Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Lees mee in de Hebban Leesclub met 'Het verzetsmeisje'

door Hebban Crew 6 reacties
Na de moord op haar man in nazi-Duitsland krijgt Hannah het niet voor elkaar Europa te verlaten, ze wijkt uit naar haar nichtje in Brussel. Daar raakt ze betrokken bij een geheim verzetsnetwerk dat zich de Saffierlijn noemt. Lees nu een sneak preview van 'Het verzetsmeisje' en schrijf je in voor de Hebban Leesclub die we met de nieuwe historische roman van Pam Jenoff organiseren.

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt inschrijven tot en met 22 maart.

Inschrijven

'Een hartverscheurend verhaal over de beslissingen die vrouwen moeten nemen als hun loyaliteit op de proef wordt gesteld.' – Auteur Sarah Penner

Over het boek

Het verzetsmeisje

Pam Jenoff
Xander Uitgevers
Vertaald door Saskia Peeters

1942. Hannah Martel kan na de moord op haar man ternauwernood uit nazi-Duitsland ontsnappen. Een schip naar de VS lijkt haar redding, maar ze mag niet meer aan boord. Hannah vreest voor haar leven en snakt ernaar bezet Europa te ontvluchten. Haar enige optie? Haar nichtje Lily, die in Brussel woont.

In Brussel raakt Hannah al snel betrokken bij een geheim verzetsnetwerk, dat zich de Saffierlijn noemt en geleid wordt door de mysterieuze Micheline, en haar even raadselachtige broer Matteo. Maar dan maakt Hannah een cruciale fout... en wordt ze voor een bijna onmogelijke keuze gesteld. Zet ze haar eigen leven op het spel om haar geliefden te redden? En hoever kan ze daarin gaan?

Leesfragment

Jenoff schreef al meerdere boeken over sterke vrouwen in de Tweede Wereldoorlog en vertelt in Het verzetsmeisje over een netwerk met een bijzonder doel: neergehaalde Britse vliegtuigbemanningen bij de Nederlandse of Duitse grens oppikken en via België en bezet Frankrijk in veiligheid brengen. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Pam Jenoff is gespecialiseerd in de oorlogservaringen van Poolse Joden en werkte een tijd vanuit Krakau aan het behoud en onderhoud van Auschwitz. Ze heeft inmiddels al meer dan een dozijn historische romans over de Tweede Wereldoorlog op haar naam staan, waarvan het merendeel ook naar het Nederlands taalgebied is vertaald.

Zoals vaker in haar romans is Het verzetsmeisje deels gebaseerd op ware gebeurtenissen. Wanneer ze op zoek is naar een nieuw verhaal om over te schrijven, is Jenoff naar eigen zeggen volgens een interview met Publisher's Weekly op zoek naar 'the gasp and the questions', zoals ze het zelf noemt. Wanneer ze een stukje geschiedenis ontdekt dat zo onbekend is dat het haar naar adem laat happen, weet ze dat ze iets goeds op het spoor is.

'In the case of Code Name Sapphire (Het verzetsmeisje, red.) the gasp was discovering this attempt by people to sabotage a train that was headed from Belgium to Auschwitz. After the gasp come the questions. I wanted to know how these people had been so brave as to attempt such a feat, and why more people hadn't tried to do the same thing.'

Toen ze voor haar werk naar Polen vertrok, had ze naar eigen zeggen een behoorlijk zwart-wit beeld van de Tweede Wereldoorlog – dat wat ze had geleerd uit de geschiedenisboeken. Ze ontdekte echter dat er veel meer nuance te vinden was dan ze altijd had gedacht. 'I came away from my years there really moved and changed by what I had experienced, and I've been writing about it ever since,' vertelt ze.

'My books are love songs to the people who lived through that era.'

Over haar keuze om te schrijven vanuit vrouwen is ze duidelijk: vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de geschiedenis en hebben nauwelijks erkenning gekregen voor het werk dat ze verricht hebben. 'It's exciting to see what a strong woman does when she's thrown into new circumstances,' laat Jenoff weten. Het is belangrijk voor haar dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog en Holocaust levend blijven, ook als de overlevers er niet meer zijn.

'It is critically important that we capture and tell their stories in whatever form we can.'

Video

In onderstaande video vertelt Jenoff over haar nieuwste roman Het verzetsmeisje. In Midtown Scholar boekhandel bespreekt ze onder andere haar werk bij de ambassade in Krakau, waar ze haar kennis over de Tweede Wereldoorlog opdeed, haar schrijfroutine en onderzoek doen voor historische fictie.

'Als de lijn werkte, was het fantastisch. Als hij niet werkte, was het een catastrofe. Fouten konden niet worden rechtgezet.' – Uit: Het verzetsmeisje

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt inschrijven tot en met 22 maart.

Inschrijven

Lezen voor de Hebban Reading Challenge

Denk jij erover om Het verzetsmeisje te lezen voor de Hebban Reading Challenge? Je kunt met dit boek ook een categorie van de checklist afvinken! Lees het boek en zet een vinkje bij:

  • Een boek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog
  • Een boek dat zich afspeelt in een Nederlandse of Vlaamse stad
  • Een boek met een sterke vrouw als hoofdpersoon
  • Een boek dat voor het eerst verscheen in 2023
  • Een boek waarmee je op avontuur gaat

Naar de volledige checklist Doe mee!Over de auteur

Hebban Crew

2444 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees mee in de Hebban Leesclub met 'Het verzetsmeisje'

 

Doe mee

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub met 'Het verzetsmeisje'

nog 1 dag 18 reacties

Na de moord op haar man in nazi-Duitsland krijgt Hannah het niet voor elkaar Europa te verlaten, ze wijkt uit naar haar nichtje in Brussel. Daar raakt ze betrokken bij een geheim verzetsnetwerk dat zich de Saffierlijn noemt. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub die we met Het verzetsmeisje van...

Doe direct mee!

Gerelateerd

Over

Pam Jenoff

Pam Jenoff

Pam Jenoff is Amerikaans en werkt als advocaat en professor in de rechten. Ze i...

Hebban Spots

Het verzetsmeisje

3 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Het verzetsmeisje' van Pam Jenoff (Xander Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl. Aansluiten...