Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Witte vleugels, zwarte vleugels

'Witte vleugels, zwarte vleugels' werd geselecteerd door Oprah Winfrey voor haar Book Club en ze kocht ook direct de filmrechten. Het boek verscheen eind 2014 in Nederlandse vertaling.

Over het boek:

Charleston, South Carolina, begin 19e eeuw

Voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah, het tienjarige slavenmeisje Hetty 'Handful' cadeau. Er ontstaat een gecompliceerde maar hechte vriendschap, die hun levens zal beïnvloeden. Gedurende vijfendertig jaar worden de meisjes gevolgd op hun levensweg. Ze worden geconfronteerd met verdriet, hoop, geschonden vertrouwen, onbeantwoorde liefde en haat. Hetty weet haar kracht en levenslust te behouden, terwijl Sarah de moed vindt om zich samen met haar jongere zus Angelina in te zetten voor de afschaffing van de slavernij en de rechten van de vrouw.

Over de auteur:

Sue Monk Kidd (1948) is de internationale bestsellerauteur van Ver van huis (The Secret Life of Bees) verfilmd met onder andere Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudon en Alicia Keys en Eilandgeheimen. Ze woont in Florida.

Leesclubvragen

 1. Waarom is de titel zo toepasselijk? Hoe gebruikt de auteur beeldspraak en symboliek rond vogels, vleugels en vlucht?

 2. Welke eigenschappen bewondert u het meest in Handful? Kon u zichzelf tijdens het lezen van het boek inleven in haar situatie? Hoe zette Handful haar verbeten streven naar vrijheid in het licht van dit wrede systeem voort?

 3. Nadat Sarah haar ambitie om advocaat te worden aan de kant schuift, merkt ze op dat het Kerkhof van de Vervlogen Hoop ‘een oord is waar alleen vrouwen terechtkomen’. Waarom zegt ze dat? Hoe hebt u Kidds portret van het leven van de vrouw in de negentiende eeuw ervaren?

 4. Op welke manier verzet Sarah zich tegen de voorschriften van haar familie, gemeenschap en religie? Kunt u zich haar behoefte voorstellen om weg te vluchten van haar alledaagse leven en om een nieuw en onbekend leven te leiden? Welke risico’s houdt dit in?

 5. In Witte vleugels zwarte vleugels zijn er een aantal objecten die een speciale betekenis voor de personages hebben: Sarahs zilveren fleur de lis-knoop, Charlottes lappendeken, Handfuls konijnenstok en de geestenboom. Kies een of meer objecten en bespreek hun betekenis in het verhaal.

 6. Wist u welke rol Sarah en Angelina Grimke hebben gespeeld in vrouwenrechten en de afschaffing van de slavernij? Zijn de prestaties van vrouwen doorgaans verloren gegaan of over het hoofd gezien? Wat is er volgens u vandaag de dag voor nodig om een wereldverbeteraar te zijn?

 7. Hoe zou u Sarahs en Angelina’s bijzondere band beschrijven? Denkt u dat ze hun prestaties ook zonder elkaar hadden kunnen verrichten? Kent u zussen die zo’n  speciale band hebben?

 8. Sommige tegenstanders van slavernij geloofden dat de tijd nog niet rijp was voor vrouwenrechten. Zij voerden druk uit op Sarah en Angelina om zich terug te trekken uit vrees voor verdeeldheid rond de afschaffing van slavernij. Wat had volgens u het antwoord van de zussen hierop moeten zijn? 

 9. Noem een paar voorbeelden van Handfuls gevatheid en gevoel voor ironie. Hoe helpen ze haar om te gaan met de lasten van de slavernij?

 10. Vergelijk Handfuls relatie met haar moeder met de relatie tussen Sarah en de oudere Mary Grimké. Hoe werden de twee jonge vrouwen gevormd - en misvormd - door hun moeders?

 11. Kidd voert in het boek heel wat mannelijke personages ten tonele: Sarahs vader, Sarahs broer Thomas, Theodore Weld,; Denmark Vesey, Goodis Grimke, Israel Morris en Burke Williams. Sommigen houden vast aan de tijdsgeest, terwijl anderen hun tijd ver vooruit zijn. Welk mannelijk personage is u het meest bijgebleven? Welke positieve en negatieve invloed hadden ze op de ontwikkeling van Sarah en Handful?

 12. Heeft u een ander inzicht omtrent slavernij gekregen door het lezen van Witte vleugels zwarte vleugels?

 13. Sarah geloofde dat een roeping en een huwelijk niet te combineren waren. Denkt u dat ze de juiste beslissing heeft genomen door Israels aanzoek af te wijzen? In welk opzicht is haar situatie te vergelijken met Angelina’s huwelijk met Theodore?

 14. Welke rol speelt de geestenboom in Handfuls leven? Wat denkt u van de rituelen en betekenissen die ermee te maken hebben?

 15. Was u op de hoogte van de tegenstand die de slaven boden? Waarom denkt u dat de mythe van de gelukkige, gewillige slaaf zo lang bleef voortbestaan? Noem enkele inventieve of sluwe manieren waarmee Charlotte, Handful en andere personages rebelleerden en het systeem van de slavernij omverwierpen.

 16. Kan Witte vleugels zwarte vleugels ons helpen onze eigen levens in een ander daglicht te zien? Zo ja, hoe? In hoeverre is dit verhaal voor ons vandaag relevant?


Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesclubboek: Witte vleugels, zwarte vleugels

 

Gerelateerd

Over

Sue Monk Kidd

Sue Monk Kidd

Sue Monk Kidd (1948) is een Amerikaanse schrijfster. Haar romandebuut The Secret...

Gesponsorde boeken