Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

‘Ik mis haar voortdurend. In mijn hoofd weet ik dat ze er niet meer is, maar toch blijf ik om me heen kijken. Het enige verschil is dat ik gewend begin te raken aan de pijn. Het is net zoiets als dat je een groot gat ontdekt in de grond. Eerst vergeet je dat het er is en val je er telkens in. Na een tijdje is het er nog steeds, maar leer je eromheen te lopen.’

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is een heerlijke feelgood-roman in de beste zin des woords.

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Tijdens zijn pelgrimstocht vanuit het zuidelijkste puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Een enkeling neemt deel aan zijn voettocht. Zijn vrouw probeert er ondertussen achter te komen waarom Harold vertrok, en ze besluit hem uiteindelijk achterna te gaan. Ondanks de fysieke afstand tussen de twee komen ze steeds dichter tot elkaar. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is een inspirerend verhaal over liefde, hoop, vriendschap en voor de kleine dingen in het leven.

De Engelse Rachel Joyce schreef meer dan zeventien jaar hoorspelen voor de radio voor ze aan een roman begon te schrijven. In haar schrijfschuurtje in Gloucestershire bedacht ze De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry. Het boek werd in 2012 een enorme bestseller, met vertalingen in 32 landen en meer dan twee miljoen verkochte exemplaren. Haar tweede roman De dag dat de tijd stilstond verscheen in 2014.

Leesclubvragen en discussietips

 1. Wat vindt u van de relatie tussen de structuur van de roman, die om Harolds reis is gebouwd, en de vertellende stem? Sluit het bij elkaar aan? Kunt u beschrijven hoe?

 2. De term ‘picareske roman’ of ‘schelmenroman’ refereert naar een avonturenroman van een antiheld. Denkt u dat De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry als schelmenroman gezien kan worden? Of heeft het picareske elementen? 

 3. Harold is een man met vele fouten. Ziet u hem ondanks, of misschien wel daardoor, als een typische Engelsman? Of is hij meer een Alleman?

 4. In het begin van het boek ontbijten Harold en Maureen samen, hoewel beiden in hun eigen wereld. In hoeverre is Maureen de reden dat Harold vertrekt?

 5. Harold en Maureen zijn met elkaar getrouwd, maar zijn beiden eenzaam. Het koppel dat Harold ontmoet in Buckfast Abbey reist samen, maar ze weten niet meer wat hen bindt. Wat maakt een huwelijk gelukkig? In hoeverre is romantisch geluk afhankelijk van het zijn van een koppel en in hoeverre van andere mensen en/of interesses?

 6. Is Harolds relatie met David het onvermijdelijke resultaat van Harolds eigen jeugd?

 7. Deze roman gaat over Harolds reizen, zijn fysieke reis en zijn emotionele reis. Maar wat voor rol speelt Maureen? Op welke manier is haar reis net zo onwaarschijnlijk en opvallend als die van Harold?

 8. Waarom zijn Harolds volgelingen zowel sympathiek als weerzinwekkend?

 9. In hoeverre is Harolds reactie op zijn volgelingen beïnvloedt door zijn verleden?

 10. Dit verhaal gaat over vriendschap en hoe we ons verbonden voelen met iemand. Wat maakt iemand tot een echte vriend? En hoe symboliseert RJ vriendschap?

 11. Spijt is een emotie die een grote rol speelt in deze roman. Denkt u dat RJ deze emotie als iets positiefs of negatiefs ziet? Hoe ziet u de emotie spijt?

 12. Sommige Engelse lezers bekritiseerden het boek vanwege de voor de hand liggende plotwendingen. Kon u goed voorspellen wat de volgende wending zou zijn? En zo ja: was dit van invloed op uw leesplezier? Of vond u het iets toevoegen aan de tragedie dat u al voorzag wat de karakters zelf niet zagen?

 13. Rachel Joyce schrijft prachtig over het Engelse platteland, maar in hoeverre is het landschap cruciaal voor het verhaal? Zou het verhaal veranderen als het zich in een ander landschap afspeelde: Duitsland, Frankrijk of Nederland?

 14. De zee speelt een grote rol in de herinneringen van Harold en is zowel te zien in het beginpunt van de reis als het eindpunt. Is dat met een reden?

 15. Redt Harold Queenie of redt Queenie Harold?

(Met dank aan uitgeverij De Bezige Bij)Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesclubboek: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

 

Gerelateerd

Over

Rachel Joyce

Rachel Joyce

Rachel Joyce (1962) is schrijfster en actrice. Ze speelde bij de Royal Shakespea...

Gesponsorde boeken