Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Schoonheid en schande

door Jean-Paul Colin 2 reacties
'Schoonheid en schande' van Sarah Dunant ontdoet zich van de mythen rondom de Borgia's. Het is een magistrale roman die deze verbazingwekkende familie op meeslepende wijze tot leven brengt.

Over het boek:
Welke historische familie is oogverblindender, gevaarlijker en beruchter dan de Borgia's? Rome, 15e eeuw, een periode waarin schoonheid en creativiteit gepaard gaat met machtswellust, wreedheid en corruptie. Wanneer Kardinaal Rodrigo Borgia door middel van omkoping benoemd wordt tot paus Alexander VI, gebruikt deze charismatische en doortrapte politicus zijn familie om aan de macht te blijven. Zijn oudste zoon, Cesare, een man met een duizelingwekkend ijzig brein en een nog koudere ziel, is zijn grootste wapen. Zijn dochter Lucrezia, wier naam voor altijd verbonden zal zijn aan vergiftiging, incest en intriges, is zijn belangrijkste troef.

Over de auteur:
Sarah Dunant (1950) is een Britse schrijfster, geboren in Londen. Ze studeerde geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Vooraleer fulltime schrijfster te worden werkte Dunant een tijdlang voor de BBC radio en televisie. Gedurende acht jaar was ze de presentatrice van het live uitgezonden cultureel nachtprogramma 'The late show' op de BBC. Zij is ook critica, en schreef recensies voor The Guardian, The Times en The Independent on Sunday. Ze doceert 'creative writing' aan de Faber Academy. Ze was stichtend lid en vice-voorzitster van de Orange Prize voor fictie door vrouwen.
Ze schreef diverse veelgeroemde historische romans, waaronder De geboorte van Venus, In het gezelschap van de courtisane en In ongenade. Haar boeken verschijnen wereldwijd in meer dan dertig landen in vertaling.

Leesclubvragen

1. Wist je al iets over de Borgia-familie voordat je deze roman ging lezen? Heeft deze roman je mening veranderd? Of zou je meer over deze familie willen weten na het lezen van deze roman?

2. Wat vind je ervan dat Rodrigo Borgia zijn pausdom heeft gekocht? Denk je dat dat vroeger veel gebeurde? Zou het in deze tijd ook nog kunnen gebeuren?

3. Hoe kun je de relatie tussen Cesare en Lucrezia beschrijven. Is dit een typische broer-zus relatie? Waarom?

4. Wat vind je van de huwelijken van Lucrezia? Denk je dat er sprake was van liefde? Of was het slechts een manier om de machtspositie van de familie te vergroten?

5. Wat vind je van de verschillende perspectieven in de roman? Welk perspectief vond je het mooist/leukst/prettigst om te lezen?

6. Het verhaal speelt zich af in Italië tijdens de Renaissance. Kon je je goed in deze tijd verplaatsen?

7. Welke scene in het boek is je het best bijgebleven? Waarom?

8. Heb je de andere romans van Sarah Dunant gelezen? Zo ja, wat voor verschillen en overeenkomsten zie je? Zo nee, ben je door deze roman nieuwsgierig geworden?

Bron: Uitgeverij OrlandoOver de auteur

Jean-Paul Colin

167 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Schoonheid en schande

 

Gerelateerd

Over

Sarah Dunant

Sarah Dunant

Sarah Dunant (1950) is een Britse schrijfster, geboren in Londen. Ze studee...

Gesponsorde boeken