Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Het meisje met de glazen voeten

Zoals op elke donderdag reikt Hebban je mooie leesclubvragen aan. Deze keer over 'Het meisje met de glazen voeten' van Ali Shaw. Een ingenieuze, beeldende roman over de zoektocht van een jong liefdespaar naar genezing van een betovering, bij uitstek geschikt voor de liefhebbers van Alice Hoffman.

Over het boek:
Er gebeuren vreemde dingen op de afgelegen, met sneeuw bedekte eilandengroep Sint Haudas Land. Merkwaardige gevleugelde wezens fladderen boven de bevroren moerassen, albinodieren verbergen zich in de ijzige bossen en in de diepten van de oceaan gloeien kwallen op, en Ida MacLaird verandert langzaam maar zeker in glas.
Maar het idee dat haar gedaanteverwisseling begonnen is tijdens een bezoek aan Sint Hauda's keert ze terug naar het betoverende eiland. Ida gaat op zoek naar de ongrijpbare Henry Fuwa, de enige man die haar misschien kan genezen.
Midas Crook is een wereldvreemde fotograaf die altijd al op het eiland heeft gewoond. Wanneer hij Ida ontmoet, begint iets in hem te ontdooien. Terwijl Midas Ida leert haar aandoening te accepteren, weet zij geleidelijk aan zijn hart te winnen. Kan hun liefde de tijd stilzetten?

Over de auteur:
Ali Shaw (1982) groeide op in Dorset, Engeland. Sinds hij afstudeerde aan de universiteit werkt hij als boekhandelaar in Oxford. Met zijn debuutroman Het meisje met de glazen voeten  won hij de Desmond Elliott Prize. De roman werd genomineerd voor The Guardian First Book Award, de Crawford Award en de Costa Award.

Leesclubvragen

 1. Het meisje met de glazen voeten  speelt zich af in een fantasiewereld. Kun je je een goede voorstelling maken van de wereld die de schrijver heeft gecreëerd? Probeer die wereld eens te omschrijven. Is het een plek waar jij weleens naartoe zou willen gaan? Waarom?

 2. Waarom denk je dat de schrijver heeft gekozen voor een fantasiewereld en niet voor de ‘echte’ wereld? Maakt deze wereld het verhaal extra bijzonder?

 3. In het boek spelen zwart-witfotografie en glas een belangrijke rol. Bespreek de symboliek van beide.

 4. Ida komt erachter dat haar lichaam langzaam in glas aan het veranderen is, een metafoor voor ziekte. Begrijp je de keuze van Ida om niet naar een arts te gaan?

 5. De roman zit vol met geheimen. Zo heeft Henry Fuwa thuis vlindervee waar niemand iets van mag weten. Ook gooit Midas het glazen lichaam van Ida overboord, omdat niemand mag zien dat ze in glas is veranderd. Wat zouden de redenen van Henry en Midas kunnen zijn om hun geheimen met niemand te delen?

 6. De personages in dit verhaal hebben allemaal hun moeilijke momenten meegemaakt. Voel je voor iedereen dezelfde sympathie en hetzelfde medelijden? Welke personages ervaar jij als positief en welke als negatief?

 7. Beschrijf voor de personages het volgende: Hoe ervaren zij liefde? Wat betekent liefde voor hen?

 8. Carl blijft Ida maar vergelijken met haar moeder. Wat vind je van Carl en zijn gedrag tegenover Ida?

 9. Vergelijk Midas met zijn vader. Herken je eigenschappen van zijn vader in hem? Welke eigenschappen?

 10. Vind je het vreemd dat Midas en zijn moeder na het overlijden van Midas’ vader zo weinig contact met elkaar hebben? Zouden ze juist niet meer naar elkaar toe moeten groeien? En waarom denk je dat zijn moeder niet naar Henry is gegaan, de man op wie ze verliefd was?

 11. Beschrijf de ontwikkeling die Midas in het boek doormaakt, een teruggetrokken jongeman die zijn leven volledig wijdde aan fotografie. Wat vind je van zijn omgang met andere mensen, met Ida, met zijn ouders?

 12. Aan het eind van het verhaal vertrekt Midas van Sint Hauda’s Land om duiklessen te nemen op een zonnig eiland. Op deze manier kan hij misschien duiken naar Ida. Wat vind je van dit einde?

  Bron: OrlandoOver de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Het meisje met de glazen voeten

 

Gerelateerd

Over

Ali Shaw

Ali Shaw

Ali Shaw (1982) groeide op in Dorset, Engeland. Sinds hij afstudeerde aan de uni...

Gesponsorde boeken