Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Lees de wereld rond in 2017: Dossier Spanje

door Soraya Vink (crew) 19 reacties
Extra leesinspiratie nodig voor je reis rond de wereld in de Hebban Reading Challenge? Vandaag reizen we af naar Spanje. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van boeken uit dit land met negen leestips!

Spanje is niet alleen populair als vakantiebestemming, maar staat tevens hoog in de ‘ranking’ wat betreft bestsellersuccessen. Het kan ook bijna niet anders als je de rijke literaire geschiedenis van het land bekijkt, die al begint in de 12e eeuw. Kopstukken als Miguel de Cervantes, Benito Perez Galdós en Federico García Lorca vertegenwoordigen ieder hun eigen stroming, waarvan de sporen bij de huidige generatie schrijvers nog steeds merkbaar is.  

De Catalaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón, bekend van zijn indrukwekkende roman De schaduw van de wind, werd zelfs eerst een bestsellersucces bij Nederlandse lezers, voordat hij in zijn thuisland werd opgemerkt. Maar ook de boeken van schrijvers als Jesús Carrasco, Almudena Grandes en Javier Cercas hebben inmiddels een sterke reputatie bij de Nederlandstalige lezer.

Inktzwarte bladzijdes

Door de inktzwarte pagina’s uit de geschiedenisboeken van Spanje, zijn vele families verscheurd door tragedies. Het lijkt daarmee ook een terugkerend thema in hedendaagse literaire romans, waar een nieuwe generatie schrijvers via fictie onder andere de Spaanse burgeroorlog opnieuw bekijkt.   In de roman Vals beschuldigd van Victor del Árbol worden de gevolgen van de Spaanse burgeroorlog geschetst in de persoonlijke levens van een aantal Spanjaarden. De jonge succesvolle advocate María wordt aangeklaagd voor moord, maar het is niet de straf die haar het meest tergt. Ze wil met haar geweten in het reine komen, nadat ze een fatale fout maakte in een strafzaak. De lezer gaat terug in de tijd, naar de kern van de misdaad die plaatsvond in de jaren ’30. Het is het verhaal van moord en corruptie, liefde en ambitie. Het laat je met de vraag achter of kinderen de prijs moeten betalen voor misdaden die hun ouders begingen.  

De Catalaanse schrijver Jaume Cabré had wereldwijd succes met zijn fenomenale roman De bekentenissen van Adría, maar leverde met zijn laatst verschenen roman De schaduw van de eunuch een eveneens interessant plot met intriges af. Miquel Gensana wordt opgeschrikt door de plotse dood van zijn jeugdvriend en politicus Bolós. Ook Julia, een journaliste en vriendin, blijft met vragen achter en ze nodigt Miquel uit voor een etentje. Miquel weet niet dat Julia jarenlang een verhouding had met Bolós. Julia weet niet dat Bolós is vermoord uit wraak voor iets dat Miquel en Bolós' verleden. Tijdens het etentje blikt Miquel terug op zijn leven.  

Drie generaties met sterke vrouwen die allen de naam Maria dragen, spelen de hoofdrol in de roman De drie Maria’s van Luis Llach. Het dorpje Pous draagt de herinnering aan deze vrouwen in hun geschiedenis. Ursula, de inmiddels stokoude huishoudster en al in dienst sinds de allereerste Maria Roderich, is getuige en vertrouwelinge van alle drie vrouwen en de werkelijke bron van informatie in de geweldige puzzel die deze historische whodunit is. Als een jonge inspecteur een moordzaak uit 1936 heropent, stuit hij op een gepassioneerde liefdesgeschiedenis, familiegeheimen en een machtsstrijd.

De schaduwzijde van de zon

Ook thrillerschrijvers zijn stevig vertegenwoordigd in Spanje. Lang niet altijd is er een setting onder de zon, maar wordt er juist gekozen voor een rauwe omgeving die feilloos past bij de gruwelijke misdaden die er plaatsvinden. Maatschappijkritiek wordt niet geschuwd en wat dat betreft lijken de Spaanse thrillerschrijvers wel een beetje op hun Scandinavische collega’s.  

De debuutthriller Het strand van de verdronkenen van Domingo Villar kent een ijskoude start. Op een mistige herfstochtend spoelt in de haven van een vissersdorpje in het noordwesten van Spanje het lijk van een visser aan. Inspecteur Leo Caldas wordt gevraagd om de zaak te onderzoeken. Maar al gauw komen er details aan het licht die van de routineklus een complex moordonderzoek maken. De laconieke inspecteur moet zich staande zien te houden in een omgeving van wantrouwende dorpsbewoners die het totaal niet hebben op buitenstaanders, terwijl hij wanhopig op zoek gaat naar bewijsstukken in dit raadselachtige mysterie.  

We blijven nog even in het noorden van Spanje en maken een tussenstop in Baskenland waar Dolores Redondo haar debuutthriller De beschermengel laat afspelen. Aan de oevers van de rivier de Baztan wordt het naakte lichaam van een meisje gevonden. Binnen de kortste keren wordt er een verband gelegd met de moord van een maand eerder op een ander meisje. Inspecteur Amaia Salazar wordt belast met het onderzoek. Het brengt haar terug naar haar geboortestreek, waar ze eigenlijk ver vandaan had willen blijven. Elementen uit de Baskische mythologie blijken een belangrijke rol te spelen in het onderzoek.  

Eugenio Fuentes is een ware meester binnen het Spaanse thrillergenre en zijn psychologische thrillers zijn van grote invloed geweest op de huidige stijl. Seriepersonage detective Richard Cupido keert terug in De handen van de pianist, het vierde deel in de reeks. Miranda heeft schoon genoeg van de parkduiven die haar balkon bevuilen. Ze roept de hulp in van een armlastige pianist die wat bijverdient met het doden van overlast veroorzakende dieren. Als hij de klus op efficiënte wijze geklaard heeft, zegt ze dat hij vast ook wel haar zakenpartner uit de weg kan ruimen?

Lees verder op de volgende pagina.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lees de wereld rond in 2017: Dossier Spanje

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken