Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Verloren vrouw

Bedrog, ontrouw, achterdocht... en dat is alleen nog maar het begin.

Als Nick en Amy verliefd worden, zijn ze de zelfverzekerde, aantrekkelijke man en de
beeldschone, bevoorrechte jonge vrouw die gearmd voor hun herenhuis in Brooklyn Heights samen lachen om minder gelukkige stellen. Uiteindelijk rammelt hun sprookjesachtige verbond: Amy wordt haar 'cool girl' imago zat en Nick geeft weer toe aan oude impulsen en leugentjes om bestwil. Zoals in veel huwelijken leidt de wrijving tot dagelijkse woordenwisselingen en de glans van de wittebroodsweken vervaagt. Maar bij Amy en Nick krijgen die breuklijntjes een veel grimmiger karakter.


In een verhaal vol verrassende wendingen volgt Gillian Flynn een spectaculair misgelopen huwelijk. Voor de hoofdpersonen is het een psychologische strijd waarin alles op het spel staat; voor de lezer een ontleding van menselijke fouten en ongelooflijk, peilloos diep verraad... en een mysterie met een uitkomst die even angstaanjagend is als het begin verontrustend is.

Leesclubvragen

1. Mag je Nick of Amy? Merkte je dat je een kant koos? Denk je dat de auteur wil dat we hen mogen? Waarom wel of niet?

2. Is het de bedoeling van de auteur dat we Nick of Amy als de betere schrijver zien? Zie je een van beiden als de betere schrijver, afgaand op hun vertelling/dagboekfragmenten? Waarom?

3. Denk je dat Amy en Nick in het begin beiden in hun huwelijk geloofden?

4. Nick, zich altijd hyperbewust van het beeld dat mensen van hem hebben, peinst over de imago's waarmee mensen zichzelf aan de wereld tonen – geconstrueerde, soms geplagieerde rollen die we als onze persoonlijkheden presenteren. Discussieer over de manieren waarop de personages – en hun opinies van elkaar – worden beïnvloed door onze gretige consumptie van TV-series, films en websites, en onze behoefte om elkaar deze rollen aan te meten.

5. Discussieer over Amy’s dagboek, zowel als vertelstrategie van de auteur en als list van het personage. Hoe zorgt de auteur ervoor dat het zijn beste effect heeft? Hoe gebruikt Amy het?

6. Hoe zie jij Nicks ogenschijnlijke paranoia op zijn vijfde trouwdag, als hij met een ruk wakker wordt en zegt dat het was met het gevoel: Je bent gezien?

7. Als ervaren consumenten van True Crime en tragedies neigt een modern 'publiek' naar de verwachting dat elke misdaad past in een specifieke mal: een verhaal, een schurk, een heldin. Hoe beïnvloedt dit fenomeen de manier waarop we oordelen over nieuwsberichten? Heeft het invloed op het strafrechtelijk systeem? Denk aan het voorbeeld van de politie van North Carthage en ook de adviezen van Tanner Bolt aan Nick.

8. Wat is Go’s rol in het boek? Waarom denk je dat de auteur van haar Nicks tweeling gemaakt heeft? Is zij een sympathiek personage?

9. Discussieer over Amy’s beschrijving van de volhardende mythe van de 'cool girl' – en haar overtuiging dat een mannelijke tegenhanger (ogenschijnlijk onberispelijk voor vrouwen) niet bestaat. Ben je het daar mee eens? Waarom neemt zij die rol aan als ze hem lijkt te verafschuwen? Wat voor voordeel denk je dat het haar oplevert?

10. Zit er een element van waarheid in Amy’s beschrijving van de 'dancing monkeys' – de meelijwekkende partners van haar vrienden die gedwongen worden offers te brengen en 'lieve' gebaren te maken om hun liefde te bewijzen? Hoe is dit een contrast met de 'cool girl'?

11. Wat denk jij van Marybeth en Rand Elliott? Is het imago dat zij presenteren oprecht? Wat denk je dat zij geloven over Amy?

12. Hoe gaat het boek in op de kloof tussen perceptie en realiteit, of tussen het publieke imago en het privéleven? Welke personages zijn het best in de omgang met deze kloof, en hoe?

13. Hoe vangt het boek het gevoel van de recessie – het beëindigen van banen en het inkrimpen van hele industrieën; economische en geografische verschuivingen; verliezen op onroerend goed en verlaten gemeenschappen? Is een deel van de worsteling van Nick en Amy symbolisch van deze tijd? Zijn er delen van het verhaal die aanvoelen alsof ze uniek zijn voor onze tijd?

14. Tijdens haar retraite begint Amy te onderzoeken waarvan de 'echte' Amy houdt en haat. Denk je dat dit een echt onderzoek van haar gevoelens is, of speelt ze slechts een andere rol? Wat bedoelt ze in deze passages als ze naar zichzelf verwijst als 'ik' tussen aanhalingstekens?

15. Wat denk jij van Amy’s quizzen – en 'correcte' antwoorden – die door het boek verspreid staan? Het is een rode draad tussen haar jeugd als Amazing Amy en haar volwassen carrière; wat onthult de stijl van haar quizvragen over Amy’s ware persoonlijkheid en haar begrip van de wereld?

16. Hebben Nick en Amy vrienden? Denk ook aan Nicks verzekering dat Noelle zichzelf wat voorspiegelde bij haar claims van vriendschap met Amy, en ook de vrienden die in Amy’s dagboek beschreven worden. Hoe 'echt' zijn deze vriendschappen? Wat denk je dat vriendschap voor elk van hen betekent?

17. Wat was de relatie tussen Amy en Nicks vader? Denk je dat de lezer geacht wordt zich gesprekken voor te stellen tussen hun tweeën? Waarom komt Nicks vader naar het huis van Nick en Amy?

18. Amy uit in het openbaar kritiek op de lokale politie en bekritiseert hun onderzoek. Vind jij dat het onderzoek naar haar verdwijning goed is aangepakt? Waren er echt misstappen, of was het mislopen te wijten aan Amy’s intriges?

19. Geloof jij dat Amy echt zelfmoord gepleegd zou hebben? Waarom keert ze terug?

20. Was jij tevreden over het einde van het boek? Welke toekomst zie jij voor je voor Nick, Amy en hun baby?

(Bron: Boekerij)Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Verloren vrouw

 

Gerelateerd

Over

Gillian Flynn

Gillian Flynn

Gillian Flynn (1971) is een Amerikaanse schrijfster van thrillers en stripv...

Gesponsorde boeken