Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Anders

Onlangs kocht een Franse uitgever van onder anderen Saskia Noort, Max Bentow en Ruth Rendell de rechten aan. Eerder al werden de Duitse vertaalrechten verwoven. 'Anders', de vierde thriller van Anita Terpstra, is een spannende psychothriller en een familiedrama in één.

Over het boek:
Alma Meester en haar man Linc vormen zo op het eerste gezicht een gelukkig gezin met hun kinderen Iris en Sander. Maar dan verdwijnen de elfjarige Sander en zijn vriendje tijdens een vakantiekamp. Het lichaam van het vriendje wordt gevonden, Sander is spoorloos verdwenen. Vijf jaar later meldt Sander zich bij een politiebureau in Duitsland. Dolgelukkig sluiten Alma en Linc hun zoon weer in de armen, maar de hereniging verloopt allerminst vlekkeloos. De twijfel slaat toe: is Sander wel wie hij zegt te zijn? In een poging de waarheid te achterhalen moet het gezin voor eens en voor altijd uitzoeken wat er tijdens het kamp precies is gebeurd.

Over de auteur:
Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Terpstra's verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd.
In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. Van haar vierde thriller Anders  (2014) werden de rechten aangekocht door Denoël, een Franse uitgever. Eerder kocht de Duitse uitgever Blanvalet (Random House) al de rechten voor het boek, na een verhitte veiling met andere gerenommeerde Duitse uitgevers. 

Leesclubvragen

1. Anders gaat over de geheimen die ieder met zich meedraagt. Zou iedereen dit soort geheimen hebben voor zijn directe omgeving?

2. Hoe past de titel Anders bij de inhoud van het boek?

3. Anders gaat over een gezin dat niet bij machte is met elkaar te communiceren en uit elkaar valt. Roepen zij dit over zichzelf af, wat zegt dit over hun, wat zouden ze anders gedaan kunnen hebben?

4. Zou u kunnen leven met een geheim als Eelco, Iris of Sander?

5. Alma kiest ervoor de man die is veroordeeld voor de ‘dood’ van Sander te verdedigen, ze gelooft dat hij onschuldig is. Wat zegt die keuze over haar?

6. Voelt u sympathie voor Sander, in hoeverre zijn 'Sanders' beweegredenen te begrijpen?

7. Is Sander gevormd door zijn omgeving of is het zijn karakter?

8. Hoe zou u ingrijpen op het moment dat een jonge zich als Sander zou gaan gedragen?

9. Linc voelt zich schuldig omdat hij niet bij machte was zijn gezin te beschermen. Is dat terecht?

10. Is Alma tekort geschoten in haar rol als moeder ten opzichte van Iris?

11. Voor welk lid van het gezin voelt u de meeste sympathie en waarom?

12. Is de liefde voor een kind onvoorwaardelijk?

13. Vinden Iris en Christiaan elkaar terug of is er te veel gebeurd?

14. Welk(e) thema (’s) komen aan de orde in dit boek?

15. Wat zegt het einde?

16. Hoe zouden de levens van Eelco, Iris en Alma eruit hebben gezien als de gebeurtenissen tijdens die avond op het schoolkamp direct bekend waren geworden?

(Bron: uitgeverij Cargo)Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Anders

 

Gerelateerd

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...

Gesponsorde boeken