Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: De waarheid over de zaak Harry Quebert

In De waarheid over de zaak Harry Quebert verbindt Joël Dicker op indrukwekkende wijze een intrigerende moordzaak met een gevoelig geschreven verhaal over schrijverschap, onzekerheid, ambitie, vriendschap en liefde.

New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

Leesclubtips en discussievragen

 1. Verklaar de titel van het boek.

 2. Het boek heeft meerdere lagen en verhaallijnen; het is onder andere een liefdesverhaal, een verhaal van een onopgeloste moord, van de vriendschap tussen twee mannen en van de zoektocht van een schrijver. Hoe is dit uitgewerkt in het boek? Kun je aangeven welk aspect je het meeste aansprak?

 3. Wat is volgens jou het belangrijkste thema van het boek?

 4. Wat vind je van de cover van het boek? Welke sfeer roept het op? Past dit volgens jou bij de sfeer in het boek?

 5. Hoe wordt de suggestie gewekt dat het boek is geschreven door Goldman?

 6. In het boek speelt een ander boek, De wortels van het kwaad, een belangrijke rol. Wat vond je in het begin van de titel van dit boek? En later?

 7. De hoofdstukken zijn aflopend genummerd en beginnen telkens met een korte dialoog tussen Marcus en Harry over het schrijven. Waarom zou de schrijver gekozen hebben voor deze opbouw? Wat vind je er zelf van?

 8. Hoe ontwikkelt de relatie tussen Marcus en Harry zich? En welke rol speelt boksen in hun relatie?

 9. Hoe ontwikkelt de relatie tussen Marcus en Gahalowood zich?

 10. Wat ontdek je over Nola Kellergan? Hoe waardeer je de wendingen in het verhaal rondom haar personage? En welke betekenis heeft zij voor Harry gehad?

 11. Welk personage in de roman heeft het meest je sympathie? En waarom? Welke het minste? En waarom? 

 12. Aan het eind van de roman wordt een schuld ingelost. Wat vind je van de wijze waarop dit gebeurt? Vind je dat dit op een juiste wijze gebeurt?

(met dank aan uitgeverij De Bezige Bij)Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesclubboek: De waarheid over de zaak Harry Quebert

 

Gerelateerd

Over

Joël Dicker

Joël Dicker

Joël Dicker (1985) is een Zwitserse schrijver. Hij studeerde rechten aan de...

Gesponsorde boeken