Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Orgelman

'Orgelman' van Mark Schaevers won de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Acht leesclubvragen over deze indrukwekkende biografie over de in Auschwitz omgekomen schilder Felix Nussbaum.

Over het boek:
Orgelman  verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Over de auteur:
Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het weekblad Humo. Hij debuteerde in 1994 met Atlas. In 2011 stelde hij De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus  samen. Eerder schreef hij over ballingschap in Oostende, de zomer van 1936. Voor Orgelman, zijn biografie van de in Auschwitz omgekomen kunstenaar Felix Nussbaum, won Schaevers de Gouden Boekenuil 2015.

Leesclubvragen

1. Welk schilderij van Nussbaum heeft je het meest getroffen?

2. Wanneer is burgerlijke ongehoorzaamheid gerechtvaardigd?

3. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, ook Felka maakt een geweldige uitschuiver in dit boek. Wat bezielde haar? En, is zoiets wel te vergeven?

4. Wat maakt een orgelman tot zo’n krachtige metafoor in dit boek?

5. Welke beelden domineren onze huidige wereld? Is waakzaamheid daarbij geboden?

6. Wanneer kan kunst verdriet verlichten?

7. Wat houdt de rol van kunstenaar in onze maatschappij in?

8. Welk kunstwerk had ooit een krachtig effect op jou? Waarom?

Bron: De Bezige BijOver de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Orgelman

 

Gerelateerd

Over

Mark Schaevers

Mark Schaevers

Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het weekblad Humo. Hij debuteerd...

Gesponsorde boeken