Hebban vandaag

Community /

Lees een boek voor de Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Van oude menschen...'

door Hebban Crew 6 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Boekenweek 2008: 'Van oude menschen...'

In deze editie van de Boekenweek Challenge gaan we terug in de tijd naar 2008. Het thema van dat jaar was 'Van oude menschen... De derde leeftijd en de letteren'. Dat bejaarden (of iets jongere oude mensen) in de hoofdrol helemaal geen saai verhaal hoeft te zijn, bewijzen onderstaande boeken. Ook in de derde leeftijd zijn deze mensen nog kwiek en bij de pinken, en beleven ze genoeg. Het Boekenweekgeschenk werd geschreven door Bernlef, De pianoman. Het essay Laat me niet alleen was van Renate Dorrestein.

Mrs. Degas van Arthur Japin

Mrs. Degas vangt aan in 1912, wanneer de beroemde schilder Edgar Degas blind is geworden. Hij is inmiddels 78 jaar en zal over vijf jaar overlijden. Dat is met recht een heer op leeftijd te noemen. Als hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen, maar ze is niet wie ze beweert te zijn. Aan wie schrijft ze verslagen, en waarom blijft ze Degas herinneren aan zijn onmogelijke liefde, zijn Amerikaanse nichtje Estelle. Het boek kreeg vijf sterren van Hebban-recensent Marvin: 'Japin is er uitstekend in geslaagd de sfeerverschillen tussen beide perioden tot uiting te brengen met passende beschrijvingen van omgangsvormen en gebruiken, maar ook met aangepast taalgebruik.'

De moordclub (op donderdag) van Richard Osman

Pas maar op, jonge inspecteurs, want De moordclub (op donderdag) heeft in het gelijknamige boek van Richard Osman de touwtjes stevig in handen. Deze bonte verzameling gepensioneerden lost eigenlijk alleen cold cases op, maar als eerst de aannemer en dan de vastgoedontwikkelaar van hun seniorendorp vermoord worden, duiken ze erbovenop. Daar hebben ze zo hun eigen methodes voor, die niet altijd in goede aarde vallen bij de politie die op de zaak zit. Toch kunnen ze de oudjes niet negeren, want daarvoor hebben ze te vaak gelijk. De Hebban-recensie van Kees toont vier sterren: 'De plot is origineel en de personages zijn uiterst charmant.'

Opgewekt naar de eindstreep door Hendrik Groen

Ons aller geliefde bejaarde Hendrik Groen is terug, met zijn laatste geheime dagboek, zoals duidelijk aangekondigd in de ondertitel. In Opgewekt naar de eindstreep is Hendrik overgeplaatst naar Bergen aan Zee en de Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Hij wordt steeds vergeetachtiger en besluit daarom opnieuw een dagboek te gaan bijhouden. Het coronavirus zet alles op zijn kop, en helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken. Gelukkig heeft hij Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Hendrik is inmiddels 90 jaar oud, en begeeft zich opgewekt naar de eindstreep.

De wilde stilte van Raynor Winn

Het leven was hard voor Raynor Winn en haar echtgenoot Moth Winn in 2013. Ze verloren door een slechte investering hun huis en Moth werd gediagnosticeerd met een ongeneeslijke ziekte. Zij was 50 en hij 53 toen ze begonnen aan hun tocht langs het Zoutpad, die twee zomers lang zou duren en uitmondde in een ontdekkingsreis. Inmiddels is er een tweede boek van Winn verschenen, De wilde stilte. De terugkeer naar een normaal bestaan blijft moeilijk, tot een ongelofelijk gebaar van een begaande lezer alles anders maakt. Ze krijgen de kans een oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall nieuw leven in te blazen. Een verhaal vol doorzettingskracht en liefde voor de natuur.

Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer

Een bejaarde in de hoofdrol in een Young Adult, kan dat? Wel als er magie in het spel is. Zo ontdekt de ontvoerde Harper Lacy dat in het koninkrijk van prins Rhen alles anders is dan normaal. Hij beleeft de herfst van zijn achttiende verjaardag steeds opnieuw, en heeft er al 327 achter de rug. Hij mag er dan nog jong (en knap) uitzien, van binnen is hij moe en oud. Hij staat op het punt alles op te geven, maar Harper zou verrassend genoeg weleens het einde van de vloek kunnen betekenen. Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer is een variatie op 'Beauty en het beest' en het eerste deel van een trilogie.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees een boek voor de Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Van oude menschen...'

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken