Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Britannia Road 22

door Jean-Paul Colin 3 reacties
'Britannia Road 22' van Amanda Hodgkinson is een oorlogsroman over liefde, verlies en de kracht van vergeving. Tien leesclubvragen over deze aangrijpende liefdestragedie.

Over het boek:
De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen.
Uiteindelijk wordt het gezin in 1946 in Engeland herenigd. In hun nieuwe huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz worden achtervolgd door geheimen uit hun verleden die ze voor elkaar verborgen proberen te houden.

Over de auteur:
Amanda Hodgkinson is een Britse schrijfster en journaliste. Na het behalen van haar MA Creative Writing aan de University of East Anglia, verhuisde ze met haar man en dochters naar Frankrijk. Haar debuutroman Britannia Road 22 werd een internationale bestseller en verscheen in meer dan 15 landen in vertaling. In 2014 verscheen Hodgkinsons roman Gedane zaken, over moederschap, adoptie en het leven van vrouwen op het Engelse platteland in de vorige eeuw.

Leesclubvragen

 1. Op de boot naar Engeland wordt Silvana gevraagd of ze huishoudster of huisvrouw is. Waarom vindt ze dat een lastige vraag?

 2. Aurek beschouwt Janusz als ‘de vijand’. Waarom en op welke manier veranderen zijn gevoelens?

 3. In deze roman springt Hodgkinson heen en weer tussen het verleden en het heden. Wat voor effect heeft deze verteltechniek op de lezer? Had ze het verhaal ook op een andere manier kunnen vertellen?

 4. Janusz wil graag een echte Engelsman worden. Wat doet hij om zich aan zijn nieuwe vaderland aan te passen?

 5. De relatie van Silvana en Janusz met hun nieuwe buren, Doris en Gilbert, is ingewikkeld. Denk je dat ze echt vrienden zijn?

 6. Silvana is geobsedeerd door tweedehands kleren en foto’s van kinderen. Wat voor betekenis hebben deze voorwerpen voor haar en hoe geven ze haar troost en steun?

 7. Waarom voelt Silvana zich aangetrokken tot Tony? In welk opzicht is haar relatie met Tony anders dan die tussen haar en Janusz?

 8. Wanneer Janusz de waarheid over Silvana ontdekt, vernielt hij zijn Engelse tuin en zet er bomen voor in de plaats. Wat denkt hij hiermee te bereiken?

 9. Bijna iedereen in deze roman draagt een geheim met zich mee: is er een voorbeeld waarin het beter was geweest dat het geheim niet aan het licht was gekomen? Zijn geheimen altijd funest voor een relatie?

 10. Aan het einde van het boek wordt een schokkende onthulling gedaan over Silvana’s verleden. Wat was jouw reactie toen je het las? En hoe dacht je daarna over Silvana als personage?

  Bron: Uitgeverij Orlando
Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Britannia Road 22

Gesponsorde boeken