Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Zoals de wind waait

De liefde van een moeder. Een levensgroot geheim. De zoektocht van een dochter naar de waarheid. Dit is in het kort waar het om draait in 'Zoals de wind waait', het nieuwste boek van Jodi Picoult dat sinds deze maand verkrijgbaar is.

Over het boek:
Al meer dan tien jaar is Jenna Metcalf op zoek naar haar moeder Alice, die in Botswana onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen. Jenna kan niet geloven dat haar moeder haar in de steek heeft gelaten. Ze bestudeert dagelijks Alices aantekeningen in de hoop een aanwijzing te vinden. Ten slotte besluit Jenna de hulp in te roepen van Serenity, een in opspraak geraakte helderziende, en de cynische privédetective Virgil. Drie eenzame zielen die lastige vragen stellen en totaal niet voorbereid zijn op de verpletterende uitkomst van hun speurtocht.

Over de auteur:
Jodi Lynn Picoult (New York City, 1966) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Ze groeide op in Long Island in een niet-praktiserende joodse familie. Ze studeerde creatief schrijven aan de universiteit van Princeton en begon tijdens haar studie al met het schrijven van verhalen. Om geld te verdienen werkte ze als editor bij een uitgeverij en als copywriter voor een reclamebureau. Vervolgens ging ze naar Harvard voor een educatieve master.
In 1992 debuteerde ze met Songs of the humpback whale  (1992). Daarna schreef ze tientallen romans, meestal voorzien van een spannende en historische twist. Ongeveer de helft van haar boeken werd naar het Nederlands vertaald. Haar werk werd genomineerd voor onder andere de Edgar Allan Poe Award en de Mary Higgins Clark Award.
Picoult is een auteur voor een breed publiek. Haar bestsellers behandelen vaak realistische en op waarheid gebaseerde onderwerpen, die met veel inlevingsvermogen worden beschreven. Wereldwijd zijn veertien miljoen exemplaren van haar boeken in druk. 

Leesclubvragen

1. Ondanks hun verschillende achtergronden vormen Jenna, Serenity en Virgil een onconventioneel trio samen. Wat denk je dat hen samenbrengt? Heb jij ooit eenzelfde ervaring gehad waarbij je hulp kreeg vanuit onverwachte hoek?

2. Alice beweert dat 98 procent van alle wetenschap te bewijzen valt, waardoor er 2 procent overblijft die niet te meten of te verklaren valt. Ben jij het hiermee eens? Kun je voorbeelden bedenken, uit het boek of uit eigen ervaring, van iets dat binnen die 2 procent valt?

3. Virgil worstelt met het idee Jenna te helpen omdat hij verwacht dat het achterhalen van de waarheid waarschijnlijk te pijnlijk voor haar is. Ben jij ooit in een situatie geweest waarin je dacht dat de waarheid iemand anders pijn zou doen? Wat heb je toen gedaan?

4. De ‘helderziende’ lezingen die Serenity geeft zijn volgens haar succesvol omdat mensen logica proberen te zien in het onlogische. Ben je het hiermee eens? Als een bezoek aan een helderziende iemand troost geeft of helpt bij het rouwen, denk je dat het dan belangrijk is dat de boodschap niet echt is?

5. Jenna ontmoet een ander personage aan het einde van het boek. Was je verbaasd om te lezen wie dat was? Waarom wel of niet?

6. Alice beschrijft enkele geweldige voorbeelden van rouw en empathie bij olifanten. Bespreek een aantal van de manieren waarop het verdriet van de olifanten is weergegeven. Lijkt het op de menselijke manier van rouwen?

7. Een van de belangrijkste thema’s in Zoals de wind waait is verlies en hoe je daarmee om moet gaan. Bespreek een aantal van de manieren waarop de personages in deze roman omgaan met verlies. Hoe ga jij om met verlies?

8. Jenna vergelijkt haar zoektocht naar haar moeder met de zoektocht van Kapitein Ahab naar de walvis in Moby Dick, of de jacht van Javert op Jean Valjean in Les Misérables, omdat ze alle drie getypeerd worden door hun zoektocht. Ben je het eens met deze analyse?

9. Hoe komt het, denk je, dat Serenity haar gave verliest? En waarom denk je dat Jenna kan helpen om hem weer terug te vinden?

10. Geloof jij in geesten? Als je kon communiceren met iemand die is overleden, wie zou dat dan zijn?

11. Slechte momenten onthoud je. Traumatische vergeet je.’ (blz. 18) Wat denk je dat dit betekent? Ben je het hiermee eens? Heb je ooit iets meegemaakt en later ontdekt dat iemand anders het heel anders heeft onthouden dan jij?

(Bron: The House of Books)Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Zoals de wind waait

 

Gerelateerd

Over

Jodi Picoult

Jodi Picoult

Jodi Lynn Picoult (New York City, 1966) is een Amerikaanse bestsellerauteur...

Gesponsorde boeken