Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Lees jezelf gelukkig!

Je wist natuurlijk al dat je van lezen ontzettend blij kunt worden. Maar wist je dat het lezen van een boek ook werkelijk bijdraagt aan je algehele geluksgevoel?


We weten allemaal hoe gelukkig je kunt worden van een mooie aankoop in de boekhandel, de aanblik van een prachtige (over)volle boekenkast en de momenten waarin je je helemaal in een boek verliest. Maar die korte geluksmomenten blijken nog belangrijker dan men al dacht: volgens onderzoeker en auteur Patrick van Hees draagt lezen bij aan het algehele geluksgevoel van de mens. De ‘geluksprofessor’ deed jarenlang onderzoek naar de bouwstenen voor geluk. Wat hem in al die jaren het meest heeft verrast? Tegenover Hebban verklaart Van Hees: ‘Het feit dat gelukkig zijn de nummer 1 wens van mensen is, terwijl ze er tegelijkertijd zo weinig bewust tijd voor nemen om stil te staan bij wat ze gelukkiger zou kunnen maken.’   

Nu deelt Van Hees de resultaten van zijn onderzoek in zijn nieuwe boek Geluk is D.O.M. Wat blijkt: er is een positieve samenhang tussen lezen en geluk! In zijn meest recente boek zet Van Hees uiteen welke elementen noodzakelijk zijn voor een gelukkig leven. ‘Geluk is D.O.M.’, zo luidt zijn geluksformule. Focus op je Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Want gelukkig word je door aandacht te hebben voor deze drie bouwstenen in je leven: toewerken naar (grote of kleine) doelen, voldoende tijd nemen om jezelf op te laden en verbinding leggen met mensen.  

Oplaadpunt

Voor ieder mens verschilt de wijze waarop zij zich weer opladen, oftewel om te ontstressen, plezier en voldoening te voelen en energie op te doen. Van Hees gaf Data Research opdracht om een onderzoek uit te voeren onder ruim duizend Nederlanders. Daaruit blijkt echter dat lezen voor heel veel mensen een heel geliefd Oplaadpunt is:

‘Als je leest gaan je hartslag en bloeddruk omlaag en ook je spierspanning vermindert. Voel maar. Hierdoor verlaagt je stressniveau en voel je je beter. Lekker hè? Lezen is niet voor niets het op twee na populairste Oplaadpunt, direct na vakantie en tijd doorbrengen met een partner. Bij vrouwen is lezen zelfs Oplaadpunt nr. 1! Wat ook opvalt, is dat de allergelukkigste mensen (die hun geluksgevoel op een 9 of 10 inschalen) lezen vaker als oplaadpunt noemen dan minder gelukkige mensen.’ Geluk is D.O.M., pag. 88  

Ook uit andere onderzoeken is naar voren gekomen dat het lezen van een boek een positieve uitwerking heeft op de gemoedstoestand. Je voelt je beter als je leest. Soms wordt lezen dan ook als therapie ingezet, de zogenaamde bibliotherapy. Zo zijn aan The School of Life, opgericht door filosoof Alain de Botton (die ervan overtuigd is dat het lezen van literatuur mensen empathischer maakt), ook zogenaamde ‘bibliotherapeuten’ verbonden. Ella Berthoud en Susan Elderkin zijn daar twee van en samen schreven zij het boek The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies (2013), dat in het Nederlands vertaald werd als De Boekenapotheek

Zoals gezegd zou lezen het empathisch vermogen van de mens versterken en onlangs onderzocht schrijfster Emy Koopman (haar debuutroman Orewoet werd op Hebban pas nog beoordeeld met een 5*-recensie) of het inlevingsvermogen door literatuur echt wordt vergroot. Ze promoveerde daarop aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In haar onderzoek legde ze een groep lezers de originele versie van een literaire tekst voor en de andere groep een versie waar alle stijlkenmerken uit waren gehaald. Volgens Koopman werd in haar onderzoek duidelijk dat mensen door het lezen van een literaire tekst beter in staat waren begrip op te brengen voor anderen.  

Verbinding maken

Lezen als oplaadpunt is dus slechts een radertje in het grote pad op weg naar geluk. Volgens de formule van Van Hees kun je pas gelukkig worden als alle bouwstenen (doelen, oplaadpunten en mensen) met elkaar in verbinding staan en elkaar versterken. Voel je je opgeladen? Dan heb je ook meer energie om je doelen na te streven en contacten te leggen met mensen. Empathische mensen leggen makkelijker diepgaand(er) contact met anderen. In het verlengde daarvan kunnen contacten met mensen en het bereiken van doelen je hernieuwde energie geven.  

Zo lijkt de boekhandel of bibliotheek de ideale plaats om dat geluksgevoel uit te bouwen. Maak contact met de verkoper, laat je adviseren en inspireren, praat samen over boeken. Sluit je aan bij een leesclub of praat met andere boekenliefhebbers in je directe omgeving. Natuurlijk kan dit ook online. De redactie van Hebban mag wel concluderen dat je in onze community ontzettend gelukkig kunt worden! Stel jouw eigen doelen via de Hebban Reading Challenge of neem je voor daar in 2017 (weer) mee te beginnen, lees boeken en deel jouw ervaringen met de Hebban Community, via leesclubs, buzzacties of het schrijven van blogs en recensies.  

De favorieten van Patrick van Hees

Natuurlijk vroeg de redactie Patrick van Hees ook om zijn favoriete boeken. Zelf raakt hij geïnspireerd door het werk van Erasmus, door de Adagia in het bijzonder:Erasmus zette eeuwenoude spreekwoorden en wijsheden op een rij, hij had niet kunnen vermoeden dat eeuwen later wereldwijd vele mensen naar hém zouden verwijzen. Een boek dat mij een geluksgevoel gaf tijdens het lezen was The night climbers of Cambridge, een oorspronkelijk illegaal handboek voor het eeuwenoude ‘nightclimbing’ in mijn geliefde magische Cambridge. Met Engelse humor geschreven.’ En van welke auteur moet iedereen minstens één boek gelezen hebben? ‘Javier Marias, deze Spaanse kandidaat voor de Nobelprijs is nog niet zo heel bekend in Nederland, maar hij schrijft prachtig.’  

Op zoek naar meer inspiratie voor een gelukkig(er) leven?

Lezen verbreedt je horizon, vergroot je kennis, versterkt je inlevingsvermogen, biedt inspiratie, verbindt mensen, werkt stressverlagend en maakt, kortom, gelukkig. Dus waar wacht je nog op? Grijp dat boek!  

Bekijk deze lijst met gelukkigmakende boekentips!    

Maak kans op een gesigneerd exemplaar van Geluk is D.O.M.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

765 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lees jezelf gelukkig!

 

Gerelateerd

Over

Patrick van Hees

Patrick van Hees

Patrick van Hees (1969) werkte in verschillende marketing- en verkoopfuncties en...

Javier Marías

Javier Marías

Javier Marías (1951) is een Spaans auteur, vertaler en uitgever. Hij...

Desiderius Erasmus

Desiderius Erasmus

Desiderius Erasumus was een geleerde priester, theoloog, filosoof, schrijver en ...

Overig

Boeken om gelukkig van te worden

op 28 oktober 2016 door Hebban Crew 10 boeken 0 volgers 0 reacties 1 like
Gesponsorde boeken