Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Lees mee in de Hebban Leesclub met 'De nomade'

door Hebban Crew 6 reacties
Wanneer de vader van Olga begin te dementeren, vertelt hij verhalen over het verleden die niet lijken te kloppen met wat Olga altijd is verteld. Ze duikt de geschiedenis van de voormalige Sovjet-Unie in en ontdekt de ware wortels van haar familie. Lees nu de sneak preview van 'De nomade' van Anya Niewierra en schrijf je in voor de Hebban Leesclub die we met de thriller organiseren.

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 16 juni.

Inschrijven Hebban Leesclub-kanaal

De nomade

Auteur: Anya Niewierra
Uitgever
: Luitingh-Sijthoff
Genre: thriller

De 39-jarige reisjournalist Olga Liebke woont met haar zonderlinge vader in het Harzgebergte. Olga heeft een innige band met haar inmiddels dementerende pa. Haar moeder stierf in het kraambed en ze heeft verder geen familie. Tenminste, zo is het verhaal. Maar dan vertelt haar vader herinneringen die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent. Ze gaat twijfelen over haar achtergrond en ontdekt documenten uit de voormalige Sovjet-Unie. Olga reist naar de driehoek Polen, Litouwen en Belarus en stuit op een huiveringwekkend geheim.

Lees een fragment

In De nomade duikt een reisjournalist in het verborgen verleden van haar dementerende vader en ontdekt in Oost-Europa een diep verborgen familiegeheim. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de thriller. Spreekt het fragment je aan en wil je graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees een sneak preview Direct inschrijven

Achter het boek

Anya Niewierra is een van de meest succesvolle thrillerauteurs van eigen bodem van dit moment. Ze brak door met haar bestseller De Camino, maar ondanks haar grote succes heeft de auteur zich niet volledig op het schrijven toegelegd. Naast haar werk als auteur is ze directeur van Visit Zuid-Limburg. Haar voorliefde voor natuur en haar ervaring in de reisbranche schemeren door in haar thrillers. Zo ook in haar nieuwste spannende boek De nomade. 'Het verhaal van De nomade kwam letterlijk tot me op 23 mei 2021,' vertelt Niewierra in een interview. Op die dag gaf Belarus het bevel om een vliegtuig, dat op weg was van Griekenland naar Litouwen, aan de grond te zetten om dissident Roman Protasevitsj op te pakken. 'Dat een dictator dit doet, is iets ongehoords. De officiële reden was een bommelding, maar al gauw werd duidelijk dat de mail daarover werd verstuurd nadat het vliegtuig al was omgeleid,' zegt ze erover.

'Is dat gebrek aan professionaliteit of boeit het ze niet eens meer dat de hele wereld kan zien dat ze liegen?'

Het zaadje voor een nieuw spannend verhaal was geplant. Niewierra dook de geschiedenis van het grensgebied tussen Belarus, Litouwen en Polen in. Niet veel later realiseerde ze zich dat ze zelf een persoonlijke connectie heeft met het gebied: haar opa kwam er vandaan. Hij verhuisde naar Aken, maar de rest van de familie bleef in Oost-Pruisen achter. 'Het is een streek met een gruwelijke geschiedenis,' vertelt ze. Door verschillende machtsgrepen, veranderden de grenzen daar constant. 'Nieuwe machthebbers poetsten de oude geschiedenis weg en kwamen met nieuwe dogma's. Wat doet dat met de mensen die daar wonen?' vertelt Niewierra in haar meest recente interview met Hebban.

'Als je in een grensstreek woont, dan voel je de grens.'

Uiteindelijk is De nomade een samensmelting geworden van geschiedenis, persoonlijke ervaringen – waaronder de dementie van haar moeder – en natuurlijk veel spanning. Nu de thriller in de winkel ligt, is Niewierra alweer bezig met een volgend boek. Ondertussen is ze ook nog druk met haar baan voor Visit Zuid-Limburg. 'Dat is een kwestie van strak plannen,' aldus de auteur. 'Op zaterdagen en zondagen tussen zeven en twaalf uur 's ochtends schrijven.' Naast al dat plannen, helpt het volgens de auteur natuurlijk enorm dat schrijven een creatieve uitlaat is.

'Het is een drang bijna. Ik word hijgerig, onrustig als ik het niet kan.'

Lees hier het volledige interview met Anya Niewierra over De nomade

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 16 juni.

Inschrijven Hebban Leesclub-kanaal

De Hebban Reading Challenge

Denk jij erover om De nomade te lezen voor de Hebban Reading Challenge 2024? Je kunt met dit boek ook een categorie van de checklist afvinken! Lees het boek en zet een vinkje bij:

  • Lees een jong boek
  • Lees een snel boek
  • Lees een mysterieus boek
  • Lees een onwaar boek
  • Lees een moedig boek
  • Lees een duister boek

Naar de Reading ChallengeOver de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees mee in de Hebban Leesclub met 'De nomade'

 

Doe mee

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub met 'De nomade'

nog 4 dagen 27 reacties

Wanneer de vader van Olga begin te dementeren, vertelt hij verhalen over het verleden die niet lijken te kloppen met wat Olga altijd is verteld. Ze duikt de geschiedenis van de voormalige Sovjet-Unie in en ontdekt de ware wortels van haar familie. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub die we met...

Doe direct mee!

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...

Hebban Spots

De nomade

5 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'De nomade' van Anya Niewierra (uitgeverij Luitingh-Sijthoff). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl....