Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek van het Jaar 2016: Schuim der aarde

door Daphne van Rijssel (crew) 12 reacties
Sinds we in februari de Hebban leesclub in nieuwe stijl introduceerden, werden er maar liefst 131 leesclubs succesvol afgerond. Het ene boek kon rekenen op een sterrenregen, het andere op vallende sterren. Eén leesclubboek staat echter al ruim 10 weken op nummer 1 in de Hebban Leesclub Hall of Fame en krijgt de welverdiende titel Leesclubboek van het Jaar: Schuim der aarde van Roxane van Iperen.

Schuim der aarde is de debuutroman van Roxane van Iperen (1976), over het jongetje Anjo die opgroeit in een oude schuur, ergens op de eindeloze zandvlakte van Brazilië. Voor Anjo en vijf andere verweesde kinderen is elke dag een beproeving: de kinderen worden voortdurend blootgesteld aan de wrede grillen van hun 'voogden' en gasten en er is nauwelijks eten.

Een eeuwigheid verder ligt een wereldstad met haar sloppenwijken. Twee jonge prostituees proberen zich daar vol goede moed door het leven te slaan, dromend van een betere toekomst. Als een van hen zwanger wordt verandert alles.

In de stad zelf woont agente Elizabet, getrouwd met de hoofdcommissaris van de politie, die vecht tegen de corruptie in zijn korps. Elizabet en haar man hebben een goed huwelijk, een mooi huis en een een huishoudster die hen lief is, maar het ontbreekt Elizabet aan dat ene.

Roxane van Iperen verweeft de levens van deze personages tot een wervelend verhaal over pijn, verlies en het gemis van dingen die nooit zijn geweest.

Lees hier een fragment uit Schuim der aarde

Highlights leesclub

'Schuim der aarde schetst een uitzichtloze wereld waar je als lezer een beetje stil van wordt', schrijft recensent Margriet Cobben in haar recensie. Daar sluit een groot deel van de leesclubdeelnemers, die dit debuut in september lazen, zich bij aan. Af en toe moesten ze het boek zelfs even wegleggen om bij te komen of om het verhaal te laten bezinken.

Vooral Van Iperens beeldende schrijfstijl raakte de deelnemers. Wietske Boonstra merkte daarbij op dat de schrijfster de vreselijkste dingen op schilderachtige wijze beschrijft. Schuim der aarde laat volgens Jessika Hendriks nadenken over maatschappelijke thema's en
over de vraag of het een luxe is om goede moralen te kunnen naleven en de kracht van dit debuut wordt volgens Marjon gevormd door de subtiele woorden en beschrijvingen: 'Bijna nergens gaat de auteur zó ver dat het te gruwelijk is om te lezen. De lezer leest wat er gebeurt, maar het wordt er nergens té dik bovenop gelegd. Ook is de subtiliteit nergens te vaag, opdat de lezer zijn eigen invulling gaat geven aan de omstandigheden en gebeurtenissen.'

Vooral Van Iperens beeldende schrijfstijl raakte de deelnemers.

Alle leesclubdeelnemers waren het er unaniem over eens dat Roxane van Iperen een bijzonder en prachtig boek geschreven heeft. En dat is terug te zien in de waardering die het boek krijgt. Maar liefst tien deelnemers gaven Schuim der aarde het maximale aantal van vijf sterren, daarnaast kreeg de roman twee keer 4,5 ster en twee keer vier sterren. Gemiddeld werd dit boek gewaardeerd met 4,8 ster, buitengewoon goed voor een debuut!

Dit succes van Schuim der aarde laten we natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Hebban is dan ook verheugd dat we Roxane de award voor Leesclubboek van het Jaar mochten overhandigen. Een welverdiende prijs!Wat Roxane van deze bekroning vindt? Dat (en veel meer!) lees je zaterdag in een interview op Hebban!

Giveaway!

We verloten maar liefst 50 (!) gesigneerde exemplaren van Schuim der aarde. Meld je direct aan voor de Hebban Reading Challenge-nieuwsbrief en wie weet ontvang jij in januari de perfecte start van jouw challenge! 

Klik hier voor alle Hebban nieuwsbrieven

 

 Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Leesclubboek van het Jaar 2016: Schuim der aarde

 

Gerelateerd

Over

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Lezer, schrijver van Schuim der aarde (juli 2016)

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 123 boeken 29 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

Schuim der aarde

20 volgers

Welkom bij de leesclub rond Schuim der aarde, de debuutroman van Roxane van Iperen (Lebowski Publishers). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Deze leesclub is afgesloten met een gemiddelde waardering...