Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Solitude

Jeroen Thijssen deed zeven jaar research voor 'Solitude'. Een sfeervolle roman over de Nederlandse koloniale geschiedenis door de ogen van een ontwortelde familie. We stellen je er graag wat leesclubvragen over.

Over het boek:
Wanneer Frank en Robert het huis van hun opa leeghalen, ontdekken ze hun duistere familiegeschiedenis. Hun voorvaderen hebben meegevochten op Lombok in 1896; ze ondergingen de gruwelen van de oorlog en vestigden zich met de verworven buit als echte kolonialen in Nederlands-Indië, de een als planter, de ander als journalist.
Dagboeken en andere documenten uit de vorige eeuw brengen Frank ertoe de geschiedenis van zijn opa en diens vader te reconstrueren. Erfelijke belasting en onverwachte familiebanden vormen een rode draad, en de Indische wortels zitten dieper dan Robert en Frank, in Nederland opgegroeid, ooit voor mogelijk hadden gehouden. Ontworteling lijkt een familietrekje waar ook zij niet aan ontkomen.

Over de auteur:
Jeroen Thijssen (1959) is auteur en journalist. Hij schrijft onder andere voor Kassa en Foodies  en schreef meer dan veertien jaar culinaire artikelen voor dagblad Trouw. Thijssen publiceerde eerder o.a. De Maarschalk en andere verhalen, Broeder en De Ronde van Gallië. In 2014 verscheen zijn nieuwste roman, Solitude, die lovend werd ontvangen. 

Leesclubvragen

1. Welk personage of welke gebeurtenis raakt je het meest?
Kun je aangeven waarom of waardoor?

2. Kun je zeggen wat de schrijver eraan heeft bijgedragen (bv. door stijl, structuur, de keuze van de bijfiguren, locatie, details, sfeer, ed.)?

3. Hoe is het mogelijk dat Hendrik geld had om een plantage te kopen en zolang met verlies te leven zonder een banklening zoals andere planters?
En hoe kon Theo een krant kopen waar regelmatig geld bij moest? En die eigenlijk alleen dreef op Agnes?

4. De familie Bramme, voor zover wij die leren kennen, lijkt opgebouwd in tweetallen. In het verleden de broers Hendrik en Theo, de neven Diederik en Simon en de halfbroers Simon en Barep; en in het heden Robert en Frank.
Kun je per tweetal aangeven waar hun verbondenheid op berust?

5. Steeds is de ene helft van een tweetal zekerder van zijn identiteit dan de andere. Kun je per tweetal aangeven waardoor die onzekerheden zijn ontstaan of waar ze op berusten?

6. Ieder tweetal kent naast verbondenheid ook rivaliteit, of strijd, of afwijzing. Kun je aangeven hoe dit komt, waardoor dit wordt veroorzaakt tussen Hendrik en Theo; tussen Barep en Simon; tussen Diederik en Simon; tussen Frank en Robert?

7. We beleven als lezer in de beschrijving van de levens van elk tweetal ook iets van hun tijd, van de geschiedenis.
Kun je per tweetal kort aangeven wat kenmerkend is voor de tijd waarin dit tweetal is neergezet? Zijn er gebeurtenissen of feiten, die je niet kende, of niet op deze manier?

8. Ten slotte heeft elk tweetal motieven voor de beslissingen die ze soms samen, soms afzonderlijk nemen. Ook zijn er redenen voor de wending die het leven voor ieder personage neemt. 
Kun je deze wending per personage aangeven? En het achterliggende motief?

9. In de literatuur staat een verhaal vaak voor iets groters, voor wat een schrijver óók nog of misschien zelfs vooràl wil tonen. Je zou kunnen zeggen dat dit boek eigenlijk gaat over een vijfde tweetal, namelijk Nederland en Indië, de verhouding tussen deze landen en de manier waarop je beide landen zou kunnen karakteriseren. 
Kun je een voorbeeld in het boek vinden dat te maken heeft met de verbondenheid van dit tweetal, dus de verbondenheid tussen Nederland en Indië?

10. Heb je ook voorbeelden in het boek gevonden ten aanzien van de onzekerheid over de identiteit bij beide landen?

11. En welke oorzaken ontdek je in het boek voor de strijd tussen Nederland en Indië?

12. Heeft Solitude  je al met al meer inzicht gegeven in de verhouding tussen Nederland en Indië?

Bron: Nieuw Amsterdam



Over de auteur

Jean-Paul Colin

167 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Solitude

 

Gerelateerd

Over

Jeroen Thijssen

Jeroen Thijssen

Jeroen Thijssen is journalist en schrijft voor dagblad Trouw. Hij publiceerde ee...

Gesponsorde boeken