Hebban vandaag

Community /

Lees jij eens wat anders? Inclusief poll

door Hebban Crew 11 reacties
April is LEWA-maand! Massaal pakken we een ander boek op dan we gewend zijn. Dat kan een genre zijn buiten je comfortzone (maar waar je toch heel nieuwsgierig naar bent), een auteur die je al heel lang links hebt laten liggen of een boek dat je door de hype steeds niet wilde lezen. De keuze is reuze! Dus, lees jij eens wat anders?

Over LEWA: Lees eens wat anders (in april)

April is al jaren de maand waarin we onszelf uitdagen tot het lezen van een boek dat we normaal niet zouden oppakken. Een ander genre, een andere auteur, een andere sfeer. Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge? Dan kun je daar na deze maand vast een categorie afvinken die je wellicht liever nog even oversloeg. Meedoen met de Hebban Reading Challenge kan natuurlijk nog altijd.


We zijn intussen halverwege april en dat betekent dat we al een tijdje bezig zijn met LEWA. Natuurlijk duiken we zoals altijd de toplijstjes van Hebban in, maar we zijn ook heel benieuwd hoe het met jou gaat. Vul daarom de poll onderaan de pagina in; nadat je hebt gestemd kun je direct de tussenstand zien.

Gelezen in april

Om te kijken wat we gelezen hebben in april hebben we de top 5 van verschillende categorieën erbij gepakt. Klik op de covers om naar de boekpagina's te gaan, zodat jij ze ook op je Wil-ik-lezen plank kunt zetten. Voor LEWA, je Reading Challenge of gewoon omdat je weet dat je deze titel niet mag vergeten.

Literaire roman

Feelgood


Bij literatuur zien we goed dat corona invloed heeft gehad. De pest van Albert Camus staat op de tweede plaats van de meest gelezen boeken in april. De Hebban Buzz met Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens in maart heeft veel mensen nieuwsgierig gemaakt naar dit bijzondere boek dat stiekem in geen genre te vangen is. Zwarte schuur van Oek de Jong en Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou zijn al even uit, maar stonden beiden in ons jaaroverzicht afgelopen december. Ook Client E. Busken van Jeroen Brouwers scoort mooi met een vijfde plek deze maand.


Tja, feelgood... wat kunnen we erover zeggen anders dan dat Lucinda Riley werkelijk onverslaanbaar is? Zonder haar zouden boeken als Agneta's erfenis van Corine Bomann het gered hebben deze maand, maar de top 5 staat geheel in het teken van 'De zeven zussen'-reeks. Op de eerste plek vinden we, niet verrassend, het meest recente deel, Zon. Verdere plaatsen worden ingenomen door De zeven zussen (deel 1), Schaduw (deel 3), Parel (deel 4) en Storm (deel 2).

Thrillers

Non-fictie


Onder de meest gelezen thrillers vinden we nieuwe boeken op de eerste drie plaatsen, De patiënt van Sebastian FitzekHet bloemenmeisje van Anya Niewierra (ook op onze longlist van de Thrillerprijs) en Doods geheim van Robert BryndzaJ.D. Barkers Horen zien zwijgen is al van vorig jaar, maar werd uitgelicht in ons jaaroverzicht uit december. Het oudste boek is Iene miene mutte van M.J. Arlidge, het eerste deel van zijn reeks over Helen Grace. Dat zou zomaar eens kunnen komen omdat Arlidge het geschenkboek schrijft van de Spannende Boekenweken dit jaar. 


Bij de literaire non-fictie vinden we een fijne mengelmoes. Het net verschenen boek Patty van Michiel van Egmond scoort meteen de eerste plaats. De meeste mensen deugen van Robert Bregman is al wat ouder, maar is sinds verschijnen eigenlijk niet meer uit de top 10 gezakt. Ook 't Hooge Nest van Roxane van Iperen kan op blijvende populariteit rekenen. Mijn naam is Selma van Selma van de Perre werd door ons getipt in het jaaroverzicht (evenals Bregman). Rinkeldekink van Martine Bijl is het oudste boek, dat ook vrij consequent op de leeslijstjes staat. 

Deel jouw leeservaring

Doe jij mee met LEWA? Dan vinden wij het fantastisch om daarover te lezen, en wie weet wordt jouw leeservaring wel uitgelicht tijdens het afronden van de themamaand.

  • Tag je sociale media-posts met #leeseenswatanders
  • Schrijf een recensie met als titel 'LEWA - [jouw recensiekop]'
  • Schrijf een blog met als titel '[je naam] las eens wat anders: [boektitel]'
  • Heb je een tip ontvangen via de Boekentipper en het geadviseerde boek gelezen? Discussieer erover met andere lezers in de Hebban Topics.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees jij eens wat anders? Inclusief poll