Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Het boek van de kinderen

'Het boek van de kinderen' is een spannend, levendig en verleidelijk epos, boordevol intriges, verraad, liefdes en tragedies. Weet jij het antwoord op de leesclubvragen?

Over het boek:
Het is het jaar 1895. De oudste zoon van de succesvolle kinderboekenschrijfster Olive Wellwood ontdekt de weesjongen Philip in de kelder van een museum in Londen. Zij besluit hem mee te nemen naar haar uitgestrekte landgoed in Kent. Voor Philip gaat er een nieuwe, haast magische wereld open wanneer hij de kinderen, familie en vrienden van Olive ontmoet. Maar elke familie heeft zijn geheimen en de vrijzinnige sfeer en de feesten die de Wellwoods organiseren verbergen meer verraad en duisternis dan Philip zich ooit kan voorstellen.

Over de auteur:
A.S. Byatt (1936) is een internationaal zeer geliefd auteur van romans, essays en korte verhalen. Ze werd wereldberoemd met waarvoor ze de Booker Prize kreeg en waar wereldwijd miljoenen exemplaren van werden verkocht. Andere bekende titels van haar hand zijn The Virgin in the Garden, Still Life, Babel Tower, The Biographer’s Tale (De biograaf) en A Whistling Woman. In 1999 werd zij verkozen tot Dame of the British Empire.

Leesclubvragen

1. Vanwaar de titel Het boek van de kinderen? Benoem een aantal mogelijke betekenissen van de titel.

2. In hoeverre spelen sprookjes een rol in het boek, zowel voor het verhaal als voor de personen in het boek? Byatt heeft in interviews gezegd dat sprookjes en kinderboeken uit de negentiende en twintigste eeuw haar geïnspireerd hebben bij het schrijven van dit boek. Zie je zelf ook sprookjes uit je eigen jeugd terug in het boek?

3. In het boek komen vele families voor; de Todefright Wellwoods, de Basil Wellwoods, de Cains, de Fludds, en Elsie & Philip. Welke geheimen hebben ze voor elkaar? En welk verraad vond je het meest schokkend?

4. Het boek volgt decennialang een aantal personen. Om wie gaf je het meest? Veel personages uit het boek blijken uiteindelijk anders te zijn, veranderde je mening erg daardoor naarmate je verder in het boek kwam?

5. In het begin van het boek verschijnt er een Duitse poppenspeler als verrassingsoptreden op het Wellwoods zomerfeest. Spelen poppen een rol in het boek, en zo ja, op welke manier?

6. Welke rol speelt de steen (met het gat) die Tom oppakt?

7. De personages uit het boek ondergaan allemaal veranderingen. Is die van Charles/Karl het opvallendst, of juist niet?

8. Wat zegt Julians poëzie over de rest van het boek?

9. Een aantal volwassenen in het boek is voor vrije liefde en open relaties. Wat is het resultaat? Doet het ze goed? Verandert hun houding ten opzichte van vrije liefde naar mate het verhaal zich ontwikkelt?

Bron: De Bezige BijOver de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Het boek van de kinderen

 

Gerelateerd

Over

A.S. Byatt

A.S. Byatt

A.S. Byatt (1936) is een internationaal zeer geliefd auteur van romans, essays e...

Gesponsorde boeken