Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Het zwart en het zilver

In 'Het zwart en het zilver' registreert Paolo Giordano de schokken in het dagelijks leven van een jong gezin, de blijdschap en het verdriet, het onvermogen en het verlangen. Tien leesclubvragen over deze prachtige klassieker.

Over het boek:
Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, neemt het paar mevrouw A. in dienst om Nora te verzorgen en haar te helpen met het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft ze om voor hem te zorgen als de ouders werken, maar mevrouw A. is veel meer dan alleen een oppas of huishoudster. Ze vangt in stilte al hun onzekerheden op en wordt de bewaakster van hun relatie. En dan valt er een diep gat als zij plotseling door een ziekte overlijdt.

Over de auteur:
Paolo Giordano (Turijn, 1982) ontving voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen – verschenen in meer dan veertig landen – vele prijzen, waaronder de Premio Strega en de Premio Campiello Opera Prima. In Nederland werden 450.000 exemplaren van de roman verkocht, en in Italië meer dan een miljoen. In 2013 verscheen zijn veelgeprezen tweede roman Het menselijk lichaam, dat eveneens een bestseller werd.

Leesclubvragen

1. In Het zwart en het zilver  schrijft Giordano voor het eerst in de ik-persoon, terwijl hij in beide vorige romans in de derde persoon schreef. Waarom denk je dat hij deze keuze heeft gemaakt, en hoe ervaar jij als lezer dit nieuwe perspectief?

2. Net als in De eenzaamheid van de priemgetallen  maakt Paolo Giordano gebruik van natuurkundige principes om menselijke gevoelens te beschrijven en begrijpen. Kun je uitleggen aan welke menselijke emoties Giordano uitdrukking wil geven met zijn titel Het zwart en het zilver ? Waar zie je het zwart en het zilver terug bij zijn personages, en herken je de aantrekkingskracht tussen deze twee kleuren/gemoedstoestanden in je eigen relaties of in andere relaties in je omgeving?

3. Waarom noemen Nora en haar man Signora A. ‘Babette’?

4. Wat is de aantrekkingskracht van Signora A. voor de ik-persoon, terwijl zij toch een geheel ander karakter heeft?

5. Waar in de roman blijkt Signora A. voor het eerst meer voor het stel te zijn dan alleen de oppas?

6. Kun je uitleggen op welke manier Signora A. een veel essentiëlere rol en betekenis heeft in het leven van de ik-persoon en zijn vrouw Nora dan slechts die van huishoudster en verzorgster?

7. Paolo Giordano’s grote kracht ligt in het laten voelen van afstand, onbegrip en misverstand tussen mensen zonder die direct te benoemen of te beschrijven. Kun je voorbeelden noemen van scènes waaruit de verwijdering tussen de ik-persoon en Nora blijkt?

8. Ken je andere voorbeelden van een dergelijke derde persoon in je eigen leven of in andere literatuur of films die zo essentieel is voor een relatie dat de relatie bij het wegvallen van die persoon een geheel andere vorm krijgt?

Mocht je de vorige twee romans van Giordano ook gelezen hebben:

9. In hoeverre komt in Het zwart en het zilver  het thema van de eenzaamheid uit Giordano’s debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen  terug?

10. En in hoeverre speelt in deze roman het thema van het menselijk lichaam uit zijn tweede roman Het menselijk lichaam  weer een rol?

Bron: De Bezige BijOver de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Het zwart en het zilver

 

Gerelateerd

Over

Paolo Giordano

Paolo Giordano

Paolo Giordano is een Italiaanse schrijver. Hij debuteerde in 2008 met zijn roma...

Gesponsorde boeken