Hebban vandaag

Lezen /

Lees een sneak preview van 'Alleen de vogels vliegen' (met leesclub!)

'Alleen de vogels vliegen' is de debuutroman van Anja Baumheier, die in haar eigen Duitsland alweer aan haar derde boek bezig is. Twee zusjes groeien op in het Oost-Berlijn van de jaren zestig, met lijnrecht tegenover elkaar staande ideeën. Hebban organiseert een leesclub met de aangrijpende familieroman; lees hier alvast een sneak preview!

Anja Baumheier (1979) werd geboren in Dresden en bracht haar jeugd door in de DDR. Ze woont in Berlijn en is naast haar auteurschap ook lerares Frans en Spaans. Alleen de vogels vliegen werd in eigen land in maart 2019 uitgebracht, en verkocht meer dan 80.000 exemplaren. Als dit eerste boek ook in Nederland een succes wordt, vertaald door Sylvia Oosterhuis, mogen we wellicht ook vertalingen verwachten van tweede roman Kastanienjahre (september 2020) en het nieuw te verschijnen Die Erfindung der Spräche (februari 2021).

Alleen de vogels vliegen

De zusjes Charlotte en Marlene Groen groeien op in het Oost-Berlijn van de jaren zestig. Ze staan heel verschillend in het leven. Charlotte is net zo’n vurig voorstander van het socialisme als hun vader Johannes, die carrière maakt op het ministerie voor Staatsveiligheid. De artistieke Marlene wordt steeds kritischer over de DDR. Net als Wieland, een domineeszoon, op wie ze stapelverliefd wordt. Het jonge stel besluit de republiek te ontvluchten. Met desastreuze gevolgen.

Leesfragment

Ben je benieuwd geworden naar het debuut van Anja Baumheier? In dit fragment lees je alvast de eerste pagina's van Alleen de vogels vliegen, zodat je kunt bepalen of dit een boek voor jou is. Mocht je verder willen lezen, schrijf je dan in voor de leesclub die we met het boek organiseren. Kijk hiervoor onderaan dit artikel.

Leesfragment Alleen de vogels vliegen

'Theresa liet de brief zakken. Was Marlene nu pas overleden? Dat klopte niet. Deze brief sloeg helemaal nergens op. Haar oudere zus was al in 1971 bij een bootongeluk om het leven gekomen.' – Uit: Alleen de vogels vliegen

Schrijven over de DDR

In een interview met haar Duitse uitgeverij vertelt Baumheier dat er veel onderzoek in haar boek is gegaan. Ze groeide zelf op in de DDR, maar maakte daarvan alleen de laatste tien jaar mee in plaats van de laatste dertig. Bovendien was ze zo jong toen de Berlijnse Muur viel dat ze pas veel later begon te begrijpen welke redenen er achter blijven of gaan zaten. Toch is Alleen de vogels vliegen boven alles een roman over familie, en ligt de nadruk op de menselijke relatie tegen een achtergrond van sociale verandering.

In het boek vinden we twee verhaallijnen, een in het heden en een in het verleden. Een structuur die Baumheier heel bewust heeft uitgedacht. De twee niveaus gaven haar ruimte om te laten zien hoe iets dat in het verleden is gebeurd, nog altijd een direct effect kan hebben op het heden.

'Iedereen kent het fenomeen dat gezinnen beslissingen nemen of fouten maken die toekomstige generaties vormen. Het gaat erom te begrijpen waarom iets is gebeurd en hoe. Fouten horen erbij en kunnen vaak niet worden teruggedraaid. Toch is het geen eenrichtingsverkeer. Misschien, hoop ik, kan men (verkeerde) beslissingen begrijpen en idealiter vergeven.'

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees een sneak preview van 'Alleen de vogels vliegen' (met leesclub!)

 

Gerelateerd

Over

Anja Baumheier

Anja Baumheier

Anja Baumheier is in 1979 in Dresden geboren en heeft haar jeugd in de DDR doorg...

Hebban Spots

Alleen de vogels vliegen

16 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Alleen de vogels vliegen' van Anja Baumheier (Uitgeverij Stortebeeker). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...


Gesponsorde boeken