Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Lees mee in de Hebban Leesclub met 'Jackdaw'

door Hebban Crew 5 reacties
Wanneer de seriemoordenaar Jackdaw toeslaat, staat rechercheur Scarlett Delaney voor een raadsel. Samen met privédetective Henry Devlin leidt ze een klopjacht op de moordenaar, die al snel een eerste misstap dreigt te maken. Lees nu een sneak preview van 'Jackdaw' en schrijf je in voor de Hebban Leesclub die we met deze thriller organiseren.

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 31 juli.

Inschrijven

'Goed geschreven en spannend [...] met humor.' – Het Parool

Over het boek

Jackdaw

Daniel Cole, vertaald door Josee Koning

Rechercheur Scarlett Delaney arriveert op de plaats delict van een onmogelijke moord: de onthoofding van een beroemde socialite tijdens een drukbezocht feest, gruwelijke foto's die op haar eigen sociale media werden geüpload en haar lichaam dat vervolgens op onverklaarbare wijze verdween. De derde moord in korte tijd, met dezelfde handelswijze ... ongetwijfeld het werk van de door de media genaamde Jackdaw killer.

Scarlett moet samenwerken met Henry Devlin, de knappe en charmante 'privédetective' die is ingehuurd om te doen wat de politie niet lijkt te kunnen. De eerste misstap van de Jackdaw biedt hen een onverwachte kans om daadwerkelijk een leven te redden. Maar zal de aantrekkingskracht van hun eigenbelang en hun tikkende tijdbom van een relatie lang genoeg standhouden om hen beiden veilig tot het bittere einde te helpen?

Leesfragment

Een rechercheur en privédetective moeten een seriemoordenaar ontmaskeren die alleen het hoofd van zijn slachtoffers achterlaat. Ben jij ook benieuwd naar dit spannende eerste deel uit de nieuwe serie van Daniel Cole? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Jackdaw. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Voordat Daniel Cole (1983) begon met het schrijven van boeken, deed hij verscheidende pogingen scenarioschrijver te worden. Dat leidde na zes jaar tot weinig succes, maar een bepaald script bleef hoewel het werd afgewezen door de BBC – door zijn hoofd rondspoken. Uiteindelijk vormde hij het script om tot een boek, dat een daverend succes werd, Ragdoll. In een interview vertelt hij dat hij aan zichzelf begon te twijfelen nadat hij zo vaak was afgewezen voor zijn scenario's:

'Je begint je zorgen te maken dat je jezelf voor de gek houdt als je al zes jaar scripts schrijft en alleen maar afwijzingsbrieven ervoor terugkrijgt.'

Die afwijzingen maakten enerzijds dat hij schrijven bijna opgaf, maar anderzijds stimuleerde het juist zijn doorzettingsvermogen. Gelukkig overwon zijn doortastendheid: zijn achtergrond in scenarioschrijven kleurt zijn boeken met een cinematisch tintje en als je dat combineert met zijn ervaring als ambulancebroeder, waardoor hij met medische precisie bloedigere scènes weet te beschrijven, eindig je met de perfecte mix voor een goede thriller.

Een thriller staat echter niet zomaar. Cole pakt het schrijven van een boek aan door eerst het begin en einde neer te zetten. Van daaruit gaat hij hoofdstuk voor hoofdstuk verder, met een paar grote plotwendingen in het achterhoofd: 'Ik vind dat het niet zoveel zin heeft om alles uit te plannen omdat alles toch verandert zodra ik begin met schrijven en het verhaal laat uitspelen in mijn hoofd,' laat hij in een interview weten. Nadat hij zijn eerste versie heeft geschreven, begint het eindeloze proces waarin hij moet schrappen en herschrijven. Dat is, volgens Cole, de minder leuke kant van het proces:

'Het ergste is redigeren. Ik hou van schrijven – heb zo'n, zo'n hekel aan redigeren.'

Voor deze nieuwe 'Jackdaw'-serie verhuisde Cole van HarperCollins UK naar Storm Publishers. Zijn nieuwe redacteur Kathryn Taussig verwelkomde hem met open armen. 'Wat Cole naar mijn mening echt onderscheidt, is zijn vermogen om oprechte, emotionele diepte in zijn verhalen te creëren,' vertelt ze in de aankondiging. 'Hij vertrouwt niet alleen op goedkope spanning – in plaats daarvan maakt hij verhalen die rijk zijn aan karakterontwikkeling en nuance, waardoor lezers worden aangetrokken en betrokken blijven. Ik kan niet wachten om dit onvergetelijke nieuwe boek met lezers te delen.' Ook Cole is enthousiast over zijn nieuwe boek:

'Verreweg de leukste en oneerbiedigste thriller die ik ooit heb geschreven.'

'Cole typeert zijn personages meesterlijk en blinkt uit in het bedenken van intrigerende, gecompliceerde moorden.' – VN Detective en Thrillergids

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 31 juli.

Inschrijven

Lezen voor de Hebban Reading Challenge

Denk jij erover om Jackdaw te lezen voor de Hebban Reading Challenge? Je kunt met dit boek ook een categorie van de checklist afvinken! Lees het boek en zet een vinkje bij:

  • Een boek dat voor het eerst verscheen in 2023
  • Een boek met een enge of boze hoofdpersoon

Naar de volledige checklist Doe mee!Over de auteur

Hebban Crew

2540 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees mee in de Hebban Leesclub met 'Jackdaw'

 

Gerelateerd

Over

Daniel Cole

Daniel Cole

De Britse Daniel Cole (1983) werkte voorheen als ambulancebroeder. Het is dan oo...

Hebban Spots

Jackdaw

24 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Jackdaw' van Daniel Cole (Luitingh-Sijthoff). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl. Deze leesclub is...