Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Margie

Wat als Margot, de zus van Anne Frank, de oorlog had overleefd? In de what-if-roman 'Margie' schetst schrijfster Jillian Cantor een zo realistisch mogelijk beeld, waarover we je graag wat vragen voorleggen.

Over het boek:
In het voorjaar van 1959 gaat de film Het dagboek van Anne Frank in première in Amerika. Margie Franklin woont in Philadelphia en werkt als secretaresse op een advocatenkantoor. Op het oog leidt ze een rustig bestaan, maar ze draagt een groot geheim met zich mee: een verleden en een godsdienst die ze ontkent, een land en een familie die ze heeft achtergelaten. Margie Franklin is in werkelijkheid Margot Frank, de oudere zus van Anne. Ze blijkt niet in Bergen-Belsen overleden, maar ontsnapt aan de nazi s en geëmigreerd naar Amerika. Jarenlang houdt ze niet alleen geheim wat haar ware identiteit is, maar ook wat er gebeurd is tussen haar en haar zusje tijdens de noodlottige laatste momenten die ze hebben gedeeld. Dat voorjaar, terwijl haar zusje een icoon wordt, begint Margies zorgvuldig opgebouwde leven in Amerika in te storten. Wanneer verleden en heden door elkaar gaan lopen, staat Margies toekomst in Amerika op het spel. Tenzij ze zich kan verzoenen met het leven dat ze ooit heeft geleid, de mensen van wie ze hield en de dingen die ze ooit heeft gedaan.

Over de auteur:
Jillian Cantor studeerde Engels aan Penn University. Ze woont met haar man en twee kinderen in Arizona. Eerder schreef zij romans voor jong volwassenen.

Leesclubvragen

1. Als Margot Bryda ontmoet, stelt ze zich voor als Margie. Waarom verbergt ze haar ware naam en identiteit? Hoe zou het verhaal anders zijn geweest als ze Bryda in vertrouwen had genomen?

2. Bespreek de rol van herinneringen in het boek. Wat voor impact hebben herinneringen op de waarheid, zowel in Margie’s leven als in je eigen leven?

3. Margie voelt zich gevangen in het verleden en kan niet wennen aan haar nieuwverworven vrijheid als vrouw in het Amerika van de jaren zestig. Shelby daarentegen geniet van haar groeiende vrijheid. Hoe wordt Margie’s leven beïnvloed door deze twee tegengestelde ideeën over vrouwelijkheid.

4. Het verschil tussen religie en ritueel is heel belangrijk voor Margie. Ze vindt het moeilijk om haar religie in haar Amerikaanse leven te passen. Hoe kun je Margie’s acceptatie van haar geloof verbinden met haar acceptatie van het verleden en het heden?

5. Denk je dat Margie’s fantasie van het leven met Pete in Levittown ooit waarheid kan worden? Wat voor leven zullen ze dan hebben, denk je? Denk je dat Margie dan haar oude identiteit van Margot Frank zou  omarmen of zou ze Margie Franklin blijven.

6. Joshua verdedigt criminelen, maar gaat ook tegen zijn vader in om zaken aan te nemen die zijn vader niet wil omdat hij zich hiertoe moreel verplicht voelt. Waar komt deze verplichting vandaan? Hoe worden zijn leven en zijn keuzes beïnvloed door zijn religie?

7. Op vele manieren is dit een roman over zusjes. Hoe reflecteert het gevoel dat Margie heeft over Anne – zowel in het verleden als het heden – de gecompliceerde aard van de band tussen zussen? Wat is de impact van het hebben en het verliezen van haar zus voor Margie, zowel in 1959 als daarna?

8. Heeft dit fictieve verhaal jouw beeld over de familie Frank en de gebeurtenissen tijdens de Holocaust veranderd?

9. Waarom denk je dat Margie er moeite mee heeft om weer contact met haar vader te zoeken? Wat voor reden heeft ze om het contact te vermijden? Hoe was het verhaal anders geweest als ze haar vader direct had opgezocht toen ze erachter kwam dat hij nog leefde?

10. Wat is het belang van Joshua’s band met zijn vader in het verhaal? En van Shelby’s band met haar zus Peggy? Hoe kun je dit vergelijken met de band die Margie had met haar vader en haar zusje?


Bron: Uitgeverij OrlandoOver de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Margie

 

Gerelateerd

Over

Jillian Cantor

Jillian Cantor

Jillian Cantor studeerde Engels aan Penn University. Ze woont met haar man en tw...