Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Het boek van de zomers

'Het boek van de zomers' gaat over de leugens die we vertellen, de waarheid die we achterhouden, en in de allereerste plaats over de manieren die we bedenken om van elkaar te blijven houden. Voldoende stof voor de nodige interessante leesclubvragen.

Over het boek:
Wanneer ze uit het buitenland bericht krijgt dat een familielid is gestorven, beseft de Engelse Beth Lowe dat ze haar verleden niet langer kan ontlopen. Ze krijgt een album toegestuurd met foto's en aandenkens aan de zeven zomers die ze op het platteland van Hongarije heeft doorgebracht. Een tijd waarin ze moest balanceren tussen haar gescheiden ouders en twee totaal verschillende landen; een betoverende maar onvolmaakte moeder en een zachtmoedige, gesloten vader; het prachtige huis van een Hongaarse kunstenaar en een holklinkende cottage in de binnenlanden van Devon. Een tijd die abrupt eindigde in het jaar dat Beth zestien werd...

Over de auteur:
Emylia Hall (1978) is geboren in Devon, op het platteland van Engeland, als dochter van een Engelse kunstenaar en een Hongaarse quilt-maker. Ze studeerde in Engeland en Zwitserland, werkte enkele jaren in Londen en verhuisde daarna naar de Franse Alpen, waar ze begon met schrijven. Tegenwoordig woont ze met haar echtgenoot in Bristol. Het boek van de zomers is haar debuutroman, en werd geïnspireerd door haar herinneringen aan haar vakanties in Hongarije in haar jeugd.

Leesclubvragen

1. Culturele identiteit staat centraal in dit boek. Het is de reden waarom Marika haar gezin verlaat, en op een bepaald moment zegt Erzsi dat ze ‘met de dag Hongaarser’ wordt. Hoe sterk denk jij dat wij onze nationaliteit ervaren? En is het gevoel ergens bij te horen aangeboren of iets wat we opzettelijk ontwikkelen?

2.Herinneringen worden in dit boek beschreven als een onwaarschijnlijk heftige kracht – een bron van plezier en van onmetelijke droefheid. Bespreek de houding van Marika, van David en Beth tegenover hun herinneringen en op wat voor manier hun leven daardoor is beïnvloed.

3. Villa Serena is een paradijsje van zorgeloosheid, een plek waar Erzsi kan doen en laten waar ze zin in heeft, maar helaas ziet de ‘echte wereld’ toch kans af en toe door te dringen. Bespreek een aantal scènes uit het boek waarin Erzsi het gevoel heeft dat haar paradijs in gevaar komt. En hoeveel van Erzsi’s zorgen komen voort uit haar eigen kwetsbaarheid die samenhangt met het heen en weer reizen tussen het huis van haar vader en dat van haar moeder, en met opgroeien?

4. Marika is een vrije geest die Erzsi voor grote verrassingen stelt, maar haar ook diep kan teleurstellen. Is ze een goede moeder? Een slechte moeder? Wat zijn de eigenschappen die haar als een goede of een slechte moeder definiëren?

5. Zoltán is nogal een stille figuur in het boek, en toch is hij heel belangrijk. Bespreek zijn relatie met Erzsi en het belang van zijn personage voor het verhaal.

6. Die laatste zomer in Hongarije kijkt Erzsi ernaar uit om een nieuw leven te beginnen met Tamás. Ze is dol op hem. Hoe echt is de liefde die we voelen als we zestien zijn, denk jij? Is het te vergezocht om je voor te stellen dat hun liefde na al die jaren weer zou kunnen opbloeien?

7. Marika’s onthulling is een vreselijke schok voor Erzsi. Wat vind je van de manier waarop Erzsi meteen naderhand en in de jaren daarna ermee omgaat? Wat zijn jouw ideeën over het feit dat ze zich daarna voortaan heel anders opstelt tegenover haar vader dan tegenover Marika?

8. Als Beth de banden doorsnijdt met Marika, raakt ze ook Tamás, Zoltán, en tot op zekere hoogte Hongarije kwijt. In welke mate wordt ons beeld van een plek gevormd door de mensen die zo’n plek bevolken? Denk je dat het ooit mogelijk is om die twee te scheiden?

9. David Lowe heeft het erg zwaar; eerst als weduwnaar, dan als alleenstaande ouder en hoeder van een geheim dat hij niet over zijn lippen krijgt, en ten slotte als een vader die het vertrouwen van zijn enige kind is kwijtgeraakt. In hoeverre moet hij zichzelf de schuld geven van wat er allemaal gebeurt? En hoe eerlijk moeten we tegenover onze kinderen zijn, als ze nog jong zijn?

10. Een heel belangrijk thema in het boek heeft betrekking op vrede sluiten met het verleden, met name voor Beth, maar ook voor haar vader. Hoe goed zijn ze er uiteindelijk in geslaagd om dat te bereiken, vind je?


Bron: Uitgeverij OrlandoOver de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Het boek van de zomers

 

Gerelateerd

Over

Emylia Hall

Emylia Hall

Emylia Hall (1978) is geboren in Devon, op het platteland van Engeland, als doch...

Gesponsorde boeken