kongo. In opdracht van een Belgische handelsmaatschappij vaart hij met een afgeleefde boot naar het hart van Afrika, op zoek naar de mysterieuze verdwenen handelsagent Kurtz. Tijdens zijn reis maakt Marlow kennis met de donkerste krochten van de menselijke geest, gepersonifieerd door de bandeloze en ontspoorde Kurtz, die bij zijn dood het definitieve oordeel over de mensheid velt: ‘Afgrijselijk! Zo afgrijselijk!’

De Zuid-Afrika boeken van Adriaan van Dis

In februari verscheen (met een heel zacht prijsje) een bundeling van de reisromans Het beloofde land, In Afrika, en de roman Tikkop, aangevuld met verhalen en essays. ‘Waarom ging ik in de hoogtijdagen van de Apartheid in hemelsnaam (Zuid-)Afrikaans studeren? Kleur, kleur en de ontkenning van kleur. En een hang naar avontuur. Reizen wou ik…’ De student Afrikaans werd de schrijver Adriaan van Dis, die in romans, losse verhalen en essays getuigt van de verscheurdheid van Zuid-Afrika, van zijn liefde voor deze ‘veelkleurige taal’, van de discriminatie van de oorspronkelijke bewoners en de nieuwe stemmen uit de zwarte townships.

Het zingende gras van Doris Lessing

Mary, een eenzame blanke vrouw die in de Britse kolonie Rhodesië woont, huwt Dick Turner, een blanke boer. Al snel blijkt dat Mary totaal onvoorbereid is op het huwelijk en het harde leven op een kleine boerderij. Haar relatie met de vriendelijke en beschaafde, maar zwakke Dick verslechtert, zeker als de boerderij steeds meer achteruitgaat door Dicks incompetentie en zij een relatie begint met een van de zwarte werkers op de boerderij.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
411 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lees de wereld rond in 2017: Dossier Afrika

 

Gerelateerd

Over

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith (1948) is een Schotse jurist en schrijver. Hij werd ...

Dave Eggers

Dave Eggers

Dave Eggers is een Amerikaanse auteur en redacteur. Van zijn hand verscheen onde...

Overig

10 leestips voor Marokko

op 14 december 2016 door Hebban Crew 10 boeken 8 volgers 6 reacties 1 like

10 leestips voor Egypte

op 14 december 2016 door Hebban Crew 10 boeken 7 volgers 13 reacties

10 leestips voor Zuid-Afrika

op 14 december 2016 door Hebban Crew 10 boeken 6 volgers 23 reacties

11 leestips voor Congo

op 14 december 2016 door Hebban Crew 11 boeken 6 volgers 6 reacties

4 leestips voor Zimbabwe

op 14 december 2016 door Hebban Crew 4 boeken 6 volgers 8 reacties

7 leestips voor Kenia

op 14 december 2016 door Hebban Crew 7 boeken 8 volgers 5 reacties 1 like

Hebban Spots

Akata Witch

19 volgers

Welkom bij de leesclub rond het Engelstalige boek Akata Witch van Nnedi Okorafor (Van Ditmar Boekenimport). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...

Gesponsorde boeken