Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Lees het verhaal van Write Now!-winnaar Francis Nagy

door Hebban Crew 3 reacties
De winnaar van Write Now! 2019, Francis Nagy, streed afgelopen weekend met veertien anderen om de winst. Op Hebban lees je haar verhaal ‘Vruchtval’, waarmee ze de eerste prijs in de wacht sleepte.

Na eerdere winnaars als Maartje Wortel, Niña Weijers, Lize Spit en Jaap Robben, mag ook de 23-jarige studente Francis Nagy haar naam toevoegen aan de lijst Write Now!-winnaars. Sinds het jaar 2000 vormt de jaarlijkse schrijfwedstrijd Write Now! een kweekvijver voor nieuw schrijftalent en een poel om uit te vissen voor landelijke uitgeverijen. Winnaars van de wedstrijd slepen vaak een uitgeefcontract in de wacht en debuteren niet veel later met hun eerst roman of dichtbundel.    

Ruim achthonderd jongeren uit Nederland en Vlaanderen stuurden deze editie van Write Now! hun teksten in, waarna in april en mei tien regionale voorronden plaatsvonden. De vijftien finalisten, bestaande uit tien eersteprijswinnaars en vijf wildcardwinnaars, kregen drie weken de tijd om een nieuwe tekst voor de finale te schrijven.

Nagy won met haar verhaal ‘Vruchtval’ de hoofdprijs van Write Now! 2019: een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie, publicaties in VakTaal en op Hebbanoptredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt Festival en een publicatie.   

De finalejury bestond uit Anne Giesen (juryvoorzitter, winnaar Write Now! 2018), Lotte Dodion (dichter), Arno Koek (eigenaar Boekhandel Blokker, voormalig lid Boekenpanel DWDD), Anouk Prins (projectmedewerker Passionate Bulkboek) en Marnix Verplancke (literair recensent voor o.a. De Morgen en Trouw). Zij lazen alle finaleteksten anoniem en kozen Francis' verhaal 'Vruchtval' als beste tekst van Write Now! 2019: 'Het is een verhaal dat uitnodigt en meeneemt, onmiddellijk klaar voor publicatie.' Het volledige juryrapport staat op writenow.nu.

Nieuwsgierig geworden naar dit schrijftalent? Lees het winnende verhaal ‘Vruchtval’ via onderstaande knop.  

Lees het winnende verhaal 'Vruchtval'  

Vergeet niet door te scrollen tot de allerlaatste bladzijde!

Met het verhaal ‘Hemelbrekers’ won Nagy eerder een van de voorrondes die naar de finale leidden. Over dat verhaal oordeelde de jury: ‘Deze schrijver koos zin na zin voor precies het juiste detail. Mysterieuze personages voerden vreemde dialogen en in iedere scène werden we opnieuw gegrepen door de opmerkelijke relatie tussen de twee hoofdpersonages. […] Een heerlijke ambiguïteit die we in weinig andere teksten terugzagen.’

Het verhaal 'Hemelbrekers' kun je hier lezen.    

Over de winnaars

Winnares Francis Nagy (1995) studeert creative writing aan ArtEZ Arnhem. Hiervoor rondde ze de basisopleiding fotografie af aan de Fotovakschool. De 23-jarige studente is verslaafd aan documentaires kijken, spit graag door medische boeken en spaart kaarsvetresten en theelabeltjes. Haar verhalen verschenen op de website Abcyourself en met haar werk stond ze in de bundel Kracht van Doe Maar Dicht Maar en in de top-100 bundel Toch, nachtegaal, zingt voort! van de Turing gedichtenwedstrijd. In samenwerking met Oddstream schreef ze een tekst voor de Art & Technology Exhibition 2017.

De tweede prijs ging naar de Vlaamse Aragorn Furhmann (23) en Lennert De Vroey (24) uit Antwerpen won de derde prijs.

Foto Francis Nagy © Vera Cornel via Passionate Bulkboek.Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees het verhaal van Write Now!-winnaar Francis Nagy